Forladt
Forladt

Forladt. Fortællinger fra 20 ubeboede danske øer.

26.07.17
En velillustreret og fascinerende opdagelsesrejse til det glemte Danmark. Kom med på besøg på udvalgte, ubeboede småøer, som engang rummede små, isolerede samfund.

Danmark er et Ø-rige

...det ved vi alle, men vidste du mon, at der findes mere end 300 ubeboede danske øer?  Mange af dem under 1 km2, men alligevel har der engang levet mennesker på dem. Vældige naturkræfter, har formet øerne. Specielt øerne i Vadehavet har været hårdt ramt af stormfloder, der ubarmhjertigt æder øerne op bid for bid. Nogle øer er med tiden helt forsvundet fra landkortet.

I bogen "Forladt", der er skrevet af forfatter Christina Vorre, kan du komme helt tæt på øboere og læse om menneskeskæbnerne. Det er fascinerende læsning, som underbygges af atmosfærefyldte fotos.

Ø-boere af en helt særlig støbning:

Det har krævet en særligt hårdfør mennesketype at overleve på småøerne og mange har levet under trange kår. Nogle øboere havde vragplyndring som biindtægt, nogle var fyrpassere, indtil fyrene med tiden blev automatiseret og på nogle af øerne var jorden velegnet til landbrug.

Nogle øer har en helt særlig historie:

På øen Hjelm slog Marsk Stig sig f.eks. ned som falskmøntner i stor stil efter mordet på Erik Klipping og det har i tidens løb lokket mange passionerede skattejægere og møntsamlere til øen.

Igennem historien har man også brugt øerne til at isolere mennesker af forskellige grunde.

Kyholm har en særlig historie som kolera-karantænestation og på øen kan du i dag besøge den fredede kirkegård, hvor der ligger både kolera- og krigsofre. Andre øer har huset anstalter, der udgør en grim plet på vores historie.  Sprogøs berygtede kvindehjem, hvor man bl.a. udførte tvangssteriliseringer, er et godt eksempel.

Forladt

Øerne i dag og hvad med fremtiden?

Bogen rejser en række generelle spørgsmål. Skal man for enhver pris holde liv i de mindre øer og sørge for færgeforbindelser, købmand, skole m.m., eller skal de bruges til naturreservater eller ferieophold? Eller skrækscenariet, skal de sælges til private, danske eller udenlandske rigmænd, og bruges til jagtreservater, wellness-hoteller, konferencecentre eller luksus ferieparadiser til glæde for de få?

Man fordyber sig i Christina Vorres bog og bliver helt grebet af ø-stemningen. Man får jo næsten helt lyst til en sommerferie med Ø-hop?

Forfatteren bag bogen:

Forfatter Christina Vorre er cand.mag. i dansk og historie, og hun er en fremragende historiefortæller, der også inddrager myterne, de gode historier, der hænger ved, selv om de ikke kan verificeres. Med enkelte afstikkere langt tilbage i historien er det mest den nære fortid, hun beskæftiger sig med. Hun har bl.a. hentet inspiration til historierne i bøger og artikler, i gamle kort, aviser, dagbøger, skolestile, skoleprotokoller, brandprotokoller og valgprotokoller og ikke mindst hos de mennesker, der engang boede på øerne.

Bogen "Forladt" kan lånes på biblioteket. Klik dig videre til reservering nedenfor, hvor du også finder mere inspiration om de danske øer.  God læselyst :-)

Udgivet efter oplæg og med inspiration fra Aarhus Kommunes Biblioteker.

Materialer