Store Nordiske Krig

Læs mere om Store Nordiske Krig og find materialer du har adgang til gennem biblioteket.

I år 1700 er Sverige Østersøens supermagt og truer de øvrige nordiske lande. Danmark-Norge, Polen-Litauen og Rusland indgår derfor en alliance. Sverige har allieret sig med hertugdømmet Gottorp, og Frederik d. 4 sender derfor sin hær mod syd. Den kun 18-årige svenske konge Karl d. 12 går derefter i land nord for København og angriber, mens Frederik d. 4 trækker i hast sin hær tilbage.

Danmark er nu ude af krigen i 9 år, mens Rusland og Sverige kæmper mod hinanden. I 1709 lider Sverige et knusende nederlag i slaget ved Poltava i Ukraine mod Rusland og Karl d. 12 flygter i eksil.
Nu træder Frederik d. 4 ind på krigsscenen igen og med Karl d. 12 i eksil, generobrer den danske konge Skåne, Halland og Blekinge, men i Slaget ved Helsingborg 1710 sætter Sverige en stopper for invasionen.

En række søslag gav Danmark kontrol over Østersøen, hvor den dansk-norske søhelt Tordenskjold beslaglagde adskillige fjendtlige skibe langs den svenske vestkyst og optrådte så provokerende, at svenskerne udsatte en dusør for hans pågribelse.

I 1716 mister Sverige den sidste besiddelse i Tyskland, Wismar og overraskelsesangrebet mod Norge slår også fejl. En nyt angreb på Norge indledes i 1718, men da Karl d. 12 bliver dræbt, trækker den svenske hær sig hurtigt tilbage. I 1720 bliver der sluttet fred med Danmark og i 1721 blev der sluttet fred med Rusland, som får alle Sveriges baltiske besiddelser og et stykke af Finland i krigsbytte.

Krigen har forrykket magtbalancen i Europa, og Rusland bliver den nye dominerende stormagt i Nordeuropa og besætter store dele af Østersøens kyster, Preussen begynder sin udvidelse, og Ukraine mister sin selvstændighed.

Krigen var et komplekst europæisk opgør med mange deltagende lande og da krigen slutter, er mange hundredtusind mennesker døde, og Europa er forandret. 

Kilde og læs mere hos NatMus.dk

Få et hurtigt overblik over krigen på Lex.dk

Se Historie Labs beskrivelse  og kilder om Den store nordiske krig.

Vidste du?:
Efter nederlaget i Helsingborg d. 10. marts 1710, opgav danskerne felttoget, og hæren skulle evakueres.
Det var umuligt at få de mange heste med sig over Øresund, dels kavaleriets rideheste, dels de mange trækheste, som havde flyttet vogne og kanoner rundt i Skåne.
Derfor blev ca. 3.900 heste nedslagtet, for at de ikke skulle falde i fjendens hænder.

Evt. henvisning til dette billede/gobelin: Nederst på siden.
https://politiken.dk/kultur/art5855047/P%C3%A5-halvandet-d%C3%B8gn-blev-...
+ teksten: Den omstændelige lastning af hærens heste var umulig at nå før flugten tilbage til Danmark, og fjenden måtte ikke få fat i dem. Det udløste hestemassakren. Foto: Udsnit af gobelin, der viser landgangen ved Raa. Rosenborg Slot