Find taler og primærkilder til historien

Få tips til at finde primærkilder til bestemte historiske perioder.

I Bibliotekets databaser er der flere gode bud - og det er kilder af høj kvalitet, du ikke umiddelbart kan finde tilgængelige på Google.

Se det fulde overblik over alle bibliotekets databaser på www.randersbib.dk/digitalt

Udenlandske primærkilder - online

Emersonkent.com : Amerikansk produceret med mange kilder. Specielt godt er ”Famous speeches”. Sorter efter tale, dato eller emne. 

Danmarkshistorien.dk: fremstilling af Danmarks historie fra oldtiden til i dag, opdelt i periodekapitler. Basen er også et online historieleksikon med artikler om emner, personer og begivenheder. Indeholder kildesamling med ca. 600 historiske kilder i tekst, lyd og billed, historiske film mm. 

Masterfile Premier: er en stor engelsksproget database med en bred emnemæssig dækning. I Masterfile kan du også finde primærkilder. Søg på dit emne og vælg f.eks. "Kennedy speech" i "Advanced search", så vil der komme taler af Kenndey og artikler om Kennedys taler i dit søgeresultat.

Danske primærkilder - online

Danske Taler - danske og udenlandske

His2rie.dk indeholder kildetekster til en række historiske emner f.eks. Cubakrisen, Holocaust, Den Russiske Revolution og terrorisme. Hjemmesiden er bygget op omkring en serie bogudgivelser fra Forlaget Frydenlund og er målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne. 

Historiensverden.dk : dansksproget base der dækker hele verdenshistorien fra oldtiden og frem til det 21. århundrede. Indeholder kildetekster, biografier over større kendte historiske personligheder, leksikon-artikler samt et stort billedkartotek. I kildeteksterne finder du originale historiske kilder. 

Mediestream: Base der indeholder danske digitaliserede aviser. Avisartikler er gode primærkilder til historiske begivenheder, historiske reklamer o.a. Aviser der er over 100 år gamle er frit tilgængelige online i Mediestream - også hjemmefra. Bruger du Mediestream fra Randers Biblioteks computere, vil basen også rumme nyere artikler fra "ejerløse" aviser (aviser der er ophørt fx Randers Dagblad, Aktuelt). 

Samvirke Classic
Få adgang til de originale Samvirke magasiner fra 1928 og frem. Leder du efter en reklame at analysere ell. lign. er Samvirke oplagt at kigge i. 

Wikipedia.dk : brug henvisningerne i slutningen af artiklerne og find primærkilder her. Fx taler. Specielt den tyske og engelske udgave af Wikipedia er velegnet. 

Trykte opslagsværker: 

Tekster og tal til belysning af verdenshistorien 1900-1938

Tekster og tal til belysning af verdenshistorien 1938-1970