To frivillige reparerer et ur

1 år med Repair Caféen: Mindre affald og mere fællesskab

23.01.24
Siden åbningen i januar 2023 har de frivillige i Repair Caféen på Randers Bibliotek hjulpet borgere med at reparere 134 kilo genstande, der kunne være endt som affald. Nu runder de den første milepæl i caféens historie, og vejen for fremtiden er allerede brolagt; Repair Caféen er kommet for at blive.

Randers Kommunes borgere har det sidste år slæbt alt lige fra køkkenmaskiner, tøj, designerlamper og bongotrommer med hen i den blå boks på Randers Bibliotek. Her har de fået hjælp af 15 frivillige fiksere, som har stået klar med værktøj, synåle og masser af engagement til at hjælpe borgere med at reparere deres ting.

135 kilo ting har fået en ny chance

Idéen om at oprette en Repair Café på Randers Bibliotek kom fra formidler Lena Koldsø og kollegaen Susanne Møller Vestergaard, og de oplever, at Repair Caféens første leveår har været en succes.

"Den største succes har været, at mange flere har fået øjnene op for, at med lidt hjælp er det muligt at reparere flere ting i stedet for at smide ud. Så kan vi bedre passe på klimaet, men faktisk også pengepungen. En anden lige så stor succes har været det fantastiske fællesskab mellem vores frivillige, som har lagt stor energi og positivt engagement i projektet," fortæller Susanne Møller Vestergaard.

Lige netop de frivillige er baggrunden for, at tiltaget er landet godt i Randers. I 2023 har de 15 frivillige i modtaget 175 forskellige genstande og repareret 135 kilo, der har fået en ny chance. Den store opbakning fra projektets frivillige har betydet, at caféen har haft åbent to gange om måneden til at fikse løse skruer, sy huller i et par bukser eller få en slidt legetøjsbil på farten igen.

Et stærkt hold med hænderne skruet rigtigt på

Repair Caféens frivillige bringer vidt forskellige baggrunde og talenter i spil, når de to gange om måneden stiller op på Randers Bibliotek for at hjælpe andre. Én er ferm med en symaskine, mens en anden mestrer elektronikken, og efter et års samarbejde er de i dag et stærkt hold, der kender hinanden rigtig godt.

"De frivillige er supergode til at spare med hinanden på tværs af ekspertiser, så de bedste løsninger bliver fundet. De har en fantastisk god energi og positiv tilgang til arbejdet, og de mærker værdien af det arbejde, de gør. Det gør vores café enormt meningsfuld for alle," fortæller Susanne Møller Vestergaard.

Der er 96 Repair Caféer fordelt rundt i Danmark, hvor borgere kan få hjælp og vejledning til selv at reparere deres ødelagte genstande i stedet for at kassere og købe nyt. Repair Caféen på Randers Bibliotek er åben den første og sidste onsdag i hver måned fra kl. 14:00-16:30.