Yoda
Yoda

Star Wars og Randers

10.10.17
I en kendt galakse temmelig tæt på...

Her til morgen var nettet rødglødende. Altså på den gode måde. For her blev vi ramt af den nye trailer til den kommende Star Wars-film, The Last Jedi, som har premiere til december. Så hvis du ikke kan lide Star Wars, skal du måske bruge de næste par dage på andet end Facebook og filmsider, for den nye trailer VIL blive diskuteret og analyseret. Du kan se den nye trailer herunder.

Men hvorfor er det sådan, og hvorfor er det, at Star Wars er så populært og vigtigt, at vi på Randers Bibliotek, sammen med Randers Kommune, har en målrettet strategi, der handler om Star Wars? For at finde svarene på de spørgsmål skal vi ud på en lille tidsrejse, hvor første stop er 1977.

25. maj 1977

Der er mange datoer, som har sat sig fast i vores kollektive bevidsthed. Den 20. juli 1969 landede vi på månen. Den 26. juni 1992 vandt vi EM i fodbold, og for mange er den 25. maj 1977 mejslet ind i hukommelsen: Her fik den første Star Wars-film verdenspremiere.

Det blev starten på noget meget stort. Noget, der stadig her i 2017 er vigtigt - noget, der kommer til at være vigtigt mange år frem.

Star Wars er nemlig fantastisk godt bygget op. Den er lagt an på gamle myter: Du kan genkende dig selv og følge, hvordan bondedrengen rejser ud og bliver til en helt. Det er noget, man kan identificere sig med, ligegyldigt hvem man er, og om man er dreng eller pige. Det er kampen mellem det gode og det onde, og det er fortællingen om at gå fra barn til voksen.

Noget, Star Wars også kan, er at vække læselyst. Jeg har flere gange haft besøg af unge mennesker på børnebiblioteket, der ikke gider læse. Når jeg så spørger, hvad de godt kan li', er svaret ofte ”Star Wars”. Og vi har jo massevis af Star Wars-bøger på biblioteket, så måske der var et potentiale her?

Benny Ray, en randrusiansk ildsjæl

Men før vi kommer så langt, rejser vi videre i tiden tilbage til 2014, hvor randrusianeren Benny Ray lancerer den første Star Wars-messe. Benny er passioneret Star Wars-fan; en ildsjæl, som stablede messen op fra bunden. Biblioteket fik en stand på messen, og det gav mening dengang, og det giver endnu mere mening nu.

Benny startede noget, der fik en mindre lavine til at gå i gang, og så skruer vi tiden frem til 2016. Mere præcist til d. 31. marts 2016. Her blev min klumme med titlen "Randers som en del af Star Wars-universet" bragt i avisen. Det var en klumme fyldt med vilde drømme, skøre ideer og med en konklusion, der lød: "Hvis man ikke sigter efter stjernerne, så vinder man heller ikke prinsessen, det halve kongerige og en god brandingværdi."

Kort fortalt var min idé, at Randers skulle gribe Star Wars-universet og gøre det til en del af kommunens kulturelle DNA. Benny Ray havde allerede banet vejen med den succesfulde Star Wars-messe.

Og nu er vi er ved at gøre Randers til Star Wars-by - og så kan du ellers grine, græde eller juble. Den klumme, jeg skrev for halvandet år siden, blev læst af de rigtige mennesker på det helt rigtige tidspunkt. Mennesker, der også godt kunne se meningen med at kaste sig over Star Wars som en del af det kulturelle liv i Randers. De mennesker var fra private virksomheder i Randers, men også folk fra Laksetorvet, altså selveste kommunen. Det er vigtigt. Jeg plejer at omtale min rigtig gode samarbejdspartner som "Nikolai fra kommunen". Måske lyder det lidt gråt, men det har pondus. At Nikolai så i virkeligheden er en passioneret ildsjæl, som er alt andet end grå, er så en helt anden historie.

