Margit viser vejen ind i rollespillenes verden.
Margit viser vejen ind i rollespillenes verden.

Kom i gang med rollespil

Træd ind i fantastiske verdener og udforsk din kreativitet og fantasi på nye måder.

Rollespil er ikke nødvendigvis kun et spil, det kan også være en mulighed for at være hvem som helst og gøre hvad som helst i sikre rammer. Nok den mest populære afart af rollespillene, Dungeons & Dragons, blev skabt af Ernest Gary Gygax og David Arneson tilbage i 1974, og mønstrer i dag over 50 millioner spillere verden over.

Historien om tilblivelsen af Dungeons & Dragons er desuden blevet til en fin lille tegneserie.

Den slags rollespil, også kaldet bordrollespil, spilles typisk med blyant og papir, et par terninger og en god portion fantasi. De fysiske redskaber er der mest for at holde styr på slagets gang, men kan helt undlades til fordel for en mere narrativ og indlevende tilgang. I forskellige typer rollespil er regelsættene mere eller mindre valgfrie og tjener oftest som en støtte, mere end en nødvendighed.

For at lette adgangen til bordrollespillene bliver der udgivet bøger, der har til opgave at hjælpe spillere og spilledere med at komme i gang. Du kan låne en del af dem på biblioteket og komme i gang med at skabe dine egne verdener og karakterer med det samme.

I GamerGruppen, som mødes månedligt på Randers Bibliotek, tager vi næste gang hul på et danskudviklet bordrollespil, som også bruges som pædagogisk redskab landet over. I HelteLiv er man en gruppe helte, der skal samarbejde om at overvinde nogle af de udfordringer og situationer man kan have svært ved i hverdagen. Det foregår ved at man starter spillet med et øvefokus, som spillerne og spillederen hver især bliver enige om og deler med hinanden inden eventyret starter.

Helteliv findes i en udgave for 7 år og opefter, hvor Småhelte fokuserer på de yngste helte og heltinder.

Fiktion og virkelighed smelter også ofte sammen i form af liverollespil, hvor man med kostumer, genstande og skuespil, bringer rollespillet til live i en skov, en fabrik eller et andet egnet sted.

DR har for nylig sendt en dokumentar om Luca, som på sin efterskole stiftede bekendtskab med rollespillene og brugte det til blandt andet at øve sig i hvordan man holder tale for en forsamling.
Dokumentaren og en artikel om det kan findes her, på dr.dk.