Danielsen
Danielsen

Journalisten der graver i besættelsestidens Danmark

Af Anonym (ikke efterprøvet)
12.01.16
Niels-Birger Danielsen er i gang med at skrive sit store trebindsværk om besættelsestidens Danmark. Første bind er udkommet og i den forbindelse besøger Niels-Birger Randers Bibliotek.

Bestil billetter til foredraget Modstand - Frihedskampens rødder 

”En researchdag består som regel i at læse fra morgen til aften og tage notater. Jeg laver også interviews og bruger nettet en del til at finde konkrete oplysninger. Og det har været en overvældende stor mængde værker, biografier, erindringer m.m., som jeg har haft brug for at sætte mig ind i. ” 

Fra journalist til forfatter
Niels-Birger Danielsen (f.1960) er født og opvokset i Randers. I 1987 blev Niels-Birger cand.phil i historie fra Århus Universitet og i 1992 journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Efter et langt virke kastede Niels-Birger sig over forfattergerningen. I forbindelse med at Niels-Birger besøger Randers Bibliotek tog vi en snak med ham. Blandt andet om, hvornår og hvorfor han tog springet til at blive forfatter:
”Jeg tog springet i foråret 2010, da jeg af Suzanne Rasmussen og Nyt Nordisk Forlag blev inviteret med, da man havde brug for en professionel skribent til at få bogen Gestapochefen gjort færdig. Suzanne havde på det tidspunkt researchet selvstændigt på historien i et par år. Jeg sagde ja, fordi jeg syntes, der skulle ske noget nyt i mit professionelle liv.”
 
Efter ”Gestapochefen. Karl Heinz Hoffmann – den kultiverede nazist”, der udkom i 2011, skrev Niels-Birger ”Werner Best. Tysk rigsbefuldmægtiget i Danmark 1942-45”, der udkom i 2013. 
 
I år er ”Modstand. Frihedskampens rødder” så udkommet. Det er første bind i et omfattende trebindsværk og første bind, der er på 570 sider, omhandler periode fra 1933 – 1942. 
 
Citat
 
Landets eksistens stod på spil
Hvorfor netop besættelsestiden i Danmark er et så interessant tema, at der stadig udgives mange bøger om emnet, har Niels-Birger dette svar på. 
”Besættelsen var en situation, hvor landets eksistens stod på spil, og hvor den enkelte virkelig kunne blive udfordret og nødt til at tage stilling. Og mange tog en stilling, der førte til, at de betalte en høj pris - eller til at andre betalte den høje pris. Jeg tror, at en vigtig grund til at fascinationen holder, er, at det er spændende at se nærmere på, hvordan mennesker handlede under denne ekstreme situation. Noget som Danmark ikke har oplevet tilsvarende før eller siden.”
 
For at gøre det historiske stof levende trækker Niels-Birger på sin erfaring som journalist gennem 25 år.
”Her har jeg lært at skrive enkelt og anskueligt. Når det gælder om at bygge en større fortælling op, er et vigtigt virkemiddel at fortælle ved hjælp af scener - situationer, hvor konkret handlen mellem mennesker udfolder sig - og give dem en fremtrædende plads i fortællingen.”  
 
Måske Vilhelm Buhl
På falderebet spurgte vi Niels-Birger om han har nogle planer når det store trebindsværk er færdiggjort.
”Jeg tænker ikke meget længere end på at få 'Modstand' 2 og 3 skrevet. Men jeg synes, der mangler en god biografi om statsminister Vilhelm Buhl. Baseret på private breve, evt. dagbøger, interview med efterkommere og materiale fra Arbejderbevægelsens Bibliotek & Arkiv. Det kunne være en spændende mulighed.”
 
 
Nye Sider

Interview med Niels-Birger Danielsen er oprindeligt bragt i Nye Sider. I magasinet kan du læse endnu flere portrætter og få overblik over forårets arrangementer 2016 på Randers Bibliotek.

Læs Nye Sider her.