Bettina Boddum på Randers Bibliotek

Nat på biblioteket for unge i Randers

20.09.23
Unge mennesker i Randers Kommune kan lære om demokrati på den absolut sjoveste måde. Blandt andet får en gruppe unge mulighed for at tilbringe en eftermiddag og nat på Randers Bibliotek, hvor de både skal lave ’nice’ ting og samarbejde med nogle af kommunens helt store spillere og kulturelle institutioner.

Randers FC, Østjyllands Politi, Randers City og Kulturhuset vil gerne have input fra byens unge mennesker til at løse aktuelle udfordringer. Det får en gruppe unge mellem 13 og 18 år lov til at prøve kræfter med, når Hovedbiblioteket slår dørene op til en eksklusiv oplevelse, hvor de unge også kan opleve biblioteket ”after dark”.

Arrangementet er en del af projektet ”Speakers Corner: Unges demokratiske stemmetræning”, som er et samarbejde mellem Ungdomsskolen og Randers Bibliotek. Projektet har levet siden foråret 2022, og de unge deltagere var blandt andet til Folkemødet i Randers med byttebørs og bæredygtigt bingo.

”Vi spurgte de unge, hvordan de helst ville afslutte forløbet. Selv havde vi forskellige kulturelle ting og udflugter i tankerne, men de unge ville allerhelst overnatte på biblioteket, hvor de kunne arbejde med projekter og lave en masse sjov og spas. Så det fik de selvfølgelig lov til”, fortæller Betina Boddum fra Randers Bibliotek.

Den demokratiske fest på Hovedbiblioteket starter lørdag d. 30. september kl. 13 og slutter søndag d. 1. oktober kl. 8. Hele projektet kulminerer i en gallamiddag onsdag d. 11. oktober, hvor de unge fremlægger deres løsningsforslag for byens borgmester Torben Hansen.

Hvordan kan jeg bruge min stemme?

Formålet med projektet er at gøre de unge bevidste om den stemme, de har i det danske samfund. Når de unge mødes på Hovedbiblioteket til hyggeligt samvær med projektløsning og overnatning, indgår de samtidig i en demokratisk proces.

”De lærer om demokratiet – måske uden de opdager det, og samtidig tager de ejerskab for deres by og fritid. På den måde finder de ud af, at hvis de bidrager aktivt, kan de højne kvaliteten af deres fritidsaktiviteter,” siger Sille Fogh, koordinator i Randers Ungdomsskole, og tilføjer:

”Vi er desuden så privilegerede, at nogle af byens helt store spillere gerne vil samarbejde med de unge. Det er også fantastisk, at vi har en borgmester, der bakker op om projektet og virkelig er interesseret i at lytte til de unges idéer.”

Der er 50 pladser til arrangementet på Hovedbiblioteket, og man kan tilmelde sig via Randers Ungdomsskoles hjemmeside. Man behøver ikke at have taget del i projektet før for at være med til overnatningen på biblioteket. Det er gratis at deltage, og arrangementet inkluderer spisning, drikkevarer og snacks.