Aleksandr Skrjabin

Kulørte lamper i Klub Klassisk

08.12.23
I musikalsk gudefortælling fra 1910 skulle tonerne suppleres af farvet lys. Oplev værket ”Prometheus” af komponisten Aleksandr Skrjabin i Randers Biblioteks klassiske lytteklub i januar 2024.

I vore dage er musik med farvede spotlights noget, som vi forbinder med pop- og rockkoncerter. For 110 år siden, skrev komponisten Aleksandr Skrjabin imidlertid et klassisk værk, der kom populærmusikken grundigt i forkøbet.

Tonedigtet ”Prometheus”, der er på plakaten i Klub Klassisk på Randers Bibliotek, er et værk for symfoniorkester, hvor Skrjabin selvfølgelig skrev et partitur med noder for alle instrumentgrupperne i orkestret. Men som bibliotekets musikformidler Mik Stegger fortæller, stoppede komponisten ikke der.

”Musikindtryk fik Skrjabin til at se meget konkrete farver inde i hovedet, og den oplevelse ville han give videre til sit publikum. Derfor skrev han instruktioner til det, han kaldte et farveorgel, ind i noderne, og orgelet styrede, hvordan lyset i koncertsalen løbende skulle ændre sig undervejs i koncerten. Man kan sige at han i 1910 faktisk skabte en slags multimedieværk længe før, at nogen overhovedet tænkte i de baner”, fortæller Mik Stegger.

Årets sidste Klub Klassisk finder sted mandag den 8. januar 2024 kl. 16 i Kulturhusets sal. Mik Stegger guider til Skrjabin og ”Prometheus”, så man kan være med uden at have det store kendskab til klassisk musik. Det er gratis at være med, men tilmelding er nødvendig via bibliotekets hjemmeside.