Børnevalg

09.05.19
Der er udskrevet børnevalg på Randers Bibliotek!
De berømte børnebogsfigurer er hoppet ud af børnebøgerne og stiller op til valg. Der er nemlig udskrevet børnevalg i Danmark!
 
’Nej til numsekløe’. ’Ja til at passe på hinanden’ eller ’Ja til  bandeord’. Det er blot nogle af de valgløfter, man kan høre i børnebiblioteket på Randers Bibliotek samt i bogbussen og i bibliotekets filialer i disse dage. Kandidaterne er kendte børnebogsfigurer såsom Karmaboy, Magda og Vildheks. Hver af de 9 kandidater stiller op med et markant valgløfte. Børnene skal så vælge, hvilken ’politiker’, de sympatiserer mest med. 
 
Børnene får udleveret en stemmeseddel med de 11 kandidater. Der stemmes i børnestemmeboksen. Når stemmesedlen er udfyldt, lægges den i stemmeurnen. Valget afsluttes samme dag som de voksnes valg – den 5. juni, og vi kårer en lokal vinder. Der er også andre aktiviteter, hvor børnene kan lære mere om demokrati. 
 
Vi glæder os til at se, hvad børnene stemmer på. Da vi afholdte børnevalg i 2017, var det Villads fra valby der løb af med sejren med løftet om mere slik til børnene.
 
 
Tag dit barn i hånden og kom ned og stem. I får en glimrende mulighed for at snakke om begreber som demokrati, valgløfter og det mega sære navn: stemmeurne.
Vi ses!
 
Voksne, og i særdeleshed politikere, taler rigtig meget om børn og om forhold, der har betydning for børn. Men ofte bliver børnene ikke selv spurgt, og danske børn og unge engagerer sig generelt ikke særlig meget i den offentlige debat.
”Danske børn og unge mangler politisk selvtillid”, siger Michel Steen-Hansen, direktør for Danmarks Biblioteksforening, ”vi tror det er vigtigt at begynde tidligt med at give børnenes lyst til at deltage, og det er oplagt at bruge noget de kender og er trygge ved fra deres litterære univers.”
 
Danmarks Biblioteksforening står derfor bag Børnevalget 2019, som er et skridt på vejen til børnenes demokratiske dannelse. Et valg kan være ret diffust for førskole- og indskolingsbørn, men med Børnevalget bliver det gjort meget konkret. Børnene skal nemlig selv gå til valg og vælge, hvem der skal være årets vinder. Børnene kan stemme om deres yndlingsfigurer fra børnelitteraturen som Vildheks, Karmaboy, Børste eller Sallys far.
Tags