Hvem var Akira Toriyama?

Akira Toriyama, en af Japans førende tegneserieforfattere, hvis manga- og anime-franchise "Dragon Ball" opnåede verdensomspændende succes, døde den 1. marts. Han blev 68 år.

Men hvorfor er det vigtigt at vide i et lille land som Danmark?
I starten af 1980'erne var tegneseriernes popularitet stagnerende, selvom Peter Madsens Valhalla fik verdensomspænende succes. Da første bind af Dragon Ball udkom i 1984, skete der noget banebrydende, der har haft stor indflydelse på efterfølgende generationer af tegneserieskabere. For hvor andre mangategnere gik meget op i at give didaktiske budskaber videre, havde Toryama kun ét enkelt formål: at være et værk af underholdning hele vejen igennem. 

Da "Dragon Ball" først blev udgivet i 1984, blev det straks et hit og blev en af de bedst sælgende manga-serier nogensinde. Den solgte mere end 260 millioner eksemplarer over hele verden, ifølge Toei Animation, studiet bag anime-tilpasningen. Så pludselig blev den japanske tegnestil, og tegneserierne der skulle læses bagfra et tilløbsstykke, som tegneserieverdenen har nydt godt af siden. 

Hvad er Dragon Ball?
Hans bedst kendte værk, "Dragon Ball", følger en ung dreng ved navn Son Goku, der begiver sig ud på en rejse for at samle de syv magiske kugler, der hidkalder en ønske-opfyldende drage. Siden dens oprettelse i 1980'erne har den strakt sig over 42 bind, solgt millioner af eksemplarer verden over og blevet en af de mest berømte mangaer, der inspirerer tv-, film- og videospiltilpasninger.