voksen depression snak om det
Når voksne har depression

Når voksne har depression

19.05.21
Bøger, du kan læse sammen med børn på 4-7 år, hvis en nær voksen får depression.

Depression er en af de mest almindelige psykiske sygdomme. Omkring hver sjette dansker udvikler symptomer på depression på et tidspunkt i livet.  Når en nær voksen får depression, kan det være svært for barnet at forstå, hvad der sker. Bøgerne her gør det lettere at sætte ord på situationen og bearbejde det, der er svært.

Sommetider regner det

Fia på 6 år har en mor med mange ideer og godt humør. Nogle gange forsvinder humøret, og så må moren blive i sengen, og en gang måtte hun på sygehus. Uden at ordet depression nævnes, får vi et indblik i den lille familie, både når tingene går godt, og når Fia er nødt til at være en del hos veninden. Fra 4 år.

Mof og muren

Silles morfar sidder og kigger ind i en mur dagen lang. Han er utilfreds med alt. Men en dag kommer der en sprække i muren. Bogen fortæller om depression på en indirekte og meget nænsom måde. I både tekst og tegninger mærker man tydeligt morfarens depressive tilstand. Sproget er levende og fantasifuldt, og tegningerne meget smukke. Fra 5 år.

Da Åges mor glemte alt

Åges mor vågner en dag op som en stor lyserød, uopdragen drage, der ikke kan finde ud af noget som helst. Åge prøver at få dragemor ind på sygehuset, for at hun kan blive sig selv igen, og de kommer også rundt til zoologisk have, hvor dragemor er ved at blive buret inde. Hospitalet hjælper ikke, og Åge er efterhånden ret træt af at holde styr på dragen. Da intet andet hjælper, går Åge på besøg hos mormor, som nok mener, at det går over. Og ganske rigtigt, næste morgen er mor sig selv igen. Bogen viser, hvordan det ind imellem kan blive for meget også for den voksne, men at det bliver godt igen. Fra 5 år.

Stakkels Peddersen

Peddersen sur og i meget dårligt efterårshumør. Naturens farver er triste ligesom Peddersen. Derimod er hans kat Findus rigtigt i hopla, og han beslutter at muntre Peddersen op med en fisketur. Det hjælper faktisk lidt at komme ud på søen. Kan lånes enten som billedbog eller på eReolen GO som lydbog. Fra 5 år.

Børste

Depression er ikke et hovedtema i bogen, men det bliver skildret på en fin måde, at naboen har det svært, især om vinteren. Børste er en sød og velskrevet fortælling om hverdagens sorger og glæder - og ikke mindst om magien i mødet mellem fyldige personligheder i alle aldre. Kan lånes enten som bog eller som e-bog . Fra 6 år.

Skal jeg fortælle dig om depression

Den voksne kvinde Julie fortæller om, hvordan det er at have en depression, og hvad hun selv og andre mennesker omkring hende kan gøre i de perioder, hun er deprimeret. Fra 7 år.

Oprindeligt skrevet af CI6S, Københavns Biblioteker.