Gode bøger til sommeren
Pernille og Louise anbefaler gode bøger til sommertiden.

Gode bøger til sommeren

06.07.23
Sommeren er det tidspunkt på året, hvor mange af os endelig har tid til at læse. Vi drømmer om at ligge i en hængekøje eller under et skyggefuldt træ og lade os opsluge af bogens univers.

Nogle vil gerne læse de anmelderroste bøger, som de har hørt om i løbet af året, andre foretrækker hjertevarm feel-good eller spændende krimier, man kan pløje sig igennem.

Vi har her samlet en sommerbuket, som består af mange genrer, så der er lidt for enhver smag.

Biblioteket har åbent hele sommeren, og vi hjælper gerne med at finde den rette bog til netop dig. Vi har lavet et sommerområde på biblioteket, hvor vi har stillet en masse lækre bøger frem, så du kan blive inspireret og tage noget med hjem til rejsekufferten eller hængekøjen.


Pernille anbefaler:

Ubuden af Teddy Vork

”Ubuden” af Teddy Vork

Hvem elsker ikke et godt gys i sommervarmen? Det gør jeg i hvert fald. Der er ikke noget bedre end af lade solen varme én, mens man bliver skræmt fra vid og sans af denne novellesamling, der blander det hjemlige med det uhyggelige. Forfatteren er eminent til at skabe en atmosfære af underliggende gru, og så skrue en handlingen sammen, der får én til at sidde på kanten af havestolen.

Jeg vil på det varmeste foreslå ”Ubuden” til alle der elsker uhyggelige, skræmmende og tankevækkende noveller. Hvis du kun skal læse én novellesamling i år, bør det være denne, men sarte sjæle gør måske bedst i at holde sig væk.

Den ophøjede morder af Keigo Higashino

”Den ophøjede morder” af Keigo Higashino

Trænger du til at få trænet de små grå, så læs denne puslespilskrimi.

Ayane er kunster og gift med Yoshitaka Mashiba. Yoshitaka vil skilles, da Ayane efter et års ægteskab endnu ikke er blevet gravid. Yoshitaka bliver fundet dræbt. Ayane har et tilsyneladende vandtæt alibi, men kan det så være elskerinden, ex-kæresten eller en helt anden? Og måske er det mest interessante, hvordan Yoshitaka blev dræbt?

Denne krimi har større fokus på, hvordan forbrydelsen er sket, end hvem der har gjort det. Det lyder måske nemt og enkelt, men det er det bestemt ikke. Der er mange puslespilsbrikker, der skal falde på plads, og som læser er du med på første parket, og får mulighed for at motionere de små grå. Det er en spændende psykologisk krimi, som holder læseren naglet til siderne for ikke at gå glip af det mindste spor.

Den engelske kvinde af Diana Gabaldon

”Den engelske kvinde” af Diana Gabaldon

Romantik og drama i det skotske højland får du for alle pengene i denne her moppedreng af en bog.

Claire er en ung sygeplejerske, der efter Anden Verdenskrig er på bryllupsrejse med sin mand Frank. De befinder sig i det skotske højland, da Claire ved et tilfælde og ved hjælp af en mystisk oldtidsstenkreds bliver transporteret tilbage til det skotske højland anno 1743. Her møder hun den flotte Jamie, og de to kommer på noget af et eventyr sammen.

Det er en spændende, actionfyldt historisk roman med en heftig romance i det skotske højland. Det er som nævnt noget af en murstensroman, så man skal måske lige afsætte lidt tid til den. Til gengæld får man underholdning for alle pengene, og bliver du helt opslugt af Claire og Jamies historie, er der indtil videre otte bøger i serien, der også er filmatiseret i en serie ved navn ”Outlander”.

Harlem Shuffle af Colson Whitehead

“Harlem shuffle” af Colson Whitehead

Vil du gerne læse en af de anmelderroste bøger, kan du give dig i kast med denne stort anlagte amerikanske fortælling.

