Louise og Pernille anmelder gode bøger
Louise og Pernille anmelder gode bøger

De bedste bøger vi har læst i 2022

Louise og Pernille anmelder gode bøger

Pernille har læst over 250 bøger – så mange kan Louise ikke prale af at have læst, men samlet set har de læst en ordentlig bunke bøger. Her kommer de med deres personlige bud på, hvilke bøger, der har været de største læseoplevelser i 2022:

”Mellem Verdener - Ragnarok” af Dina K. Sjöblom

Alexandras bedste ven og træner Nathan dør. Hun overtager derfor hans job på et lokalt museum for at bearbejde sorgen. Museet arbejder på en udstilling om oldtiden på de skotske Hebrider. En tordenfuld nat bliver Alexandra kastet tilbage i tiden til jernalderens Skotland. Det er et barsk sted hun er havnet, men måske er det også et sted, der kan give hende det, hun længes efter?

Historien er utrolig fængslende, og jeg sad stort set limet til siderne, da jeg gik i gang med den. Det er en medrivende historie, som suger én ind, så sørg for at du ikke bliver forstyrret, når du går i gang med den. Universet er velbeskrevet og levende. Romanen er meget velskrevet, og sproget er smukt og sanseligt.
Læs den, hvis du elsker en fantastisk historie om en stærk kvinde i hovedrollen, magtkampe, kærlighed, sorg, oldtiden og nordisk mytologi. Den får min varmeste anbefaling!

”11%” af Maren Uthaug

Romanen følger fire meget forskellige kvinder. Heksen Medea, der avler slanger, præsten Wicca, som forsøger at leve op til familiens forventninger, Stille som ikke har sagt et ord i flere år samt lægen Eva, som arbejder med avlshannerne. Et godt stykke ude i fremtiden har et stærkt matriarkalsk samfund rejst sig fra ruinerne af det tidligere patriarkalske samfund. Nu er det kvinderne, der sætter dagsordenen, og ingen mand går frit rundt længere. De fire kvinders skæbner bliver viklet ind i hinanden, da en fritgående dreng dukker op iblandt dem.

Det er en syret roman, der kræver noget af sin læser. Uthaug sætter alt på spidsen, og hun gør det med sort humor og et glimt i øjet, men også med plads til alvor og eftertænksomhed. Det er en vild og overraskende læseoplevelse, som både vil overraske, forarge og underholde.

”Den som hvisker” af C. A. Wolters

Shiroin er kejserdatter, og hendes højeste ønske er at slå sin far Storkejseren ihjel og overtage tronen. Men det er ikke helt let, for hun skal overbevise de 10 konger om at selvom hun er kvinde, kan hun sagtnes lede landet. Kiel er elsalvianer, som er en slags vampyr. Han bliver hyret til at være Shiroin nye livvagt, og før hun kan overtage tronen, må hun sikre sig Kiels loyalitet samt besejre en nekromantisk dæmon og en ondskabsfuld heks.

”Den som hvisker” er fyldt med magtkampe, blod, vold, rædsel, magi, kærlighed og sex. Den er fængende, underholdende og en pageturner uden lige. Romanen er yderst velskrevet, og jeg elsker sproget. Selvom det er en mørk og dyster roman, er der stadig plads til humor og kvikke bemærkninger. Det er fantasy, når det er allerbedst, og den får min største anbefaling.

”Opiumskrigen” af R. F. Kuang

Rin er forældreløs, og er vokset op hos en plejefamilie, der ikke behandler hende særlig godt. Hun arbejder derfor virkelig hårdt for at blive optaget på det prestigefyldte militærakademi Sinegard. Det lykkes hende at blive optaget, og hun rejser derfor mod Sinegard, hvor hun håber at skabe en bedre fremtid for sig selv. Det er dog ikke alle, der er lige vilde med hendes tilstedeværelse, men hun kæmper for at finde en plads til sig selv, og det kræver at hun udfordrer den måde hun tænker på, og det er ikke helt nemt. Da nabolandet indleder en blodig krig, må Rin træffe nogle svære beslutninger for at redde sig selv, sine venner og hele landet.

Det er en virkelig tankevækkende og barsk læseoplevelse, som trænger ind under huden på én, og som bliver siddende der et godt stykke tid. Den er godt skrevet og medrivende fantasyroman med en interessant hovedperson. Den er dog meget blodige og væmmelig til tider, så det skal man lige være opmærksom på.

”Byttedyr” af Lise Villadsen

Wilma rejser til USA for at være udvekslingsstudent i et år. Hun skal bor hos familien Stoner i Florida, der består af Mariann (mor), Joseph (far), Jamie (teenagesøn) samt Rebecca (teenagedatter). Rebecca forsøger at tage Wilma under hendes vinger, men Wilma passer ikke rigtig ind. Kort efter at Wilma er ankommet bliver liget af en forsvunden pigen fundet. Wilma har en veludviklet 6. sans (ifølge hende selv), og hun bliver hurtigt optaget af, at finde morderen.

”Byttedyr” er en meget velskrevet og nervepirrende roman. Karaktererne er fantastiske på hver deres måde, handlingen er total uforudsigelig, og den endte slet ikke, som jeg havde troet. Den er en vild læseoplevelse, som indeholder mange overraskelser undervejs.

