Hamsterhjul
Hamsterhjul

Tilbage til hamsterhjulet - kæmpesuk kan blive til højt hurra!

04.08.22
Sådan overlever du, at sommerferien er slut, og der er et helt år til den næste.

Ak og ve, sommerferien er slut. Vi kan se frem til endnu en tur i trædemøllen, mens efteråret og vinteren ubønhørligt glider ind over os. 

Er det sådan du har det? Så anbefaler vi som bibliotek én løsning: Læs en bog! Alternativt: Læs flere bøger! Så hvis du afviser at læse bøger, kan vi ikke hjælpe dig. Men siden du befinder dig på en bibliotekshjemmeside, tænker vi, at du er åben for at læse en bog.

Bliv glad for at gå på arbejde

Det mest presserende problem tager vi først: Du skal tilbage på arbejdet, og du har ikke lyst til det, for du ved, at det kaos du forlod stadig vil råde. Der findes utallige bøger om arbejdsglæde og hvordan du organiserer dit arbejde, men "100 tips til arbejdsglæden" af Jon Kjær Nielsen, er ret nede på jorden, og alle skal nok kunne finde noget de kan bruge.

 

Styr på tingene

Har du brug for noget om, hvordan du opnår arbejdsglæde gennem måden du organiserer dig selv på, så er David Allens "Få tingene gjort: kunsten at være produktiv uden stress" klassikeren, som stadig kan bruges. Du kan også dykke ned i den nyere litteratur såsom "10 effektive arbejdsvaner: sådan tackler du strømmen af opgaver, e-mails og afbrydelser". Og hvis du er på chef-niveau, så kast et blik på "Brænd hamsterhjulet: guide til et lykkeligt arbejdsliv", som blandt andet argumenterer for 4-dages arbejdsuge!

Mit liv sejler

Mange af disse bøger passer mest til kontorjobs, lederjobs og projektorienterede jobs. De duer ikke til jobs, hvor alle opgaver skal i "haster, vigtigt"-bunken, og man ikke selv har indflydelse på opgaverne. Men så kan man kaste sig over, hvordan man organiserer sit liv, så at skulle tilbage til arbejdet efter sommerferien, føles lidt mere overkommeligt.

Prøv i den forbindelse bogen "Fire tusind uger: timemanagement for almindelige dødelige". Fire tusind uger er det antal uger vi gennemsnitligt lever. Hvordan udnytter vi bedst denne begrænsede tid, både når det gælder vores arbejdsliv, fritid og sociale liv?

Du kan også i stedet for at stille alarmen kl. 6, forsøge dig med kl. 5, og sætte dig til at læse bogen "5 AM Club: brug din morgen på at forandre dit liv". Denne ekstra time om morgenen skulle være ideel til at få styr på resten af dagen, fordi man har ro og fred, mens andre sover. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis du er småbarnsforælder. Så kan du til gengæld mellem bleskiftene kaste dig over "Travl: lær at trives i en verden, hvor der er for meget, vi skal". Her handler det om at fokusere, om at slippe behovet for kontrol og om ikke nødvendigvis altid være så pokkers produktiv.

Vinteren er nær

Når du har fået styr på både arbejdsglæden og organiseringen af dit liv generelt, er det tid til at tage de lidt mere langsigtede briller på. Hvordan kommer du igennem den mørke, grå og triste vinter, som står imellem dig og den næste sommerferie? Det har vi selvfølgelig også en bog, der kan hjælpe med. "Vinterdepression og vintertræthed - sådan får du det bedre" handler blandt andet om kost- og søvnvaner, lysterapi, motion, og meget andet, som har indflydelse på, hvordan vi har det om vinteren. 

Tine Trellesen tilbyder dig sommer hele året, så få tips og inspiration til at holde humøret oppe også i den mørke tid i bogen: "Sommer hele året". Podcasten "Kom ud i lyset" hjælper dig til at få hjernen gennem den mørke tid.

Man kan godt hyggelæse, selvom ferien er slut

Nu burde du være godt rustet til ikke bare at vende tilbage til arbejdet efter ferien, men til at implementere en ny og bedre livsstil, der kan give dig overskud, arbejdsglæde og fokus, også i de mørke vintermåneder. Måske er der ovenikøbet overskud og energi til at kaste dig over lidt hyggelæsning om arbejdslivets lyksagligheder, eller om hvordan andre nok har det værre end dig.

God arbejdslyst og held og lykke!

Oprindeligt skrevet af Karsten Stanley Andersen, Fredensborg Bibliotekerne.