Foredragsholdere til Sindets Dag

Sindets Dag på Randers Bibliotek: Livshistorier, foredrag og inspiration

02.10.23
Randers Bibliotek markerer Sindets Dag 2023 med to gribende livshistorier og et foredrag om angst.

Hver tredje dansker oplever i løbet af sit liv udfordringer med blandt andet angst, depression eller andre psykiske diagnoser. Fokus på mental sundhed er derfor mere relevant end nogensinde, og rundt omkring i verden markeres d. 10. oktober hvert år som Sindets Dag.

På Randers Bibliotek kan man opleve Martin Bentsen, der fortæller om sin rejse fra at være rocker med 13 års fængselsstraf i bagagen til et hverv som præst. Randers’ lokale folketingsmedlem Louise Brown kommer også forbi og fortæller om livet med ADHD. I pauserne kan man møde lokale aktører inden for psykisk sårbarhed og mental sundhed, og om aftenen er der foredrag om angst med Anja Friis Christensen.

”Vi vil gerne markere dagen med et bredt tilbud til borgerne og forskellige indgangsvinkler til temaet. Det er vores håb, at gæsterne kan blive inspireret af livshistorierne og måske få kendskab til lokale tilbud, de kan drage nytte af,” fortæller Bettina Boddum, tovholder for Sindets Dag på Randers Bibliotek.

Der er gratis adgang til de to livshistorier og boderne med information om lokalet tilbud for borgere med psykisk sårbare og deres pårørende. Det koster 50 kr. at deltage i foredraget om angst, og billetter kan bestilles via Randers Biblioteks hjemmeside. Sindets Dag på Randers Bibliotek er arrangeret i samarbejde med den lokale afdeling af SIND. 

Fakta om Sindets Dag

Kilde: Sind.dk

  • FN’s sundhedsorganisation WHO står bag mærkedagen World Mental Health Day (Sindets Dag) d. 10. oktober.
  • Årets tema for Sindets Dag i 2023 er ”Mental sundhed er en grundlæggende menneskerettighed”.
  • Mange af SINDs lokalafdelinger rundt omkring i landet har en række arrangementer og aktiviteter i forbindelse med Sindets Dag.

Fakta om psykiske sygdomme

Kilde: Danske Patienter

  • Hver tiende dansker har en psykisk sygdom. Det svarer til 580.000 danskere. Hver tredje får en psykiatrisk diagnose i løbet af livet.
  • Næsten hver fjerde opfatter sig selv som pårørende til én eller flere personer med psykisk sygdom.
  • Psykiske lidelser rammer alle aldre, men cirka 50 procent af alle psykiske sygdomme har deres debut inden 14-års alderen, mens 75 procent er debuteret ved 24-årsalderen.