Bibliotekets musikformidler Mik Stegger i Kulturcaféen, hvor skildringer af nogle af jazzhistoriens største navne er udstillet i juni 2024.
Bibliotekets musikformidler Mik Stegger i Kulturcaféen, hvor skildringer af nogle af jazzhistoriens største navne er udstillet i juni 2024.

Se verdens største jazznavne i Stemannsgade

06.06.24
Fotografen Ole Brask og tegneren Klaus Albrectsen forevigede den internationale jazz-elite fra 1960'erne og frem. Et udvalg af de unikke billeder vises i Kulturhusets café i juni 2024.

På væggene i Kulturhusets cafe finder vi i disse dage unikke skildringer af nogle af jazzhistoriens allerstørste navne. Der er blandt andet portrætter af saxofonisterne Ben Webster og Dexter Gordon, klarinettisten Benny Goodman og orkesterleder Duke Ellington. De udstillede værker er signeret fotografen Ole Brask og tegneren Klaus Albrectsen.

Billederne er hentet fra den store samling af jazz-materialer, der er opbygget hos Syddansk Universitetsbibliotek siden 1997. At den flotte, internationalt orienterede samling har hjemme i Danmark, er ikke tilfældigt ifølge Randers Biblioteks musikformidler, Mik Stegger:

”Jazzen var spillevende i Danmark op igennem det 20. århundrede, og en lang række store amerikanske jazznavne var bosat i København i perioden fra 1950’erne og et par årtier frem” siger Mik Stegger og fortsætter:

”I forhold til USA var kulturen herhjemme frisindet og langt mere åben overfor afroamerikansk musik, for et folkeligt dansk publikum havde allerede lyttet til jazz i årtier – ikke mindst under besættelsen. Derfor var årtierne efter anden verdenskrig en veritabel guldalder for genren herhjemme, og klangene fra miljøet omkring Jazzhus Montmartre gav simpelthen genlyd i hele verden.”

Som en sidegevinst leverede perioden også motivstof til en række danske fotografer og billedkunstnere, der fik chancen for at komme helt tæt på og knytte venskaber blandt jazzgenrens ypperste eksponenter. Ole Brask og Klaus Albrectsen var blandt kunstnerne, der forevigede perioden, og det er et fint udpluk af deres værker, der nu kan ses i Kulturhusets Cafe i Stemannsgade.

Udstillingen ”Jazzportrætter” er blevet til i et samarbejde mellem Universitetsbiblioteket, Vejle Bibliotekerne og musikformidlingsplatformen Bibzoom, og den kan ses på hverdage mellem kl. 10.30 og 15.30 til og med fredag den 28. juni.

P.S.: Hvis udstillingen i cafeen ikke mættede dit behov for jazzmusik, er der masser af hjælp at hente på Randers Bibliotek!