Undergrundsstation

Lavt lix, højt tempo!

12.05.23
Otte lette ungdomsbøger, som sagtens kan stjæle nattesøvnen.

 

Et lavt lixtal behøver ikke betyde, at bogen er for børn! Det er de her bøger et bevis på. De handler om alt fra hævnporno til terror og mord og 2. verdenskrig. Fælles for dem er, at de både er spændende og lette at læse. 

1. “Jeg har altid drømt om det mord” af Dorte Lilmose 
Saga har planlagt at slå sin handicappede storebror ihjel. Alt for længe har han tæret på familiens kræfter, synes hun. Men kommer hun så i fængsel? 

Citat fra bogen: “Om 33 minutter dør han. Jeg er bange for at komme i fængsel. Jeg har set på film, hvordan man overlever sådan et sted. Jeg må ikke tænke på det nu. Én ting ad gangen.”

Lix: 12 

2. “Hold gaden eller dø” af Emil Blichfeldt
Stalingrad ligger i ruiner, men Stalins tropper giver ikke op! Boris og hans bror er med til at beskytte byen mod nazister, også selv om nazisterne er mange flere. Hvis ikke de kan holde gaden, må de dø for den. 

Citat fra bogen: "Vi går ud af teltet. Ud i byens ruiner. Jeg får tjek på mit udstyr. Grej til at lappe sår. Mad og vand til en dag. Jeg har kugler, men ingen riffel. Min bror dræber for to. Jeg har lovet ham ikke at dræbe."

Lix: 13 

3. “Isbjerget” af Kirsten Ahlburg
Julie og hendes familie er lige flyttet ind i det fine nye byggeri, Isbjerget” med udsigt over Aarhus Bugt. Julies mor er advokat. Hendes far er kirurg. De har masser af penge og er bestemt ikke tilfredse med, at Julie drømmer om en fremtid som frisør.

Citat fra bogen: “I dag skal jeg til eksamen i dansk. Det er jeg ret god til. Jeg plejer at få 10. Alligevel er jeg nervøs. Ikke så meget på mine egne vegne. Men fordi jeg føler, jeg skal leve op til mor og fars ønsker. Det er noget sært noget. Kan jeg ikke bare sige fuck det?”

Lix: 15

4. “Festival” af Sara Ejersbo
Ida og Jacob er begge på Roskilde Festival. Ida har glædet sig og håber på, det kommer til at handle mere om musik end om at score drenge. Jacob har svært ved at glemme sin eks og kan ikke rigtigt tænke på andet. Alligevel ender Ida og Jacob i telt sammen. Men var det egentlig det, de ville?

Citat fra bogen: “De griner og åbner en øl mere. Ida ved godt, at det er dumt. Hele dagen vil bare virke mindre kikset, hvis hun er sammen med en fyr. De behøver jo ikke gøre det helt vilde. De kan bare kysse lidt.” 

Lix: 15 

5. “Syndflod” af Peter Krogholm
Jakob og Rami er på vej hjem fra København med toget, men da det kører under tunnelen under Storebælt, eksploderer det. Mange er døde. Oven over dem begynder tunnelens beton at knage. Det er med at komme væk, hvis de kan. Men hvorfor skete det? Er det terror? Og hvem var den mystiske dreng, der sagde undskyld inden?  

Citat fra bogen: “Jakob prøvede at rejse sig. Et jag af smerte skød gennem hans ryg. På den anden side af gangen lå en kvinde. Hun stirrede på Jakob. Han ville sige noget til hende, men tog sig i det. Et stort stykke jern stak gennem hendes mave. Han lod sit blik glide videre. Flere døde. Blodigt metal. Glasskår.”

Lix: 15 

6. “Slet beviserne” af Lise Villadsen 
Lukas, Freja og Thor går i klasse sammen. De plejede at hænge meget ud sammen alle tre, men efter at Lukas og Freja har slået op, er det hele blevet kompliceret. Der er nemlig blevet delt nogle nøgenbilleder af Freja, og nu har hun anmeldt det til politiet. Alle peger på Lukas, men er der beviser nok? Og skal Thor fortælle, hvad han ved? 

Citat fra bogen: “Da jeg nærmer mig vores hus, får jeg øje på en fremmed bil parkeret op ad fortovet. Den Grå står ved siden af. Han glor ned i asfalten, som om han har opdaget et skjult mønster. Jeg vil vende om. Jeg vil smutte ind i en naboindkørsel. Jeg vil gemme mig, stikke af, vende ryggen til, skide være med at han ser mig. Men det føles, som om min krop ikke længere er min. Benene fortsætter. “Dav Thor.””

Lix: 20 

7. “Gys i ghettoen” af Birgitte Lorentzen 
Samir er på vej hjem fra boksning, da han møder en ældgammel dame i elevatoren i den boligblok, han bor i. Hun beder ham om at følge den lille pige, Laura, hjem til sin mor. Hun holder ikke op, før han har fulgt hende hjem, har hun sagt. Problemet er bare, at Samir ikke kan se nogen lille pige. Alligevel bliver det begyndelsen på en række mystiske hændelser i boligblokken Høje Gladsaxe. 

Citat fra bogen: “Døren til elevatoren står åben. Der står en lille bitte dame derinde. Hun har ryggen til mig. Hun bukker sig let fremover og dækker dermed for den lille pige, hun står og taler med. Jeg kan i al fald ikke se pigen, men jeg kan tydeligt høre den lille dames hæse stemme: “Kan du ikke høre, at din mor kalder på dig, Laura? Hun vil have, du kommer hjem nu. Kan du slet ikke høre det?” Så tier hun, mens hun venter på pigens svar.”

Lix: 22

8. “Stav til psyko” af Mette Vedsø
Michaels far er udadtil en succesfuld, rar familiefar, men indadtil er det en helt anden sag. Det er også det, hans klassekammerat Stella fornemmer. Mens Michaels far tror, at Michael har IT som valgfag, har Michael i virkeligheden valgt drama. Et teaterstykke på skolen kommer til at vende op og ned på meget for Michael og hans familie. 

Citat fra bogen: “Folk tror det bedste om ham. Fede mennesker, der klukler, de er så hyggelige. Havde han været tjekket og fitness-formet, så var folk mistroiske. Men en kvabset gnom fra landet, han er bare rar. En munter mand.” 

Lix: 26

Fakta: Hvad er lix?
Lix udregnes efter antal ord, antal hele sætninger og antal lange ord (mere end 6 bogstaver). Helt nøjagtigt tager man antallet af ord og dividerer med antallet af sætninger plus procentdelen af lange ord.
Jo højere lix-tallet er, desto sværere regnes teksten for at være. En bog med højt lix-tal vil have med mange ord, lange sætninger og mange lange ord.
Tekster med et lix-tal på under 25, vurderes typisk som lette at læse. Bøger med lix 25-34 vil som regel være lette at læse for øvede læsere.

Oprindeligt skrevet af gjv, Glostrup Bibliotek.

Materialer