Eva, Louise og Pernille anbefaler gode bøger

Regnbuebøger

Eva, Louise og Pernille anbefaler gode bøger

Regnbuebøger, er bøger, som beskæftiger sig med kønsidentitet på den ene eller anden måde. Familier og kønsidentiteter har nemlig mange farver – en hel regnbue. I de senere år er der udkommet en del litteratur om mangfoldige familieformer og kønsidentiteter både for børn, unge og voksne. Hvis du gerne vil blive klogere på køn og identitet, så er her et udvalg af gode bøger. 
Du kan altid spørge efter flere titler på biblioteket.

”Sortsyge” af Cecilie Bødker
Freja er 24 år, bor i København, og dater både mænd og kvinder. Hun møder August på Tinder, og bliver tiltrukket af ham, fordi han er polyamorøs og er i forhold med flere kvinder. Freja er i starten fascineret og nysgerrig på de andre kvinder, men som hun bliver mere og mere forelsket i August, begynder jalousien at fylde og tager til sidst overhånd. Hun begynder at stalke de andre kvinder på sociale medier, og det bringer hendes forhold til August i fare.
Romanen tager udgangspunkt i forfatterens eget liv, og er et stærk og autentisk billede på, hvad en altopslugende jalousi kan gøre ved en og ens forhold. Det er en roman, der er svær at slippe igen, når man først er gået i gang. 

”Heartstopper” af Alice Oseman
Netflix-serien Heartstopper har taget store dele af verden med storm, men vidste du at den er baseret på en tegneserie, som er mindst lige så fantastisk?
Charlie og Nick går på samme skole. De kender ikke hinanden særlig godt, men det kommer til at ændre sig, da de får en fællestime, hvor de deler bord. Der bliver starten på et spirende venskab mellem Nick og Charlie. Charlie forelsker sig i Nick, mens Nick begynder at sætte spørgsmålstegn ved sin seksualitet.
”Heartstopper” er en sød og hjertevarm fortælling om venskab, forelskelse og kærlighed. Den er heller ikke bleg for at tage fat i tunge emner som mobning, spiseforstyrrelse og psykisk sygdom. Den får en stor anbefaling herfra.

”Et lille liv” af Hanya Yanagihara 
Vi følger de fire studiekammerater, JB, Malcolm, Willem og Jude, igennem deres ungdoms- og voksenliv, hvor de jagter både kærlighed og succes på arbejdsmarkedet. Undervejs skifter historien retning, og nu er det Judes brutale opvækst og hvordan den påvirker hans voksenliv, der er i fokus.
”Et lille liv” er ikke en roman for alle. Det er en voldsom og hård roman, der tager fat i temaer som seksuelle overgreb, selvskade og selvmord. Men samtidig er det også en fuldstændig fremragende roman, der følger fire venners liv og venskab i tykt og tyndt. 

”Rødt hjerte, blåt blod” af Casey McQuiston
Alex er søn af USA's kvindelige præsident. Han er charmerende og attraktiv og lidt af en mediedarling, men han får også lov til at leve et almindeligt ungdomsliv med både fester, alkohol og sex. Henry er prins af Wales, og de to mødes jævnligt på officielle statsbesøg, hvor de ser hinanden som konkurrenter. De bliver involveret i en offentlig skandale, og for at afværge en diplomatisk krise, må Alex og Henry nu lade som om, de er de bedste venner.
Dette er en herlig feel-good roman om to unge mænd, der går fra at hade hinanden til at blive fuldstændig opslugt af hinanden. De forsøger at holde kærligheden skjult, men det er ikke nemt, når man nærmest konstant er i offentlighedens søgelys. Det er en dejlig og romantisk fortælling, der nok skal få ens hjerte til at smelte.

”Bare Alice” af Luna Harley
Alice er 17 år og går i 2.g sammen med bedsteveninden Olivia. De to har altid hængt sammen som ærtehalm, men tingene er ved at ændre sig. Olivia er rigtig glad for drenge, mens Alice ikke kunne være mere ligeglad med dem. Hun er derimod meget fascineret af den mystiske Tora. 
”Bare Alice” er en velskrevet og velfortalt young adult-roman om at finde sig selv og turde stå ved sig selv. Den handler om ondskabsfulde rygter og svigt. Om venskab, forelskelse, kærlighed og seksualitet. Det er en rigtig god, tankevækkende og vedkommende roman.

“Call me by your name” af André Aciman
17-årige Elios bor ved den italienske riviera sammen med sine forældre. En sommer ankommer Oliver, som skal bo hos dem og hjælpe Elios’ far i et stykke tid. Oliver bliver hurtigt populær hos alle, og Elios forelsker sig hovedkulds i ham. De indleder en stormende romance, der er fyldt med begær og sex, men de må begge indse at ikke alt kan vare ved.
Det er en bevægende og rørende roman om den første forelskelse. Den er utrolig smukt skrevet, og den erotiske ladning mellem de to mænd mærkes tydeligt. Filmen, der er baseret på romanen, kan også varmt anbefales.

”Jeg er grønnere end græs” af Sapfo
Sapfo (630-570 f.v.t) fra øen Lesbos er antikkens mest berømte kvindelige digter. Hun skrev digte om kærlighed og elskov om og til andre kvinder, men har også skrevet digte om påkaldelse af guderne, spottedigte, bryllupshymner samt religiøse hymner. 
De fleste af digtene kan dog kun læses som fragmenter, da mange af digtene er gået tabt den dag i dag, men du må endelige ikke snyde dig selv for de smukke, feministiske og historiske digte. Bogen har både et forord og et efterord, som er værd at læse, og som både læser Sapfo ind i nutiden, samt gør en klogere på hendes digte.

”På vej mod Sophie” af Line Lybecker
Sophie er en transkønnet pige, der går i 9. klasse. Hun har hele sit liv været bevidst om, at hun var født i den forkerte krop. Hun springer ud foran sin klasse, og vi følger hende det næste stykke tid, hvor Sexologisk Klinik skal tage stilling til om, hun kan få tilladelse til kønsskifteoperation. Det er en hård periode for Sophie, men heldigvis får hun støtte fra sine forældre og venner.
”På vej mod Sophie” er en vigtig fortælling, om rejsen mod at blive den, man altid har vidst, man var inderst inde. Romanen er rigtig godt researchet, og fortalt i en positiv vinkel. Der er fokus på kønsidentitet, kønsroller, og nedbrydelse af fordomme. Den får en varm anbefaling herfra.

”Dette er en homobog” af Juno Dawson
Dette er en fagbog, der fungerer som en guide til LGBTQ+ spektret. Den tager blandt andet myter og fordomme under behandling. Den giver tips og gode råd til hvordan man kommer ud ad skabet, møder ligesindede, hvordan man kan håndtere de mange følelser, som kan opstå og meget, meget mere. Bogen indeholder også citater og interviews fra en undersøgelse blandt LGBTQ+ personer, samt henvisninger til online kilder, hvor man kan lære mere.
Forfatteren inddrager egne erfaringer, og skriver i en meget direkte og personligt stil, hvor der også er plads til en god portion humor. Bogen henvender sig til alle, der er interesserede i at vide mere om seksualiteten og identitetens mangfoldighed.