Louise, Eva og Pernille formidler gode bøger
Louise, Eva og Pernille formidler gode bøger

Læs serien i ferien

Eva, Louise og Pernille anbefaler gode bøger

Samme hovedperson og samme univers er en dejlig ting, hvis man finder en bogserie, der lige er sagen. Det er lidt som at komme hjem, hver gang man åbner en ny bog i en god serie. Det er velkendt og man føler mere for hovedpersonerne end i andre bøger, fordi man har fulgt dem gennem tykt og tyndt i måske flere år. 
Her kommer Pernille, Eva og Louise med deres bud på gode serier, som du kan lade dig opsluge af i din ferie eller hvornår det passer dig.
Biblioteket har åbent hele sommeren og vi kan altid finde en bog til dig – serie eller ej.

Eva anbefaler:
”Bergen”-trilogien af Gunnar Staaelsen
Gunnar Staalesen er mest kendt for sine krimier, men har her skrevet en pragtfuld trilogi, der foregår i Bergen op gennem det nittende århundrede. Det er både en slægtshistorie og ikke mindst en spændende skildring af Bergens historie og udvikling, også set i lyset af de store politiske og verdenshistoriske begivenheder i samtiden. Men det er også en form for krimihistorie, da der sker et mord på en konsul Frimann på de allerførste sider i bogen, og dette danner en baggrund for personernes liv gennem alle 3 bind. 
Vi kommer rundt i hele Bergen, i de højeste og laveste sociale lag, og oplever hverdagen og de store begivenheder set med Bergen-borgernes øjne. Et enestående portræt af en by og dens mennesker gennem hundrede år. Familier og generationer flettes ind i hinanden i en fantastisk komposition. De bliver hinandens skæbner og fortidens synder nedarves.
Og endelig til sidst får vi lagt de sidste puslespilsbrikker så forbrydelser, der startede med mordet på konsul Frimann endelig opklares og alt falder på plads. 
Jeg læste denne trilogi, da de udkom for ca. 25 år siden, og glæder mig til at læse den igen i sommerferien. 

”Håbet”-trilogien af Mich Vraa
Året er 1803 og 14-årige Maria stævner ud med Haabet fra København. Hun og faren, skibsreder Anton Frederiksen, skal til Frederikshavn, men kaptajnen lægger ruten om. I stedet sejler Haabet direkte mod Guinea, hvor skibet skal fragte slaver over havet til De Dansk Vestindiske Øer. 
Maria opdager skibets barske fortid og en række hændelser med stor betydning for hendes opvækst. En tid hvor slavetransporterne blev afskaffet, men hvor slaverne endnu ikke var frie. Bogen indeholder meget stærke beskrivelser af de uhyrligheder slaverne blev udsat for. Mich Vraa skriver helt fantastisk, man sluger denne beretning. Historien er opdigtet, men fortællingen tager udgangspunkt i vores dansk-vestindiske historie. 
I det næste bind om slaveriet i Vestindien er hovedpersonen denne gang en virkelig, historisk person, nemlig Peter von Scholten, manden, der satte slaverne fri på De Dansk Vestindiske Øer. Romanen foregår i perioden fra 1804-1854. Gennem breve og passager fra dagbøger følger vi von Scholtens dramatiske liv, hvor han ser tilbage på et langt liv fyldt med håb, kærlighed og nederlag. Portrættet af von Scholten føles ægte og det er meget rørende. Et stærkt vidnesbyrd på en epoke i dansk historie om slaveri.
I det sidste bind er vi i 1917 og Danmark har netop overdraget de Vestindiske øer til Amerika. Fotografen Faith beslutter sig for at fotografere de dårlige vilkår mange fattige tidligere slavegjorte lever under. Da hun møder en af hendes afdøde fars gamle venner, får hun mulighed for at grave ned i sin families historie, og det er ikke uden overraskelser. Som de to andre bøger i serien bliver man draget ind i handlingen og selvom den springer i tid via dagbogsnotater og breve, er det som et puslespil, hvor brikkerne langsomt falder på plads. Virkelig god serie om Danmarks rolle i slaveri og tiden deromkring, og man suges ind i fortællingen om alle de skæbner vi hører om.

