Lektørudtalelse

Forfatter: Rikke Bruun

Anvendelse/målgruppe/niveau

Sammen har Søren Ryge og James Price skrevet en bog til de læsere, der interesserer sig for dansk madkultur og madhistorie. Bogen indeholder enkelte opskrifter, men det er mest til inspiration

Beskrivelse

Søren Ryge Petersen (f. 1945) og James Price (f. 1959) fortæller i denne bog om deres minder og oplevelser omkring mad. Søren Ryge er opvokset lige syd for den dansk/tysk grænse i en lærerfamilie med bonderødder, og James Price er opvokset i København i et kunstnerhjem, hvor specielt faderens eksperimenterende madlavning har sat spor. Sørens barndomsmåltider er præget af selvforsyning og er meget traditionel. Måltiderne, som James husker, er næsten så forskellige fra Sørens, som de kan være, og er formet af en helt anden livsstil. De to forfattere fortæller uafhængigt af hinanden om deres liv med mad, men bogens fortællinger kædes sammen af deres 4 møder med tilhørende servering

Sammenligning

Begge bogens forfattere har tidligere udgivet bøger; James Price er medforfatter på flere kogebøger, hvor Søren Ryge tidligere har beskæftiget sig med andres erindringer. Biografier med referencer til mad har oftest en problematiseret tilgang, såsom Maria Hirses Når mad er din fjende, 2010 som omhandler spiseforstyrrelser

Samlet konklusion

På trods af at de to forfattere er opvokset i nogenlunde samme tid, er deres liv præget af vidt forskellige tilgange og forhold til mad. Sammen bringer de os godt rundt i den danske madkultur de seneste årtier, og kontrasterne er med til at gøre bogen til spændende læsning