Bøger vi taler om
Lene, Lone og Mai med bøgerne vi taler om.

Bøger vi taler om

04.08.23
På Randers Bibliotek har vi to læsegrupper Torsdagsbogen og Klog på bog, hvor man læser en bog, mødes og taler om den. Det er forskellige ansatte fra biblioteket, fra gang til gang, der vælger bogen og som styrer samtalen.

Måske du har lyst til at være med eller måske har du bare lyst til selv at læse de bøger vi snakker om. Her kommer en lille anbefaling af de spændende bøger, der skal læses i efteråret.

Hvis du har lyst til at være med til at læse en eller flere af bøgerne kan du tilmelde dig på randersbib.dk. Du tilmelder dig for hver enkelt gang, men tøv ikke for længe, da pladserne hurtigt bliver optaget. Det er gratis at deltage. Du kan læse mere om datoer og tidspunkter på hjemmesiden.

Du kan altid komme ind på biblioteket og høre nærmere om de to læsekredse, hvis det er noget for dig. Du kan også bare bliver inspireret til selv at læse nogle af de her bøger, som vi skal tale om i løbet af efteråret.

 

Torsdagsbogen

I Torsdagsbogen læser vi og taler om spændende skønlitterære bøger. Ofte er det klassikere eller bøger med klassikerpotentiale. Læsegruppen er for dig, som gerne vil fordybe dig i skønlitteraturen og har lyst til at prøve kræfter med bøger, som du måske ikke ville have valgt selv.

De uadskillelige

”De uadskillelige” af Simone de Beauvoir – Lena styrer samtalen

Romanen handler om to barndomsveninder og to forskellige miljøer i 1920’ernes kvindeundertrykkende Paris. Sylvie og Andrée vil begge være den bedste i klassen, og bliver samtidigt uadskillelige bedsteveninder.

Jeg har valgt den, fordi det er en nyudgivet bog af Simone de Beauvoir. Den er både sorgfuld og indlevende og er desuden baseret på Simones egne erindringer.

Den beskriver de to pigers venskab i den periode, hvor de bliver til voksne og vi kan få en snak om familier, venskaber, samfund og kærlighed.

”Kældermennesket” af F.M. Dostojevskij - Martin styrer samtalen

Kældermennesket er en bitter mand, der er fyldt med vrede, aggression, jalousi, skuffelse og sorg over samfundet, og derfor i protest melder sig ud af normaliteten.

Den lille bog er blandt Dostojevskijs mest særprægede og regnes af mange for at være en af litteraturhistoriens første eksistentialistiske romaner.

”Kældermennesket” er et centralt værk for at kunne tilegne sig forfatterens øvrige litterære produktion og derfor et godt sted at starte.

Jeg har valgt den, fordi den er evig aktuel og kan bidrage til nutidens overvejelser om meningen med livet.

”En dødsnat” af Marie Bregendahl - Mai styrer samtalen

”En dødsnat” udspiller sig en skæbnesvanger nat i 1870’erne. En mor dør i barselsseng og efterlader sig børn og mand. Som læsere konfronteres vi med dødens gru og den afgrund de efterladte lades tilbage i.

Marie Bregendahl viser i romanen en unik skrivestil og en meget fængende fortælleevne. Det sammen med hendes skarpskårne beskrivelse af menneskers liv og kampen mod skæbnen gør, at der er virkelig meget at tale om.  Samtidig behandler romanen vigtige temaer som kærlighed, død, social ulighed og kvinders rolle i samfundet.

Jeg glæder mig til at diskutere bogens karakterer og temaer med deltagerne, og jeg håber, at vi i samtalen finder nye perspektiver på vores eget liv og rolle i samfundet.

”Doktor Glas” af Hjalmer Söderberg – Inger styrer samtalen

Jeg har valgt ”Doktor Glas” af Hjalmer Söderberg, som er fra 1905. Den kom i en ny og meget rost dansk oversættelse her i år. Det er forfatteren Karen Fastrup, der har oversat den gamle klassiker. Jeg fik selv sådan en lyst til at genlæse bogen, som jeg ikke har læst siden jeg studerede nordisk sprog og litteratur i slutningen af 1990’erne.

Bogen handler om lægen Doktor Glas, som er en jomfru på 33. år og lever isoleret på grund af en forelskelse i ungdommen. En dag kommer en patient til ham: Den unge kone Helga, som doktor Glas bliver forelsket i. Helga, der er gift med den gamle pastor, fortæller Doktor Glas om overgreb som hendes frastødende mand udsætter hende for. Glas finder også hendes mand frastødende, og han påtager sig at redde hende fra sin voldelige mand.

Bogen var provokerende og debatskabende i sin samtid, for må man slå et menneske ihjel for at redde et andet? Og hvordan er ægteskabet som institution? Bogen tager også fat på kvinders forhold i hjemmet og i samfundet.

Klog på bog

I Klog på bog læser vi og taler om aktuelle og spændende fagbøger. Læsegruppen er for dig, som gerne vil fordybe dig i faglitteraturen.

”Utilstrækkelig” af Christian Hjortkjær - Lene styrer samtalen

Det er hverken sværere eller lettere at være ung i dag, men det er anderledes svært. Det er højskoleforstander Christian Hjortkjærs påstand i bogen ”Utilstrækkelig – hvorfor den nye moral gør de unge psykisk syge”.

Og netop utilstrækkelighedsfølelsen er en grundfølelse, der fylder meget hos unge i dag. Hjortkjærs budskab til de unge er, at det ikke er deres egen skyld, hvis de oplever at være utilstrækkelig. Fornemmelsen kommer fra samfundsmæssige påbud og krav, og håbet findes i, at man ikke er alene om følelsen.

Både som mor, og som professionel med en faglig interesse for børn og unges trivsel, har jeg fundet Hjortkærs budskaber meget meningsgivende. Jeg er sikker på, at ”Utilstrækkelig” vil være berigende læsning for både unge, forældre og professionelle.

Jeg synes det er et vigtigt emne at tale om sammen. Voksne har brug for at forstå, hvorfor det, ifølge Hjortkjær er anderledes svært at være ung i dag, og unge har brug for at blive forstået. Det gør vi kun gennem dialog.

”Husk at være glad” af Preben Kristensen - Lone styrer samtalen

Jeg har valgt bogen, fordi jeg elsker Prebens egen fortælling om at være en godt opdraget og beskeden jyde, der finder sin vej. Om de mennesker, der gennem livet har præget og glædet ham. Jeg elsker især Prebens – og hans families – altid positive tilgang til tilværelsen.

Vi skal læse den sammen for at hylde det positive, den jyske ånd og huske at være glade.

”Det er os, der er her nu” af Jostein Gaarder– Mai styrer samtalen

”Det er os, der er her nu” er et brev til fremtiden og et smukt poetisk opråb om at se sig selv som en lille del af menneskets historie og derfor ansvarlig for at passe på kloden og efterlade den levende og frodig til de mennesker, der kommer efter os.

Josteins Gaarders bøger udforsker komplekse filosofiske spørgsmål på en tilgængelig måde. Gaarder skriver poetisk og levende. Han formår at skabe billeder og bringe abstrakte koncepter til live på en måde, der fænger læseren. Gaarders bøger udfordrer ofte læseren til at tænke dybt og reflektere over eksistentielle spørgsmål.

Jeg glæder mig til at snakke med deltagerne om, hvad de vil skrive i et brev til fremtiden, hvad de tænker om Gaarders livsfilosofi, og hvordan de forstår sig selv og deres rolle i historien.