”Gamle Filth”-trilogien af Jane Gardam 
Fantastisk serie hvor britiske klasseskel og manerer bliver sublimt skildret i en tid med storhed og fald for det britiske imperium. 
Enkemanden Sir Edward Feathers ser tilbage på sit liv som kolonibarn og senere succesfuld advokat i Hong Kong under det Britiske Imperium. Edwards mor døde i barselsengen, faderen blev på sin post som distriktsofficer i Malaya, og sønnens opdragelse blev overladt til et miskmask af plejefamilie, kostskole og fjerne tanter. Som 81-årig enkemand sidder Edward i det sydlige England og tænker tilbage på sit begivenhedsrige liv og de mange uafklarede forhold. I romanerne beskrives blandt andet Edwards ægteskab med Betty, der kompliceres af at Edwards ven også elsker Betty. Der er mange hemmeligheder og skæbnerne flettes sammen. I det tredje og sidste bind fokuseres der på vennens historie.
En vidunderlig læseoplevelse hvis man holder af fortællinger om det britiske liv i det nittende århundrede, som med Gardams eminente sprogbeherskelse, er blevet kaldt en litterær sensation.

Louise anbefaler:
”Ruth Galloway”-serien Elly Griffiths
Er man til hyggelige krimier, hvor hovedpersonernes liv næsten fylder mere end selve mordopklaringen, så er Elly Griffiths serie om den småbuttede, engelske arkæolog Ruth et charmerende bekendtskab.
Det er simpelthen klassisk engelsk hygge med farverige personer, underspillet humor og masser af te i kruset.
Jeg læser ellers ikke mange serier, men jeg elsker hver gang der kommer en ny bog i denne her serie, da jeg simpelthen hygger mig så godt i Ruth Galloways selskab.
Bindene i serien kan læses uafhængigt, men der er fortløbende sammenhæng i Ruths forhold til sine venner og ikke mindst kriminalkommissær Nelson.

“Comoran Strike”-serien af Robert Galbraith 
Vi bliver i det engelske univers. Er man ikke bange for tykke bøger, så er “Comoran Strike”-serien virkelig værd at dykke ned i. Et univers, som på en gang både er klassisk og moderne. 
Der er indtil videre kommet 5 bøger i serien og bøgerne bliver bedre og bedre jo længere vi kommer hen i serien. Det er underholdning på højt plan.
Mange orker muligvis ikke at komme i gang med denne serie, da bøgerne er tykke, men som alle læsere jo ved: Hvis man er grebet af en god historie, kan der ikke være for mange sider. 
Bøgerne er så velskrevne med meget på hjerte – overraskende plot og gode skildringer af personer og miljøer. Jeg kan virkelig anbefale den her serie.

Pernille anbefaler:
”Off campus”-serien af Elle Kennedy
”Off campus”-serien består af fem bøger, hvor de første fire følger hver deres par, mens den sidste bog er en novellesamling, der foregår 3 år senere, og som følger op på, hvad der er sket med de fire forskellige par.
Briar U er et amerikansk universitet, som blandt andet er kendt for deres ishockeyhold. De muskuløse og sexede ishockeyspillere har masser af kvindelige fans, så de mangler bestemt ikke opmærksomhed. De kære mænd kommer dog snart til at opleve at sex bliver så meget bedre, når kærlighed også kommer ind i billedet. Men det skal selvfølgelige ikke være alt for let at få sin udkårne. 
”Off campus”-serien er smækfuld af længselsfulde blikke, intens seksuel tiltrækning og dampende hede sexscener. Den er underholdende, humoristisk og fuld af romantiske forviklinger, og helt perfekt til en afslappende dag i solen.

”Et rige af roser og torne”-serien af Sarah J. Maas
Feyre Archeron er menneske, og bor i en ussel hytte på menneskes side af en stor mur, der adskiller menneskenes og feers verden fra hinanden. En dag dræber Feyre en ulv, som i virkeligheden er en fe, og hun bliver derfor tvunget til at rejse over muren til de grusomme feer. Her opdager hun, at det ikke er alle skrækhistorier om feerne, der er sande, og hun bliver ligeså langsomt forelsket i en fefyrste. Da en frygtelige ondskab truer feernes og menneskenes verden, må Feyre bruge alt sit mod og snilde for at besejre den, før det er for sent.
”Et rige af roser og torne” er en fortryllende serie om en ung kvinde, der kæmper for redde dem, hun holder af, og for at være sammen med den mand hun elsker. Den er spændende, medrivende og hjerteskærende. Den får min varmeste anbefaling!

“Robert Hunter”-serien af Chris Carter
Serien består pt. af 11 bøger, som kan læses selvstændigt.
Robert Hunter er kriminalassistent hos Los Angeles politi, og han tager sig af mordsager, som er yderst brutale og bestialske. 
Bøgerne er yderst spændende og fokuserer ofte på det psykologiske spil, der er mellem Hunter og den forbryder han jagter. De kan være meget blodige og voldelige, så man skal til tider have en stærk mave for at læse dem. Det er rigtig god og medrivende underholdning og helt perfekt til ferielæsningen, hvis man har stærke nerver.