Mød veninden til Preben, som ville dø på en tirsdag

Randers Bibliotek stiller skarpt på den aktuelle debat om aktiv dødshjælp ved foredraget ”Min ven vil dø” med forfatter Freja Polonius. Her deler hun sin gribende fortælling om Preben fra DR-dokumentaren, der drog til Belgien for at få hjælp til at dø.

Aktiv dødshjælp har de sidste par år optaget danskerne, hvor debatten i perioder blusser op i kølvandet på aktuelle sager i pressen. Senest i forbindelse med den aktuelle sag om Ebbe Preisler, som er sigtet for drab på sin parkinsonsyge hustru, der ifølge ham selv ønskede at dø. Men også i 2022 bølgede debatten om det svære emne højt, da hele Danmark kunne følge smeden Prebens sidste dage i DR-dokumentaren ”På tirsdag skal jeg dø”.

En katastrofal arbejdsulykke var skyld i at Preben blev lam fra halsen og ned, og i den dybeste afmagt tog smeden en svær beslutning. Han ville dø - og Freja Polonius var hans vidne lige til sidste åndedrag.

”Freja Polonius var ved sin ven Prebens side gennem hans sidste tid. Hun har fulgt – og udfordret – hans valg om aktiv dødshjælp, og hun har på helt tæt hold oplevet, hvad der sker med et menneske og de nærmeste pårørende i dødens venterum. Freja stiller skarpt på aktiv dødshjælp og assisteret selvmords mange facetter og kompleksitet, og hun sætter spørgsmålstegn ved, hvor grænsen for selvbestemmelse går,” fortæller Inger Nygaard Kaad, koordinator for Kultur og Formidling på Randers Bibliotek.

Foredraget ”Min ven vil dø” er et gribende livtag med den danske holdning til aktiv dødshjælp – og en nu tavs mands endegyldige bidrag til en debat, han insisterede på at deltage i. Freja Polonius gæster Randers Bibliotek d. 4. marts kl. 17:00 – 18:30, og billetter kan købes på her.

Materialer