Bertel Nygaard kæmper med om prisen for "Årets historiske bog" Foto:  Poul Ib Henriksen
Bertel Nygaard kæmper med om prisen for "Årets historiske bog" Foto: Poul Ib Henriksen

Randers-forfatter indstillet til prestigefyldt pris

22.02.21
Bertel Nygaards anmelderroste udgivelse om, hvordan Elvis og rock'n'roll rystede Danmark, er med i opløbet til titlen som "Årets historiske bog".

Prisen for Årets historiske bog er blevet uddelt siden 2003, og er gennem tiden blandt andet gået til kapaciteter som Peter Øvig-Knudsen, Tom Buk-Swienty og Ulrik Langen. Også i år er feltet fyldt med stærke navne, og der er oven i købet lokal afsender på en af de fem nominerede bøger.

Herboende historiker, lektor ved Aarhus Universitet Bertel Nygaard er nemlig indstillet til den fornemme pris for sin fremragende bog "Elvis i Danmark – 65 års populærkultur". Bogen viser både hvilke chokbølger det sendte gennem det danske samfund, da Elvis Presley brød igennem med sin vilde musik, og hvordan aftrykket fra dengang stadig er let aflæseligt i vor tid.

Nygaard viser i smukt gennemarbejdede bog bl.a. hvordan pressen forsøgte at skabe et skræmmebillede af Elvis og den kultur han repræsenterede. Datidens sprogbrug kan få os til at trække på smilebåndet, men det viser samtidig med al tydelighed hvor bekymret 1950'ernes etablerede Danmark var over ungdommens pludselige utidighed.

Ugleset var den hoftevrikkende sanger også i de hjemlige miljøer for jazz- og folkemusik, hvor man rynkede på næsen af det åbenlyst kommercielle maskineri, der kørte omkring ham. Omvendt var reklamebranchen ikke sene til at få øje på det helt nye segment, teenagerne, der var kernepublikum for både ham og resten af rock'n'roll-livsstilens mange aktører.

Bogen er yderst læsværdig uanset om du er Elvisfan eller bare har interesse for samfund og populærkultur. Du kan reservere den via dette link.

Du kan deltage i afstemningen om, hvilken udgivelse der skal have prisen som Årets historiske bog her.