Under alle omstændigheder er "Randers som Star Wars-by" blevet til et projekt, sådan med en projektplan, en styregruppe, en arbejdsgruppe, kommunal kaffe og et budget. Og for at vi som bibliotek og mig som bibliotekar kan se os selv i det, var det vigtigt, at biblioteket blev projektets kulturelle anker.

Star Wars-samlingen

Et folkebibliotek har mange opgaver. En af de vigtigste er at fremme læselyst. Jeg siger ikke, at alle skal læse Star Wars-bøger. Men det er en fantastisk og unik mulighed for biblioteket at forsøge at gøre biblioteket til et Star Wars-bibliotek. Et sted, hvor man kan starte sit eventyr i læsningens fantastiske universer. Et sted, der sammen med alle vores andre tiltag kan være med til at fremme lysten til at læse, lysten til at lære. For i sin essens er fortællingerne i Star Wars evigtgyldige, kampen mellem det gode og det onde, at gå fra barn til voksen, glæden ved gode historier, en leg med teknik og meget, meget andet.

Jeg er i den heldige situation, at jeg arbejder på et bibliotek, hvor både kolleger og chefer støtter idéen. Hvor kommunen støtter idéen. Hvor Morten og biografen støtter op. Hvor det private erhvervsliv støtter idéen, og hvor borgerne, vi taler med, støtter idéen. Ilden er faktisk blevet tændt i mange menneskers øjne. For den slags tiltag er ikke noget, man kan gøre selv. Det startede ved Benny Ray, men vi løfter det i flok. Luke var jo heller ikke noget uden Han Solo, Leia, Chewbacca, C3PO, R2D2, Obi-Wan og den gammelkloge Yoda. Visionerne bag Aarhus som Kulturby 2017 har vist, at vilde ideer skal afprøves, forfines og fremelskes.

Så lige nu sker det. Her i Randers. Det næste store punkt på en meget lang dagsorden er naturligvis premieren på den kommende Star Wars-film. Den film, som traileren netop er kommet til i dag.

Jakob Stegelmann og Per Juul Carlsen er med ombord

Men de helt store ting kommer først til at ske i 2018. Her har vi et samarbejde med Nørrevangskolen om læsning og læselyst gennem Star Wars. Om genrekendskab og tekstanalyse gennem Star Wars, og om at eleverne skal producere små historier og små film, som er relateret til Star Wars. Det kulminerer den 13. april, hvor der skal være fernisering af elevernes produkter på hovedbiblioteket. Og samme dag skal der være fernisering på den nye Star Wars-samling, en unik bibliotekssamling med fokus på wow-effekt og bøger, hvor selveste Jakob ”Troldspejlet” Stegelmann, sammen med forhåbentligt flere politikere og kulturfolk, skal være med til at åbne samlingen. Den samling, der bliver det kulturelle anker i projektet om at gøre Randers til Star Wars-by. Per Juul Carlsen, som I måske kender fra tv-programmet Filmselskabet, har også sagt ja til at være ambassadør for projektet. Det synes vi også er stort.

Dagen efter, d. 14. april, åbner Benny Ray så dørene til den nyeste udgave af messen, hvor der udover flere stande med salg af merchandise også vil være autografskrivning med kendte folk som Sven-Ole Thorsen og manden, der spiller den legendariske dusørjæger Boba Fett. Der vil også være flere foredrag og meget andet godt.

Så der er store planer, også for 2019, med koncerter, byevents og meget, meget andet. Så noget, der startede som en sjov idé, er ved at blive til et ganske vigtigt og spændende projekt.

Leg, læsning og læring, ja tak!

For lang, lang tid siden på en lille planet i en fjern, fjern galakse. Luke Skywalker er i lære hos lommefilosofimesteren Yoda, og Luke har det svært. Hvordan skal han finde motivationen til at gøre noget, der virker umuligt? Yoda siger til Luke: "Do or do not, there is no try." Du skal gøre ting helhjertet, gå all-in. Og det har vi tænkt os at gøre for at skabe noget unikt for borgerne i Randers. Noget unikt, der både handler om underholdning og læring, om læsning og om at have det sjovt gennem læsning.

Vi ses på Randers Bibliotek!

/Jacob