Lone og Martin

Randers Bibliotek er centrum for lokale fællesskaber

08.09.23
Fra september 2023 kan borgerne i Randers og omegn gå på biblioteket og tage et fællesskab med hjem. I anledning af efterårets tema om ensomhed og fællesskaber udstiller Randers Bibliotek nemlig et udvalg af fællesskaber i lokalområdet.

På Randers Bibliotek kan man deltage i et bredt udvalg af fællesskaber; læsekredse, tegnefællesskabet, mandeklubben, skriveworkshops, strikkeklubber, gaming for børn og unge, aktive læsegrupper og meget mere. Men Randers har meget mere at byde på, når det kommer til fællesskaber, og det vil biblioteket gerne understøtte.

”Randers Bibliotek sætter fokus på ensomhed og fællesskaber i efteråret 2023, og som bibliotek har vi både mulighed for og en forpligtelse til at gøre en forskel. Vores formål er både at aftabuisere ensomhed og styrke fællesskaberne,” siger bibliotekschef Lone Føgh Westphall, og tilføjer:

”Vi faciliterer selv en masse fællesskaber, men naturligvis rammer vi ikke alle interesser på biblioteket. Derfor er et af vores tiltag at tilbyde borgerne et indblik i de mange forskellige muligheder for aktiviteter, der findes i Randers og omegn.”

Heldigvis er der så mange fællesskaber i Randers Kommune, at der slet ikke har plads til dem alle sammen i udstillingen på Hovedbiblioteket. Derfor findes der et samlet overblik på bibliotekets hjemmeside, og så bliver der løbende skiftet ud i eksemplerne i udstillingen. I de lokale afdelinger i Langå, Kristrup og Dronningborg bliver der udstillet et udvalg af fællesskaber i de respektive lokalområder.

Find et overblik over fællesskaber på Randers Bibliotek her.

Giv en invitation til et fællesskab

Det kan være en overvindelse at dukke op til et arrangement, hvor man ikke kender nogen i forvejen. Nogle mennesker ønsker heller ikke større interessefællesskaber, men er mere til én til én-kontakt.

”Vi prøver at favne de mange forskellige facetter af begreberne ensomhed og fællesskab. For eksempel kan man sagtens være alene uden at føle sig ensom. Man kan også have et ønske om mere fællesskab uden at være ensom. Det handler om at mærke efter i sig selv og muligvis gøre en forskel for andre, hvis man har ressourcerne til det,” siger Martin Minka, tovholder for efterårets tema på Randers Bibliotek.

Hvis man gerne vil være med til at bekæmpe ensomheden og booste fællesskaberne i Randers, kan man hente et invitationskort, der indbyder et andet menneske til en fælles aktivitet. Man kan også tippe en 13’er med små handlinger, der kan gøre en forskel for mennesker, man kender eller møder på sin vej. Begge dele findes i udstillingen på Hovedbiblioteket i løbet af efteråret 2023.

Man kan læse mere om ensomhed og fællesskab og finde en oversigt over fællesskaber i Randers på bibliotekets hjemmeside randersbib.dk.

Fakta om ensomhed

  • I Danmark føler knap 600.000 voksne sig svært ensomme, og 20.000 børn i alderen 11-15 år føler sig ofte eller meget ofte alene.
  • Ensomhed er en følelse, der kan opstå, når ens sociale relationer ikke opfylder de behov man har.
  • At være ensom i en kort periode er helt normalt. Men at være langvarigt ensom er alvorligt og kan have konsekvenser.
  • Når ensomhed bliver langvarig, kan den medføre alvorlige mistrivsel. Det kan medføre både dårlig søvn og hovedpine og øge risikoen for hjertesygdomme og psykisk sygdom.
  • Find mere info og gode råd på hjemmesiden sammenmodensomhed.dk
  • Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed har udarbejdet en national strategi og en handleplan mod ensomhed. Begge dele blev udgivet i maj 2023.
  • På vidensportal.dk kan man læse mere om omfanget af ensomhed, risikofaktorer og følgevirkninger.