Fantasy - fantastiske verdener venter på dig
Pernille anbefaler gode fantasy-bøger i Randers Onsdag.

Fantasy – fantastiske verdener venter på dig

Få fantastiske læsetips fra bibliotekets helt egen fantasy-ekspert.

Jeg kan stadig tydeligt huske den første gang jeg læste ”Alanna”-serien af Tamora Pierce som barn. Jeg sad limet til siderne for at følge med i Alannas mange eventyr, og jeg kom alt, alt for sent i seng, fordi jeg jo lige kunne snuppe et kapitel mere. Den havde bare det hele. Interessante karakterer, en gribende handling, venskab, kærlighed og ikke mindst magi!

Jeg har altid elsket fantasygenren. Jeg læser fantasy, når jeg er glad, når jeg er trist, når jeg har brug for at fordybe mig, og når jeg gerne vil underholdes. Fantasy handler ofte om kampen mellem det gode og det onde, men ikke kun det. Fantasy behandler temaer som kærlighed, venskab, sorg, racisme, ensomhed og meget mere. Fantasy kan en hel masse, og det er en genre, der henvender sig til både børn, unge og voksne.

Jeg er bibliotekets fantasy-ekspert, så hvis du mangler inspiration, så kom endelig og spørg mig.

Stormfront af Jim Butcher

”Stormfront” af Jim Butcher

Harry Dresden er privatdetektiv, troldmand og konsulent for politiet. Da et grusomt dobbeltmord finder sted, bliver Harry kontaktet, da politiet mistænker, at der er sort magi på spil. Samtidig bliver han opsøgt af en kvinde, der hyrer ham til at finde hendes forsvundne mand. Harry går til opgaverne med krum hals, men snart befinder han sig i problemer, han helst ville være foruden.

Harry er en finurlig personlighed, der er en kende uheldig til tider, men som har hjertet på rette sted – det meste af tiden. Han er kynisk og fuld af rappe og humoristiske bemærkninger. Bogen er velskrevet, underholdende og spændende. Den er velegnet til dig, der godt kan lide detektivromaner tilsat magi og humor. Der er indtil videre udgivet 17 bøger i serien, hvoraf de 4 første er oversat til dansk.

Kaldet fra Galathea af Nathali og Bettina Liane

”Kaldet fra Galathea” af Nathali & Bettina Liane

Aia og Peter er født ind i en magtfuld, indflydelsesrig og ondskabsfuld slægt. De er dog slægtens sorte får og bliver ikke behandlet særlig godt. En dag ankommer en magisk kuffert til deres hoveddør, og som fører dem til Galathea. Galathea er et skoleskib, der sejler rundt i paralleluniverset, Igdrafell. De er blevet udvalgt til at lære forskellige former for magi, så de en dag kan blive vogtere, og beskytte både den almindelige verden og Igdrafell mod deres egen familie. Livet på det magiske skib er spændende, men desværre ikke helt nemt, når man er født ind i den ”forkerte” slægt.

”Kaldet fra Galathea” er en helt igennem magisk læseoplevelse. Universet er stort og nuanceret, og meget troværdigt beskrevet. Det er en velskrevet og stemningsfuld roman. Den er så rig på beskrivelser, at det er næsten som at være der selv. Der er pt. udkommet 3 bøger i serien.

Dødedans af Carsten Bossen Christiansen

”Dødedans” af Carsten Bossen Christiansen

Dødedanseren Raya har lagt sit gamle liv i eliteenheden Kandraen bag sig. Men da en gammel soldaterkammerat opsøger hende med nyheden om at Kandraen er blevet udslettet, og at både hendes tvillingebror og barndomsven er døde, drager hun ud på en farefuld rejse for at tage hævn.

Handlingen er medrivende og til tider meget hæsblæsende. Romanen har skiftende synsvinkler som giver et godt flow i fortællingen. Det er en episk fantasyfortælling, hvor der er fokus på venskaber, hævn og opgør. ”Dødedans” er interessant og underholdende, og første bog i en planlagt trilogi.

De åndløse af Cecilie Kørner Jeppesen

”De åndløse” af Cecilie Kørner Jeppesen

Dværgeklanen Stålvædderne og menneskeklanen Ravjægerne har i flere år haft en alliance, hvor de hjælper hinanden mod trusler fra andre mere fjendtlige klaner. Da en mystisk sygdom bryder ud i de to samfund, drager menneskemageren Alifair og dværgekrigeren Lugh ud på en farefulde mission til Stormbjerg, som siges at være hjemsøgt, men som også er det eneste sted, hvor de måske kan finde en kur.

Romanen minder om klassisk episk fantasy, og det er en del af bogens styrke og charme. Forfatteren skriver godt med både fine beskrivelser og dialoger. Kampscenerne er især godt beskrevet, spændende og drabelige. Der bliver ikke lagt fingrene imellem, og jeg kan lide det. Der er noget på spil, og det kan man mærke. Slutningen er virkelig spændende og ligger fint op til en 2'er.

