Lone Føgh Westphall, bibliotekschef på Randers Bibliotek
Lone Føgh Westphall, bibliotekschef på Randers Bibliotek

Fokus på ensomhed og fællesskab på Randers Bibliotek i efteråret 2023

01.08.23
Randers Bibliotek sætter spotlight på et stort samfundsproblem i efteråret 2023 med temaet ”Ensomhed og Fællesskab”. Borgerne kan blandt andet få glæde af foredrag, tilbud om fællesskaber på biblioteket, formidling af foreningstilbud, god litteratur om emnet og meget mere.

Du er ikke alene, hvis du føler dig ensom. Næsten 600.000 voksne danskere føler sig svært ensomme, og 20.000 børn og unge mellem 11 og 15 føler sig ofte eller meget ofte alene. Partnerskabet ”Sammen mod Ensomhed” arbejder på at komme problemet til livs, og Danmarks Radio støtter sagen med et stort fokus på emnet i 2023.

Randers Bibliotek bidrager med temaet ”Ensomhed og Fællesskab” i efteråret 2023.

”Som bibliotek har vi en samfundsmæssig forpligtelse til at handle på den voksende udfordring med ensomhed i Danmark. Biblioteket er per definition fællesskabende, og det hører blandt vores fornemste opgaver at facilitere fællesskaber i lokalsamfundet. Vi kan ikke løse problemet alene, men vi har muligheden for at gøre en forskel med et frit og tilgængeligt rum, hvor alle er velkomne,” siger Lone Føgh Westphall, bibliotekschef i Randers Kommune.

Temaet skydes i gang d. 1. september 2023. Hovedbiblioteket bliver indrettet med et fokusområde, hvor besøgende blandt andet kan finde inspiration til fællesskaber eller selv byde ind med en udstrakt hånd til et ensomt menneske.

Bibliotekschef: Vi skal blive endnu bedre

Der er ikke noget galt med at være alene, hvis man trives med det. Ensomhed opstår, når man er uønsket alene, mangler nære relationer og samhørighed eller hvis man føler sig udenfor et fællesskab. Når man er ensom i en længere periode, kan det have alvorlige konsekvenser for både fysisk og mental sundhed.

Randers Bibliotek faciliterer i forvejen en lang række fællesskaber og låner også lokaler ud til nogle af de grupper, som borgerne i Randers selv skaber. Men ifølge bibliotekschef, Lone Føgh Westphall, kan biblioteket blive endnu bedre som fællesskabende institution.

”Selvom vi allerede gør en stor indsats, så må vi ikke lukke øjnene for, at vi kan blive endnu bedre, og gøre en endnu større forskel. Vi skal arbejde målrettet for at blive mere rummelige, mere inkluderende og mere fællesskabende,” understreger Lone Føgh Westphall og fortsætter:

”En af vores opgaver er at nå ud til endnu flere borgere med informationen om, hvad man kan bruge sit bibliotek til. Hvis flertallet har opfattelsen af biblioteket som et sted, hvor man bare går hen for at låne en bog, så misser man en masse muligheder – og så har vi ikke løftet vores opgave godt nok. For biblioteket i dag er bare så meget mere.”

Randers Bibliotek har planlagt en lang række aktiviteter i løbet af efteråret 2023, men hører også gerne fra foreninger, institutioner og andre, der gerne vil samarbejde om sagen. Man kan skrive til hovedbiblioteket@randersbib.dk.
 

Fakta om ensomhed

Kilde: sammenmodensomhed.dk

  • I Danmark føler 598.000 voksne sig svært ensomme og 20.000 børn i alderen 11-15 år føler sig ofte eller meget ofte alene.
  • Ensomhed er en følelse, der kan opstå, når ens sociale relationer ikke opfylder de behov man har.
  • At være ensom i en kort periode er helt normalt. Men at være langvarigt ensom er alvorligt og kan have konsekvenser.
  • Når ensomhed bliver langvarig, kan den medføre alvorlige mistrivsel. Det kan medføre både dårlig søvn og hovedpine og øge risikoen for hjertesygdomme og psykisk sygdom.

Mere fokus på ensomhed

Læs mere om de aktuelle tiltag for at bekæmpe og forebygge ensomhed.

  • Find mere info og gode råd på hjemmesiden sammenmodensomhed.dk
  • DR har stort fokus på ensomhed i 2023. Se mere på dr.dk/ligetil/tema/ensomhed
  • Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed har udarbejdet en national strategi og en handleplan mod ensomhed. Begge dele blev udgivet i maj 2023.
  • På vidensportal.dk kan man læse mere om omfanget af ensomhed, risikofaktorer og følgevirkninger.