Per Røntved

Anføreren har stillet støvlerne

16.05.23
Per Røntved - en fodboldhelt, der både satte aftryk på landsholdsplan, i udlandet og i Randers-sammenhæng - har desværre forladt os.

Det danske herrelandshold i fodbold forventes i vore dage at gøre det godt internationalt. Sådan har det imidlertid ikke altid været, og for mange står fodbold-EM i Frankrig i 1984 som gennembruddet for fodboldherrerne.

Sådan et gennembrud kommer dog ikke natten over, og en af de spillere, der i starten af 1980'erne var med til at opbygge den platform, som herrefodbolden stadig står på, var libero og anfører Per Røntved. I dag kom nyheden om hans bortgang i en alder af 74 år.

Selv om Røntved blev valgt fra til EM-truppen dengang i '84, var han spillevende, da selve grundlaget for turen til Frankrig kom på plads. 75 landskampe, en plads i dansk fodbolds Hall of Fame og scoringer i kampe, vi stadig husker - sejrene over Italien og Brasilien på et tidspunkt, hvor Danmark bestemt ikke hørte til i fodboldens fine selskab - er med til at gøre ham til kernestof i den hjemlige fodboldfortælling.

Efter fem år i Brønshøj blev han hentet til Bundesligaen af den senere danske landstræner, Sepp Piontek, og da det eventyr sluttede syv år senere, kom Røntveds hjemmebane lidt overraskende til at ligge på Viborgvej her i byen. Randers Freja lå på dette tidspunkt i den næstbedste række, men skiftet gav mening for begge parter, da klubben var blandt de første herhjemme, der kunne tilbyde professionelle ansættelsesforhold til spillerne.

Du kan få genopfrisket Røntveds karriere i "Min største kamp: stjernerne fortæller om deres bedste fodboldoplevelse", som findes som almindelig bog her på biblioteket og som ebog og lydbog på eReolen. Se henvisninger nederst på siden.

Efter karrierens slutning oplevede Per Røntved det gigantiske tilbageslag, at en simpel sjippekonkurrence i festligt lag resulterede i en hjerneblødning og en halvsidet lammelse. Alligevel kæmpede han sig tilbage som ressource og støtteperson i dansk fodbold, ligesom han spillede golf i fritiden.

Hans fightervilje var der med andre ord ikke noget at udsætte på, men kræften endte desværre med at løbe ham op. Æret være hans minde.

Materialer