spar på energien
Spar på energien

Elpriser og sparetips

06.09.22
En hurtig oversigt til forbrugerjunglen. Hvordan finder du vej til de bedste sparetips og billigste elselskaber?

De sidste mange uger har den stigende pris på elektricitet fyldt rigtig meget hos mange. Vi har været gennem diverse styrelser og artikler fra Tænk : forbrugerbladet samt rundt på diverse styrelsers hjemmesider for at få et overblik over nogen af de bedste og hurtigste måder at både spare og betale mindre.

Spar på energien – hvordan?

Energistyrelsen har lavet en glimrende side - SparEnergi.dk - om netop, hvordan vi alle sammen sparer mest muligt. Det rigtig fine, ved netop den side, er, at de har delt en masse af rådene op afhængigt af, om man har et hus, bor i lejlighed eller måske endda vil optimere energiforbruget i sommerhuset mest muligt.

Det er en hjemmeside, der ikke prøver at sælge os alt muligt men primært har til opgave netop at hjælpe os med at spare både strøm og penge. Man kan også ringe eller maile til dem eller også bare bruge deres mange guides. Jeg var selv ret glad for deres side med oversigt over elpriser, hvornår el koster hvad, og den opdaterer sig selv løbende. Indekset afslører, hvor meget dyrere el er om eftermiddagen sammenlignet med prisen mellem midnat og fire om morgenen.

Herudover har de også en rigtig fin guide til, hvordan man læser sin elregningen, hvad er hvad, hvor meget er afgift, hvad er transport af el, og hvad er det vi reelt selv kan bestemme. Du finder den her.

Du kan låne en energimåler af Randers Bibliotek, så du kan finde ud af, hvilke apparater i ens hjem, der reelt sluger strømmen. Eksempelvis fandt nogle af mine kollegaer ud af, at deres børns GamerPCer ikke brugte i nærheden af lige så meget strøm, som den ekstra fryser. Der er desværre en smule kø på dem lige nu, men reservér dem endelig.

Priser, regninger og forbrugerjunglen

Både Tænk og Energistyrelsen er ganske enige om, hvordan man nemmest finder det rette elselskab. Forsyningstilsynet har lavet Elpris.dk, som går ind og laver en oversigt på, hvad man i alt kommer til at betale per kWh. Hvis man vælger størrelsen på ens hjem samt eventuelt ens netselskab (det kan man se på sidste elregning), får man en fin liste over, hvad de forskellige selskaber koster alt i alt inklusiv transport, abonnement og andet. En vigtig og central ting er, at den tager ’ny kunde’ tilbud med, så hvis der er en lille rød trekant ud for prisen, er det en rigtig god idé at trykke på ’Se mere’, som giver det fulde overblik. Vær opmærksom på, at du typisk er bundet i seks måneder, når du får en ny aftale. Hvis i tvivl om resten af ens rettigheder har Energistyrelsen lavet en side alene om det, og den finder du her.