Stor succes: Veteraner læser sammen med biblioteket

22.02.21
Guidet fælleslæsning for veteraner er en stor succes. Når corona-restriktionerne igen slipper sit tag vil veteraner og bibliotekarerne igen mødes for at læse sammen

I løbet af efteråret har veteraner hver anden mandag hørt noveller læst op på Randers Bibliotek. Teksterne har sat gang i samtaler mellem tidligere udsendte og bibliotekarerne.

En af dem, der har været med til guidet fælleslæsning på biblioteket, er Thorbjørn Forsberg, der tidligere har været udsendt.

- Det er virkelig hyggeligt, det er gode mennesker, man kommer med. Man får et netværk, selvom vi er mange i Randers, så er det svært at mødes og samle folk, fordi vi er så forskellige steder i livet, og det er fint nok at have noget at mødes om, siger Thorbjørn Forsberg.

Morgenbrød og fælleslæsning

Når veteranerne kommer til fælleslæsning bliver hyggen etableret ved at spise et rundstykke og ved at få en kop kaffe. Efter lidt morgenbrød og en navnerunde, tager bibliotekarerne ordet. De præsenterer dagens læsning, det kan eksempelvis være en novelle.

Hvilket ligger langt fra den faglitteratur Thorbjørn normalt lytter til på lydbog.

- Det er ikke dansk analyse. Det handler i stedet om, hvad man kommer i tanke om og hvad teksten skaber af associationer. Vi læste en historie om, hvor højt fortælleren skattede et blommetræ. Der var en herre i gruppen som kom med minder fra barndommen. Så der kommer også anekdoter og selvbiografiske fortællinger frem, fortæller Thorbjørn Forsberg.

Thorbjørn Forsberg er for nyligt flyttet til Randers. Han har tidligere været udsendt i tre omgange, blandt andet i Bosnien, Libyen og Afghanistan. Ved fælleslæsningen fik han taget hul på veterannetværket.

Samarbejde mellem Bibliotek og Veteranindsatsen

Den guidede fælleslæsning på biblioteket er et samarbejde med bibliotekarer fra Randers Bibliotek og Veteranindsatsen Randers.

I Randers Kommune bor der i omegnen af 600 personer, der har været udsendt. Det har enten været som en del af forsvarets missioner i udlandet, men omfatter også sygeplejersker, politibetjente, læger, journalister og andre professioner, som har været udsendt i forbindelse med arbejdet.

Fælleslæsningen på biblioteket er et godt supplement til de løbeture og fysiske aktiviteter, som Veteranforeningen også laver.

- Fælleslæsning giver noget andet at snakke om. Det giver et andet fokus end blot udsendelse, fortæller Stanley Schmücker, der er veterankoordinator i Randers Kommune.

I løbet af efteråret har der hver gang været mindst fem personer til mødet, og veteranerne har selv ønsket at den guidede fælleslæsning skal fortsætte igen.

Så når corona-restriktionerne gør det muligt at mødes igen i mindre grupper, vil den guidede fælleslæsning fortsætte på biblioteket, og der er plads til flere i kredsen af deltagere.

-Jeg vil sige, man skal ikke lade sig af narre af udtrykket af guidet fælleslæsning. Det lyder som et terapiforløb, men det er det ikke, siger Thorbjørn Forsberg, og fortsætter:

- I næste runde håber jeg, at vi kan udvide det lidt, så vi også kan læse op. Og så skal vi måske til at læse digte, og det er ikke noget, man gør af sig selv, siger Thorbjørn Forsberg.