Fyrtårn virus

Skal vi være bange for COVID-19?

27.02.20
Frygt kan være mange ting. For det første kan frygten være begrundet eller ubegrundet.

Frygt kan være noget, man oplever, fordi virkeligheden pludselig begynder at ligne noget fra fiktionens verden. Frygt kan også opstå, fordi noget trækker sine spor tilbage i historien.

Medierne kan også være med til at sprede frygt. Den ene fjer der bliver til fem høns. Når frygten hærger, er det vigtigt, at man – måske - kan finde tryghed i fakta. Men man skal også samtidig anerkende, at det kan være ok at være bange. Frygt har i mange tilfælde været netop dét, der har været den afgående faktor i forhold til overlevelse. Men frygt kan også gøre dig blind. Det er en kompleks størrelse.

Lige nu oplever vi, hvorledes Corona-virussen spreder sig. Den virus, som har fået det mindre mundrette navn: COVID-19. Er det bare en voldsom influenza? Skal vi overhovedet blive bange? Er det en storm i et glas vand? Eller er det rent faktisk noget meget farligt? Hvad sker der, hvis den muterer? Hvordan vil det påvirke Danmark og resten af verden?

Man kan stille sig selv mange spørgsmål. Nogen er helt rolige, andre mennesker er oprigtigt bange.

Det vigtige i denne sammenhæng er oplysninger, information, data og fakta. Først og fremmest kan det hjælpe, at have tillid til sundhedsvæsenet og de ekspertudtalelser, der kommer derfra – men hvad er op og ned? Hvad er overdrevet, og hvad er underbelyst? Gennem Randers Bibliotek har du adgang til mange bøger, mange databaser, som måske kan hjælpe dig med at navigere i den storm, som Corona-udbruddet har skabt. Og vi vil gerne klæde dig på, så du har muligheden for at navigere i de mange ressourcer, vi har til rådighed - de mange steder du kan indhente viden.

Desuden har vi mange fiktionsværker, som netop handler om virus-udbrud, om pandemier, værker der ofte har frygten som det centrale begreb. Det kan også være en måde at bearbejde det på, at udvide horisonten.

For uanset om du er bange eller ej, så er det vigtigt, at du baserer din frygt på et oplyst grundlag. 

Klik dig videre til inspiration fra litteraturens verden nedenfor. 

Biblioteket anbefaler disse faktabaser:

Faktalink: 

Faktalink rummer udførlige baggrundsartikler på dansk om populære og aktuelle emner. En ny artikel om Coronavirus er netop offentliggjort og du kan læse den her ved at bruge dit bibliotekslogin

Accesscience: 

I denne base finder du engelsksprogede artikler på højt niveau om især naturvidenskabelige emner. Basen er helt opdateret, så her finder du aktuelle og nypublicerede artikler om Coronavirus. Du får adgang til Access Science her

Masterfile Premier: 

I denne base finder du engelsksprogede artikler fra magasiner og videnskabelige tidsskrifter. Masterfile er også opdateret med de sidste nye artikler om Coronavirus

Sundhedsstyrelsen - spørgsmål og svar om coronavirus

Hold dig orienteret om Sundhedsstyrelsens anbefalinger og få svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirisu her