Spændende historiske slægtsromaner

13.05.24
Hvis du er glad for at læse historiske slægtsromaner, har jeg seks bud på en din næste læseoplevelse

Temaet for alle bøgerne, er at de alle handler om kampen om rettigheder. Enten om kvinde- eller frigørelseskampen, stemmerettigheder, retten til have indflydelse på egen fremtid og bestemme over sit eget liv. Det er til dig, der var glad for serierne om Familien Winther og Clifton-krøniken eller Lucinda Rileys bøger, og som savner en ny serie eller bog!

Fredriksstadkrøniken er en ny dansk serie, som foregår i starten af 1900-tallet. ”Mellem lys og skygge” skrevet af Marie Louise Cornelius, er første bind i en familiekrønike, hvor der især er fokus på kvinderne og deres kamp for de kvinderettigheder, som vi i dag tager for givet.

Serien om Betty handler om tjenestepigen Betty og hendes vej gennem livet. Betty forlader sit hjem og drager til Stockholm for at blive tjenestepige ved en fin familie. Her må Betty kæmpe for sin kærlighed og bliver inddraget i tjenestepigebevægelsen. ”Tæl hjerteslag” er første bind i serien og foregår i 1930’erne i Stockholm. Der udkommer i alt fire bøger i serien skrevet af Katarina Widholm.

New Zealand-sagaen forgår i midten af 1800-tallet og handler om 2 kvinders skæbnefulde færd fra Storbritannien til New Zealand i ønsket om at finde ægte kærlighed, og om hvad der venter i deres nye fælles fædreland. Historien er præget om kvindernes kamp i en mandsdomineret verden. Historien er godt fortalt, og den gav mig en stor rejselyst for at opleve den smukke natur i New Zealand.

Trilogien Serien om Villa Elbstrand starter i Hamburg i 1912. Her følger man to unge kvinder, hvis historier bliver viklet ind i hinanden, og hvis skæbner ændres af de valg de må træffe pga. første verdenskrig. Begge kvinder får pladser i den før suverænt mandsdomineret verden, og de må kæmpe for at overleve og beholde familiehuset Villa Elbstrand.    

Hvis du gerne vil læse historiske slægtsromaner med både dybde og noget helt særligt på hjertet, er de næste to bøger mit bud på det. Jeg blev fuldstændig opslugt af begge bøger på trods af de rummer mere en 800 sider. Men historierne var så spændende og fængende, at siderne bare fløj afsted.

Det ottende liv (til Brilka) er skrevet af georgisk-tysk forfatter Nino Haratischwili. Fortællingen tager udgangspunkt i de fortællinger som Niza fortæller Brilka og familiens historie, og dermed begynder en episk slægtskrønike, som strækker sig over et helt århundrede. I bogen følger man en georgisk families dramatiske liv og skæbne, med et blik på hvordan verdenshistorien i det 20. århundrede har udspillet sig fra et georgisk synspunkt.

W.E.B. Du Bois' kærlighedssange er en roman om en amerikansk slægtshistorie, hvor historien om Amerika og slaveriets undertrykkelse spiller en væsentlig rolle. Ailey får fortalt historier af sin bedstemor, der giver et indblik i familiens fortid, og de traumer der har mærket slægtens kvinder.