Lise Færch

Lise anbefaler klassikere til din sommerferie

06.06.23
26-årige Lise Færch er uddannet i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet, og hun er skribenten og fotografen bag @kvindekenddinkanon på Instagram. På Randers Bibliotek er vi så heldige at have Lise i praktik i juni 2023, og her bruger hun sin viden og litterære indsigt til at anbefale klassikere til din sommerferie.

Solrige klassikere, der føles som en sommerbrise

Hvad er synonym for strandlæsning for dig? Du vil måske næppe tænke klassikere som det oplagte valg, når du hiver bøger ned fra bibliotekshylden til sommerens læsning. Men disse udpluk er lige til at pakke i strandtasken.

Emma af Jane Austen

Emma af Jane Austen

Emma er en sand, romantisk klassiker med et tvist i form af en fejlbarlig, men elskværdig heltinde i øjet af dramaets orkan. Kærlighed er et tidløst tema for de varmere måneder. I disse dage især er der gået trend i den georgianske periode. Komplet med pufærmer, korsetter og nutidspop omdannet til klassiske musikstykker. Præcis som det fremføres i dramatiseringen af Bridgerton-serien, skrevet af Julia Quinn.

Find bogen her

Anne fra Grønnebakken

Anne fra Grønnebakken af L. M. Montgomery 

Fortællingen om Anne er en indkapsling af landlivets charme. Stemningen er sat for feelgood-øjeblikke og lattervækkende hyggestunder. Hele familien kan komme med Grønnebakkens beboere på eventyr, så denne bog er også oplagt som højtlæsning for børnene. Med den illustrerede udgave bliver smukke naturbeskrivelser til fængende billeder, som helt bestemt vil underholde de mindste for en tid.

Find bogen her

Den Store Gatsby

Den store Gatsby af Scott Fitzgerald

Sommer betyder fest, og ingen gjorde i fester som 1920’erne mystiske rigmand, Gatsby. Om du selv er med på beatet sommeren lang, eller du foretrækker at slænge dig i strandstolen, så er der masser af bid på denne klassiker. Der er fuld fart på i dette glitrende univers af kontroversielle karakterer, som gør sig i tvivlsomme gerninger. Alt sammen under banneret af fest, farver og ulykkelig kærlighed.

Find bogen her

Til dig, som gerne vil udfordres, mens du holder ferie

Føles sommeren nogle gange for lige til? Mangler der guf til samtalen ved aftensbordet på terrassen? Dagene er lange, og der er ekstra tid fordybelse, når solen står højt på himlen. Disse tre klassiske kendinge vil helt sikkert give dig stof til eftertanke.

Mrs. Dalloway

Mrs. Dalloway af Virginia Woolf

Man skal holde tungen lige i munden, når man følger Mrs. Dalloway igennem en junidag i London. For bevidsthedsstrømmene kan hurtigt føre dig på afveje. Denne modernistiske forfatter elsker at lege med sproget i et forsøg på at gengive, hvor flygtige og flydende vores tankespind kan være. Iklæd dig denne roman som et sommerklæde af sammenvævede fortællinger, der tager udgangspunkt i tidens natur og passerende, foranderlige menneskeliv.

Find bogen her

Kammerat Napoleon

Kammerat Napoleon af George Orwell

Denne bog er letlæselig, men politisk udfordrende. Bag et satirisk slør af sammenspillet imellem dyrene på en bondegård, skærer en evigt relevant advarsel om magt og korruption igennem. Man kan med fordel drage paralleller imellem Orwells skildring af et forvredet menneskesyn til Putins krigsførelse i Ukraine. Massemanipulation og løgnens brutalitet kulminerer i denne brandvarme klassiker, som med garanti vil sætte fut i middagssamtalen.

Find bogen her

Glasklokken

Glasklokken af Sylvia Plath

Når varmen melder sin ankomst, søger mange mod skyggens sikre havn. Da er det helt oplagt at fordybe sig i Plaths mørke, introspektive verden. Mere tid på hænderne betyder ikke altid sjov og ballade. Det kan også betyde ro og fred til eftertænksomhed. For livet er fuld af ubesvarlige spørgsmål og skæbnesvangre beslutninger. Fortrængte traumer kan boble op til overfladen og lamme et menneske, som var man fanget under en glasklokke.

Find bogen her

Hvad end, du er til, så er der helt bestemt en sommerklassiker for dig. Find alle disse titler på Randers Bibliotek.