Oprydning efter sabotage på Scandia i 1943

Hør om heltene fra Randers under besættelsen

06.03.23
De sprængte jernbanebroen i Langå, de overtog leverancerne fra de engelske fly efter Hvidstengruppen, og de sprængte transformatorstationen på Scandia i luften. Randers Bibliotek præsenterer i foråret 2023 to spændende foredrag om de randrusianske helte under besættelsen.

Selvom Hvidstengruppen på tragisk vis blev opløst i 1944, forsatte de engelske fly med at levere våben, sprængstof og andet grej til modstandsfolkene i Randers. Nu ventede en ny flok unge mænd i natten – denne gang mellem træerne ved søen i Fussingø. De var tilknyttet FDF i Randers.

”FDF’erne spillede en stor rolle i den danske modstandsbevægelse under besættelsen, og medlemmerne i Randers var tæt knyttet til toppen af den lokale modstandsgruppe. Nogle af dem kom også til at betale prisen; der var nogle, der blev sendt til koncentrationslejre i Tyskland, og en lille gruppe blev henrettet ganske kort tid, før krigen sluttede”, fortæller Jean Seeberg, der har skrevet bogen "FDF under besættelsen".

Jean Seeberg fortæller hele den spændende historie på Randers Bibliotek mandag d. 17. april kl. 19-21. Foredraget er gratis, men der skal bestilles billetter her.

Et kæmpe brag i natten

Natten til den 6. juli 1943 blev indbyggerne i Dronningborg vækket af et kæmpe brag. Det var transformatorstationen på Scandia, der blev sprængt i luften af en gruppe lokale modstandsfolk, som i nattens mulm og mørke hoppede over pigtrådshegnet langs Udbyhøjvej.

Tirsdag d. 9. maj viser museumsinspektør på Museum Østjylland, Jesper Nørskov Pedersen, rundt på den gamle fabrik i sabotørernes fodspor. Han fortæller historien om den dramatiske sabotageaktion, Gestapos jagt på de involverede, et hemmeligt signal fra en politibetjent og et særligt spil, der var inspireret af begivenhederne.

Arrangementet foregår hos Danish Coffee på Scandiasporet 37 i Dronningborg. Billetter koster 35 kr. og kan bestilles via Randers Biblioteks hjemmeside. Gæsterne får også en rundvisning hos Danish Coffee med mulighed for at se bibliotekets udstilling med temaet ”krig og fred”.