Jacob Krogsøe

Blogindlæg af Jacob Krogsøe: Er skurken altid ond?

02.03.23
Filmekspert og forfatter Jacob Krogsøe holder foredraget ”Skurken – heltens bedste ven!” på Randers Bibliotek torsdag d. 13. april 2023.

Tilbage i december 2015 blev jeg ringet op af en journalist fra Radio 24/7 – dengang dukkede jeg op når man søgte på Tolkien-ekspert på Google.

Journalisten ringede fordi der skete noget ganske spektakulært nede i Tyrkiet. En tyrkisk læge havde i 2014 lavet et MEME, hvor han sidestillede præsident Erdoğan med Gollum fra Tolkiens romaner. Altså tre billeder, hvor præsidenten (og det er faktisk godt set) ligner Gollum i tre scener fra Peter Jacksons film. I 2015 blev der så lagt sag an mod lægen. Og det var det vi talte om i radioen.

For er Gollum ond, er Gollum en skurk, og kan Erdoğan blive fornærmet over det? Naturligvis er Gollum skurkagtig, men han forløser jo også i sidste ende fortællingen. Hvad ville Frodo eksempelvis være uden Gollum? En kedelig lille hobbit.

I radioen snakkede vi om Darth Vader som jo er lidt af det samme. Pointen er at filmskurke ofte er meget mere nuancerede, og spændende, end heltene er. En helt er ikke noget uden en god skurk og skurken er heller ikke noget uden helten.

Og igennem filmhistorien er der mange eksempler på helt forrygende skurke. Og når jeg skriver forrygende, mener jeg jo ikke, at de er flinke og rare. Nej, de er nemlig nogle konstruktioner der får vores helte til at skinne som heroiske diamanter og de er med til at skabe spændende fortællinger. Ja, og nogle gange er det faktisk skurkene der vinder. Nogle gange er forskellene mellem skurk og helt udvisket.

I dette foredrag vil jeg komme med eksempler på nogle af mine favoritskurke. Skurke der optræder i alle typer af film. Fra de åbenlyse, og flamboyante skurke, som Kejseren i Star Wars eller Sheriffen af Nottingham der støder på Kevin Costners udgave af Robin Hood, til de lidt anderledes som sygeplejersken Mildred Ratched i Gøgereden og Noah Cross i Chinatown.

Jeg vil også komme med eksempler på fjendebilleder, skurkearketyper, som ændrer sig over tid. Alt efter hvordan vores verdensbillede ser ud. Nogle gange er russerne skurke, andre gange er det tyskerne og mange gange er det terroristerne. Verden, og heltene, har brug for klart definerede skurke og det kan filmene både understøtte og udfordre.

Jeg lover jer at I vil møde nogle fine skurke. Og jeg lover jer, at jeg vil fortælle om nogle film I vil få lyst til at se eller måske gense med nye øjne.

Og så tilbage til den tyrkiske læge. I 2016 blev han dømt et års betinget fængsel. Nogle gange overgår virkeligheden fiktionen. Og hvor finder vi de ægte skurke?

Hent din billet til Jacob Krogsøes foredrag her.