Carney ejer en møbelforretning i Harlem, men afsætter også hælervarer af og til. Han har en kone, og barn nummer to er på vej, men pengene står det småt til med. Efter et hotelrøveri får Carney til opgave at afsætte tyvekosterne, men det leder ham ind i Harlems kriminelle underverden med gangstere, korrupte politifolk og mafiaen.

Romanen tegner et levende portræt af en helt almindelig mand i 1960’ernes Harlem, der forsøger at forsørge sin familie og derfor lever et dobbeltliv som familiefar og småkriminel. Det er en velfortalt og velskrevet roman, som varmt kan anbefales.

Så længe citrontræerne gror af Zoulfa Katouh

”Så længe citrontræerne gror” af Zoulfa Katouh

Vil du gerne have en tankevækkende bog om nutidens rædsler, så anbefaler Pernille denne vigtige bog.

Den 17-årige farmaceutstuderende Salama bor i byen Homs og lever et helt normalt teenageliv, lige indtil borgerkrigen bryder ud i Syrien. Et år senere arbejder hun som frivillig læge på det lokale hospital. Hun planlægger at flygte med sin højgravide svigerinde, men da den unge mand, Kenan, dukker op på hospitalet, forelsker Salama og Kenan sig, og altid ændrer sig.

Det er barsk, men vigtig roman, som giver et meget troværdigt billede af krigens rædsler, og hvad det gør ved menneskers sind. Det er de helt store følelser, der er på spil, sat i en brutal virkelighed og indkapslet i et smukt sprog. Det er en god og relevant læseoplevelse.

Spående Vølve af Malene Sølvsten

”Spående Vølve” af Malene Sølvsten

Er du vild med nordisk mytologi, så anbefaler Pernille denne smukke bog, som forfatteren selv har illustreret med fine linoleumstryk. 

Den synske Hejd kæmper sammen med lillebroren Gisle for at overleve i en barsk verden. Men alt går galt og Gisle dør. Hejd opsøger gudinden Frigg for at få hjælp, men Frigg nægter. Hejd vender sig derfor imod den unge gud, Odin, og bruger sine synske evner på at give Odin kræfter til at genoplive lillebroren, men hun må sande, at det ikke nemt at kontrollere guder.

Myterne om de nordiske guder er populære som aldrig før, og i denne roman bliver nogle af de mest populære myter genfortalt med forfatterens helt eget præg, som samtidig er tro mod de oprindelige myter. Det er en medrivende og stemningsfyldt roman med et nutidigt og malerisk sprog fuld af action, guddommelighed og intriger.

Louise anbefaler:

Æbler falder ikke af Liane Moriarty

”Æbler falder ikke” af Liane Moriarty

Alle Liane Moriartys bøger falder ind under Louises læsesmag om sommeren. De er en elegant blanding af noget humoristisk, skarpt og feel-good uden for meget sødme. Underholdning med kant og kvalitet.

Hendes nyeste bog ”Æbler falder ikke” skuffer heller ikke. Joy er 69 og har været gift med Stan i 50 år. Deres liv har drejet sig om parrets succesfulde tennisskole og deres fire børn. De fire voksne børn er alle singler og har udfordringer med job og privatliv. Da den unge kvinde Savannah, som ingen kender på forhånd, pludselig flytter ind hos Joy og Stan, bliver der vendt op og ned på alt. Pludselig forsvinder Joy sporløst. Hvad er der sket? Det er ikke en psykologisk thriller, selv om den spiller på nogle af de elementer – det er meget mere en familieroman.

Det tog lidt tid at lande i bogen, synes jeg. I starten var personerne lidt skabelonagtige, men jo længere, man kommer ind i bogen, jo mere lærer man dem at kende, og jeg synes, det var en rørende og underholdende bog om familiedynamikker, et langt ægteskab og forskellig søskendeopfattelse af en barndom.  Og så kan jeg godt lide det mystiske element i bogen. Er moderen virkelig blevet myrdet, og hvem er den mystiske kvinde. Det var ikke til at regne ud, og det gjorde det til en rigtig pageturner.