Elementprøven af Julie Midtgaard

”Elementprøven” af Julie Midtgaard

Gry vokser op som plejebarn hos den kloge kone Dorothea i 1600-tallets Aalborg. En dag bliver Gry og hendes plejesøster Akela anklaget for at være hekse. De ender på bålet, men flammerne slår dem ikke ihjel. En portalsprække dukker op og sender dem til landet Luscuro. Her opdager Gry, at hun er en sikster, og at hun derfor kan kontrollere enten vand, luft, ild eller jord. Hun ender på en skole, som skal forberede hende til den frygtede elementprøve. Men Luscuro kan være et farligt sted, som Gry hurtigt finder ud af.

Romanen er velfortalt, underholdende og let at leve sig ind i. Hovedpersonen Gry har ikke altid haft det nemt igennem hendes opvækst, og hun har udviklet en stærk retfærdighedssans, der gør at hun kæmper imod uretfærdighed. Magisystemet er troværdigt, og Luscuro er et spændende sted at udforske. Der er pt. 5 bøger i serien.

Gudindens Avatar af Henriette Hesselholdt

”Gudindens Avatar” af Henriette Hesselholdt

Romanen foregår i landet Serelia, hvor guderne er i krig med hinanden. Et rejseselskab bestående af den unge præstelærling, Paleon, og tre gamle krigskammerater er blevet samlet for at bringe elverkvinden Si'il frem til hovedstaden Iserval, hvor Si'il via et ritual vil blive gudinden Haias avatar. Deres færd bringer dem vidt omkring, og de kommer i flere farlige situationer.

Universet er interessant og rigtig godt opbygget. Der er mange klassiske fantasyvæsner med, hvilket passer godt til det overordnede tema, som er kampen mellem det gode og det onde.

Leder du efter en velskrevet fantasyserie med nogle spændende karakterer og et handlingsmættet plot, så vil jeg anbefale dig at tjekke ”Gudindens Avatar” ud. Der er 5 bøger i serien.

Snehild af Anne-Marie Vedsø Olesen

”Snehild” af Anne-Marie Vedsø Olesen

Snehild bor med sin mor, Asdis, i kongebyen Himlinge. Snehild blev født under en voldsom snestorm, hun aner ikke hvem hendes far er, og så bærer hun på synets gave. Evner, der bringer hende i fare, da byens magtfulde ypperstepræstinde, Ragnfrid, opdager dem. Ragnfrid har ikke lyst til at dele magten med andre, og får snedigt arrangeret det således, at Snehild skal ofres til guderne. Men det lykkes Snehild af flygte til Jotunheim, jætternes land, hvor hun skal lære at kontrollere sine evner.

”Snehild” foregår i jernalderen og blander slægts- og historiefortællingen sammen med elementer fra den nordiske mytologi. Beskrivelserne af jernaldersamfundet, ritualerne, intrigerne samt Snehilds tid i Jotunheim er gode og troværdige beskrevet. Det er en medrivende roman, som kan anbefales til dig, der ikke læser særlig meget fantasy til dagligt. Der er pt. udkommet 3 bøger i serien.

Atlas Six - Initiativet af Olivie Blake

”Atlas Six – Initiativet” af Olivie Blake

Det Alexandrinske Selskab er en berygtet, ældgammel orden, hvis medlemmer er verdens mest magtfulde magikere. De har svoret at beskytte antikkens hemmeligheder, og er sikret rigdom, magt og prestige til gengæld. Hver tiende år er der optagelse af nye medlemmer, men konkurrencen er hård. Denne gang er der seks kandidater, som bliver nødt til at samarbejde med hinanden, hvis de ikke vil lide en grum skæbne.

Vi følger skiftevis de seks kandidater i deres kamp for at blive en del af selskabet. Romanen er fuld af magi, hemmeligheder, forræderi, forførelse og magtbegær. Handlingen er fængende og kompleks. Som læser får du bestemt ikke alt at vide, men må i spænding læse videre. Romanen kræver en del af sin læser, men er du med på den, venter dig en interessant læseoplevelse. ”Atlas Six – Initiativet” er første bog i en planlagt trilogi.

Af blod og støv af Julie M. Day

”Af blod og støv” af Julie M. Day

Yara skal indvies i heksenes kreds, men det går slet ikke som forventet, og hun må flygte sammen med hendes søstre. Zolas landsby bliver brændt ned af slavehandlere, der også bortfører hendes mor. Kronprinsen Cassius bliver tvunget til at gifte sig med dværgeprinsessen Brunilla, som et led i et politisk spil. Og imens lever Philip og Taran en rolig tilværelse i en lille landsby, men freden varer ikke ved.

Romanen skifter mellem de mange forskellige personer, så i starten skal du måske lige holde tungen lige i munden. Men så snart du er fanget, er der lagt op til en spændende og episk fortælling i en verden fyldt med magi, mørke kræfter og magtkampe. Der er pt. udkommet 2 bøger i serien.