Bibliotekernes Sprog- og Læsespor

Adgang
Fri adgang
Bibliotekernes Sprog- og Læsespor er den fælles portal for de danske folkebibliotekers samlede sprog- og læseindsatser. Her finder du inspiration, viden og ideer til at skabe læseglæde hos børn, unge og voksne.

Er du bibliotekar, fagperson eller forælder er det her, du starter, når du vil finde inspiration til aktiviteter og arbejdet med læseglæde.
Indsatserne er opdelt i tre målgrupper (0-6 år, 6-16 år og 16+) og alt hvad du finder på hjemmesiden, er til fri afbenyttelse.
Indholdet er opdelt i kategorier, så du let kan klikke dig frem til det, som er mest relevant for dig lige nu og her.

Sprogsporet (0-6 år)
Bibliotekerne og dagtilbuddene står begge som vigtige medspillere på småbørnsområdet og i samspil med forældrene spiller de en afgørende rolle i småbørns sproglige udvikling og tidlige læseforståelse. Med koncepterne her på siden henvender bibliotekerne sig til alle voksne omkring barnet - både privat og professionelt. Dermed understøttes et praksisfællesskab, som skaber sammenhæng og værdi for barnet.
På siden finder du færdigpakkede sprogstimuleringsforløb, læseinspiration, viden og materialer til fagpersoner og familier i alle samfundslag. Der er både en række mindre forløb, såvel som de tre store koncepter: Sprogstart, Sprogfitness og Sammen om Skolestart

Læsesporet (6-16 år)
Styrk børn og unges læseglæde gennem fælles læseoplevelser og læsende fællesskaber! Her har vi samlet bibliotekernes bedste bud på inspiration til at styrke læseglæden og læsekulturen blandt børn og unge. Alt sammen henvendt til de voksne omkring børn og unge i alderen 6-16 år. Er du forælder, lærer eller måske PLC-medarbejder, så er det her du fx finder gode råd om læsning, læseforløb til klassen og læselege, der kan bruges derhjemme. Det er også her du bl.a. finder den nyeste viden om børn og unges læsning.
Her finder du læseforløb, ideer til aktiviteter og kampagner til både indskoling, mellemtrin og udskoling - alt sammen med fokus på at inddrage børn og unge i litteraturformidlingen, hvor det at læse er andet og mere end at sidde stille med en bog i hænderne. Her er læseudfordringer med tju hej, højtlæsning på sansemættede steder og meget andet.

Læsesporet 16+
Læsesporet 16+ er dedikeret til fagprofessionelle, der arbejder med unge og voksne fra 16 år og opefter. Bibliotekerne åbner og inviterer nemlig borgere ind i litteraturens verden igennem hele livet og ønsker at sikre at læseglæden fortsætter eller genantændes også i voksenårene. Koncepterne arbejder ofte med læsning som en social aktivitet, hvor der f.eks. er fokus på læsefællesskaber, bogklubber, guidet fælleslæsning mm.
På siden kan du finde konkrete koncepter, materialeforslag, kompetenceudvikling og viden om voksnes læsning.