Malibu i flammer af Taylor Jenkins Reid

”Malibu i flammer” af Taylor Jenkins Reid

En bog, som jeg selv overvejer at læse i sommerferien, er denne her, da den også handler om familieforhold og søskenderelationer.

Den foregår i Malibu i 1983. De berømte Rivasøskende skal holde deres årlige, sagnomspundne sommerfest. I år bliver det en fest, som ingen glemmer, og før det bliver morgen, står Malibu i flammer. Bogen er i to dele, og synsvinklerne skifter mellem de fire søskende og deres mor – med tidsmæssige spring mellem 1983 og fortiden.       

Det er en veloplagt roman om familier og deres hemmeligheder. Samtidig er det også en tragisk kærlighedshistorie og en fortælling om at lære af forældrenes fejltagelser og om sammenhold. Det hele sat i en stærk ramme bestående af 1980'ernes USA med sol, sommer og surferliv, og mennesker i symbiose med havet og bølgerne. Det lyder da lige som en sommerbog!

Detaljerne af Ia Genberg

”Detaljerne” af Ia Genberg

Vil du gerne læse en af de anmelderroste, så er svenske Ia Genbergs ”Detaljerne” en fin lille perle.

Den handler egentlig ikke om noget, forstået på den måde, at det mest er punktnedslag i en kvindes liv, som belyser hendes relationer og det afsæt, de hver især har efterladt i hende. Det er ikke, fordi der er sket de helt vilde ting i kvindens ret almindelige liv, men den lavmælte fortælling sneg sig alligevel ind på mig, da den minder om, hvad relationer til andre mennesker betyder. Bogen satte en masse tanker i gang om de relationer, jeg selv har haft gennem livet, og hvad de har betydet for mig.

Det er en smuk og vemodig hyldest til de spor, en relation skaber i os. Fortællingen er stille og tempoet lavt, hvilket giver plads til en mængde af fine små observationer af stort og småt. Der siges meget på få linjer, og man læser uundgåeligt langsomt for at nyde og forstå denne livskloge og livsbekræftende bog.

Stuepigen af Nita Prose

”Stuepigen” af Nita Prose

Hvis du trænger til en anderledes og charmerende krimi, så er ”Stuepigen” et godt bud.

Molly er stuepige på et fancy hotel. Da en prominent gæst findes død, indblandes hun i en speget affære, der både involverer narkosalg, genstridigt snavs og upålidelige personager. Det er en charmerende og hyggelig krimigåde, der vil underholde alle, der holder af indtagende og lidt specielle hovedpersoner.

Det er hverken vold, blod eller krimigåde, der driver plottet, men et hyggeligt og finurligt persongalleri. Molly er et forfriskende bekendtskab, som er svær at blive klog på længe. Jeg var skiftevis lettere irriteret og godt underholdt af hendes meget firkantede tankegang. Forfatteren leger med læseren, så man ikke helt kan finde ud af, hvor naiv Molly egentlig er, og hvem, der narrer hvem.

Engang var der ulve af Charlotte McConaghy

”Engang var der ulve” af Charlotte McConaghy

Har du med glæde læst ”Hvor flodkrebsene synger” og drømmer om at læse noget, der ligner, så kunne denne her bog være noget for dig.

Biologen Inti skal rewilde en del af Skotland ved at udsætte 14 ulve i naturen. Projektet er mildest talt ikke populært i det lille lokalsamfund, og samtidig kæmper Inti selv med sin tvillingesøsters traume.

Det er en fortælling om kærlighed til naturen, menneskers voldsomhed og sammenholdet i en lille by. Det er en gribende og velskrevet roman med en perfekt blanding af mørke hemmeligheder, betagende natur og kærlighed. Persongalleriet er nuanceret og sproget flydende, og man stryger igennem siderne på ingen tid.