”Frankenstein genfortalt” af Kenneth Bøgh Andersen

Efter morens død har Victor Frankenstein været besat af døden eller nærmere bestemt at besejre døden, og bringe det døde til live igen. Efter længere tids studier og forsøg lykkes det ham, og han skaber et levende væsen ud af døde kropsdele. Men tingene går derefter frygtelig galt, og får grusomme konsekvenser for Victor og hans familie.

”Frankenstein genfortalt” er en meget vellykket genfortælling af den klassiske historie. Kenneth Bøgh Andersens stil er tydelig hele vejen igennem, samtidig med at den er respektfuld overfor originalen. Historien er både spændende, uhyggelig, dramatisk og sørgelig. Det er en både effektiv gyser samt en tankevækkende og hjerteskærende fortælling.

”Vand til blomster” af Valérie Perrin

Denne her bog er simpelthen en af de smukkeste bøger jeg har læst i mange år.
Violette Toussaint er gravpasser på en gammel kirkegård i Bourgogne. Her passer og plejer hun både kirkegårdens blomster og de sørgende. Engang passede og plejede hun også sin mand, Phillippe, der var en doven skørtejæger og som nu er forsvundet. Violette havde også en datter, Léonine, der ligesom Phillipe også er væk. Langsomt udrulles historien om en lille familie, hvor en katastrofe ændrer deres liv for altid.
Bogen er primært fortalt af Violette, men jo længere vi kommer i fortællingen jo mere fortælles også Philippes side af historien samt andre personer, som passerer Violette og Philippe i livet. Handlingen springer i tid og sted, og det gør bogen let og elegant.

På trods af den tragiske hændelse er bogen en opløftende fortælling om, hvordan livet går videre og at lykken kan ramme én mere end en gang i livet. En bog som rummer alle de værdier, som ikke kan købes for penge, såsom venskab, lidenskab, kærlighed, sorg og håb. Det er en stor læseoplevelse om at komme overens med både livet og døden.
Det er en poetisk og sanselig bog, som både rummer stor sorg og spirende livsglæde. Forfatteren skriver fantastisk, og selv om bogens omdrejningspunkt er en tragedie, så er det at læse bogen, som at få en kærlig omfavnelse. 

”Annas sang” af Benjamin Koppel

Fortællingen om Anna er baseret på Benjamin Koppels tante Annas begivenhedsrige liv, og er en skæbnefortælling. 
Hannah vokser op i 1930’ernes København, som den yngste af fem børn i den jødiske emigrantfamilie Koppelman. Hun drømmer om at blive musiker ligesom sine brødre, og da hun bliver optaget på konservatoriet og forelsker sig i den unge idealist Aksel, er friheden og lykken inden for rækkevidde. Men i det jødiske miljø betyder slægten og traditionerne alt, og til den dominerende mor Bruches sorg forkaster Hannahs brødre de kvinder, ægteskabsmægleren finder til dem. En efter en gifter de sig med danske kvinder, og mor Bruche og far Yitzhak bliver forvist til de bagerste rækker i synagogen. Nu er det kun Hannah, der kan redde familiens ære. Skal hun ofre sig og opgive musikken og den mand, hun elsker?
 
Benjamin Koppel skriver med stor fortælleglæde og mange fine detaljer. Beskrivelserne af den store, farverige jødiske familie og alle dens personer og traditioner er både underholdende og gribende. Det er også en roman med både lune og alvor på siderne. Gennem det hele går Hannahs store passion for musikken som en rød tråd. Benjamin Koppel skriver smukt og sanseligt om musik. 
”Annas sang” beskæftiger sig med temaer som pligtens pris, ansvar, ensomhed, ukueligt livsmod og kærlighed. Og jeg blev klogere på de jødiske familiers liv og historie i Danmark.

”Omsorg” af Claire Keegan

En far og hans lille pige er på vej mod slægtninge i det sydlige Irland. Familien er fattige og venter snart deres næste barn. Der er mange munde at mætte, så pigen skal i pleje hos noget fjern familie sommeren over. Hr. og fru Kinsella er barnløse og bor på en gård med køer og marker, der skal passes. I løbet af sommeren hjælper pigen fru Kinsella i huset og oplever en helt anden verden, end den hun kom fra. En verden uden mangel på mad og med kærlighed og forståelse. Men hun opdager også en familiehemmelighed, der viser hende hvor skrøbeligt det hele er
Smuk og bevægende lille roman, hvor man, på trods af længden, når at komme helt ind under huden på den lille unavngivne pige. Pigen er historiens jeg-fortæller, og det hele ses gennem hendes øjne. Sproget er levende, smukt og poetisk. Det er en enkel historie om kærlighed og omsorg, og om hvor kraftfuldt de kan påvirke en lille pige, der ikke har oplevet noget lignende før.

Det er sådan en hjerteskærende smuk fortælling, som man ikke glemmer. Slutningen kan tolkes på flere måder og man får sådan lyst til at tale med andre om bogen, fordi man ikke kan få den ud af hovedet igen. Bogen er kun på 90 sider, men er et godt eksempel på, at en velfortalt og uforglemmelig historie ikke nødvendigvis behøver være særlig lang.