Lene og Henrik

Læselysten stiger i Randers

12.02.24
En målrettet indsats på Randers Bibliotek har givet gode resultater. Nye tal viser, at borgerne i kommunen har lånt 40.000 flere materialer i 2023 end året før.

I en tid hvor konkurrencen om danskernes opmærksomhed er stor og tempoet i samfundet er stigende, står læsning og fordybelse ofte i skyggen af hektiske strømme af hverdagstravlhed og underholdning. Dog afslører de seneste tal fra Randers Bibliotek en opmuntrende kontrast til denne opfattelse. Læselysten og trangen til fordybelse er nemlig stigende i Randers Kommune.

I løbet af 2023 har borgerne lånt 650.000 bøger og andre materialer på Randers Bibliotek, og det er en stigning på over syv procent fra 2022. Særligt e-bøger, lydbøger, kogebøger om airfryers, krimier og børnematerialer har været populære valg.

Borgernes interesser er i centrum

Ifølge Lene Graugaard-Jensen, chef for litteratur og læring på Randers Bibliotek, viser de seneste resultater, at Randers Bibliotek spiller en relevant rolle for borgerne i Randers Kommune.

”Medarbejderne er rygraden i succesen. Deres målrettede, strategiske indsats sikrer relevant og aktuel litteratur, der imødekommer borgernes skiftende interesser. På den måde bliver vores bibliotek ved med at være et centralt tilbud til borgerne i Randers – og det er vi jo glade for,” siger Lene Graugaard-Jensen.

”Vi sørger for, at materialesamlingen er bred, aktuel og attraktiv. Ved at analysere vores egne data holder vi os ajour med lånernes interesser og følger med i den nyeste kvalitetslitteratur, så vores samling afspejler både borgernes behov og tidens tendenser,” fortæller Henrik Secher Nielsen, koordinator for Materialer og Flow på Randers Bibliotek.

Sallys far, kogebøger, lydbøger og krimier topper hitlisten

I 2023 har den populære serie om ”Sallys far” sjældent stået på hylderne ret længe, før de blev taget ned igen af læseglade børn. Hos voksne har krimier og romaner til gengæld været mest populære – og siden sidste jul har især kogebøger til airfryers hittet.

”Når vi dykker ned i tallene for udlån, så kan vi også se, at lån af lydbøger er steget med hele 22 procent - faktisk er der blevet udlånt cirka 10.000 lydbøger hver måned. Det fortæller os noget om, at lånernes medievaner er under forandring – og det er vigtig viden for os, så vi kan blive ved med at levere det materiale, borgerne efterspørger,” uddyber Henrik Secher Nielsen.

Hvis man har et ønske om specifikke materialer, man gerne vil kunne låne på Randers Bibliotek, er man velkommen til at henvende sig med sine forslag til hovedbiblioteket@randersbib.dk.