Læs om bøger, der bevæger dig

04.06.21
Pernille, Louise og Eva anbefaler bøger, der bevæger

Bevægelse og læsning er sundt for kroppen

De positive bivirkninger af bevægelse kan sidestilles med de påvirkninger som læsning giver. Når du læser, bliver du bedre til at koncentrere dig, fordi du træner din hjerne. Oveni hatten får du inspiration og bliver mindre stresset. Vi gør vores til at hjælpe dig på vej til en styrket livskvalitet med fokus på litteratur og bevægelse, som sætter gang i den positive energi for både krop og sjæl.

Bøger, der bevæger

Pernille, Eva og Louise har nedenfor samlet en række personlige bud på bøger, der vækker forskellige følelser. 

 

Pernilles anbefalinger

Bøger, der gør dig vred
”Dødevaskeren” og ”Skyggedanseren” af Sara Omar
Har du nogensinde haft lyst til at kaste en bog igennem luften efter at have læst den? For derefter at stirre ud i luften, mens tankerne og følelserne mylder ind og ud af hinanden i et stort virvar? Omtrent sådan havde jeg det efter at have læst ”Dødevaskeren” og ”Skyggedanseren”. Vrede var nok den mest gennemtrængende følelse hos mig tilsat et skvæt håbløshed og et skævt tristhed. 
Pigen Frmesk bliver udsat for de mest grufulde ting under sin opvækst og voksenliv i kvindeundertrykkende miljøer i Kurdistan og Danmark. Det er nogle barske bøger at læse, men de er også utrolig vigtige og giver et indblik i en verden, som mange ikke kender til.   

Bøger, der får dig til at le
”Kampen om Sommersværdet” af Rick Riordan
”Kampen om Sommersværdet” henvender sig nok primært til teenagere, men aldrig har jeg grinet så meget, som jeg gjorde, da jeg læste den samt de to næste bøger i trilogien. Jeg er glad for, at jeg læste den hjemme i min stue, og ikke ude blandt folk, for jeg lo højt utrolig mange gange. Magnus er en ung gut, der finder ud af at hans far er en af de nordiske guder. Magnus får derefter til opgave af skaffe farens gamle, magiske sværd tilbage, og det er ikke en helt let opgave – især ikke når man bliver dræbt og genopstår som einherjer i Valhal.  
Jeg har altid været meget interesseret i de nordiske guder og sagn, og har derfor læst meget om emnet. Derfor er det forfriskende at se den vinkel som Rick Riordan tager, hvor intet og ingen er fredet. Odin er for eksempel blevet en PowerPoint selvhjælps guru, mens Thor har travlt med at følge med i de nyeste tv-serier via hammeren Mjølner, og så er der jo også det skarpe, talende skæreredskab ved navn Søren, som det hele drejer sig om. Det hele er ustyrlig morsomt og meget underholdende.

Bøger, der får dig til at føle afsky
American psycho” af Bret Easton Ellis 
”American psycho” er nok én af de mest afskyelige bøger, jeg nogensinde har læst. Jeg er normalt ikke særlig sart, når det kommer til blod og indvolde i litteraturen, men denne bog har nogle mildest talt gruopvækkende scener, som jeg stadig husker den dag i dag, selvom det er over 10 år siden jeg læste den. Blandt andet den med rotten og spanden – den var klam, og jeg tvivler på, at jeg nogensinde glemmer den helt. 
Hovedpersonen er Patrick Bateman, som er en yuppie, der går op i mærkevarer og selviscenesættelse, når han altså ikke lige myrder folk på de mest brutale og bestialske måder. Men hvorfor skal man overhovedet læse en så voldsom bog? Jo, det skal man fordi den kan gøre én en smule klogere på, hvordan verden kan se ud, når hverken moralske overvejelser eller menneskelige hensyn længere har nogen som helst form for magt. Det er en verden, jeg tvivler på de færreste af os ønsker at leve i. 

Bøger, der gør dig klogere
”Skamløs - rebelske kvinder der ændrede verden” af Pénélope Bagieu
Jeg elsker at læse bøger, der gør mig klogere, og får sat mine hjerneceller i bevægelse. ”Skamløs” bind 1 og 2 er graphic novels, der tilsammen fortæller 30 kvinders livshistorier. Pénélope Bagieu tegner og fortæller på en helt unik måde, og der er kælet for detaljerne. Nogle af kvinderne er kendte, mens andre er knap så kendte. Fælles for dem alle er, at de har påvirket deres samfund og samtid, at de har stået overfor både modgang og overmagt og har derigennem ændret verdenshistorien. 
Det er livsbekræftende læsning, og man kan ikke andet end at bliver i godt humør. Selvom nogle af kvinderne har haft hårde liv er det inspirerende at læse, hvordan deres rebelske ånd har ændret deres og vores liv. 

Bøger, der gør dig bange
”Slør” af A. Silvestri
Pernille skal være brudepige til sin veninde Jeanettes bryllup. De to har ikke set i hinanden i mange år, da de skiltes som uvenner. Det hele starter hyggeligt nok, men som dagen skrider frem og mørket falder på, føler Pernille at et eller andet lurer på hende fra mørket.
”Slør” er en effektiv gyser, som forstår at udnytte genrens virkemidler til fulde. Jeg blev mere og mere opslugt af historien, jo længere jeg kom ind i den, og jeg kunne simpelthen ikke lægge den fra mig. Pernille aner ikke hvad der foregår og læseren er lige så uvidende som hende. Det er med til at fremme den uhyggelige og paranoide stemning. ”Slør” er en roman, der får hårene på armene til at rejse sig, og man kigger sig lige en ekstra gang over skulderen, når mørket falder på. 

Bøger, der gør dig blød i knæene
”Som stjernerne står” af Cora Carmack
Bliss er glad for sit liv, omgivet af gode venner, og snart færdig på collage. Der er bare lige den lille detalje at hun aldrig har haft sex. Hun møder en flot og tiltrækkende fyr, men får kolde fødder og efterlader ham nøgen i sengen. Næste dag finder hun ud af, at han er hendes nye dramalærer, og så kan forviklingerne for alvor gå i gang.
Bliss og dramalæreren Garrick har en forrygende kemi. Det slår gnister imellem dem, og det er underholdende at følge deres forhold bølge frem og tilbage. Det er en roman, der til tider gjorde mig blød i knæene, og som er både sød, sjov, charmerende og sexet.

 

Louises anbefalinger:

Bøger, du ville ønske du aldrig have læst
”Det onde” af Stephen King
Mit forhold til klovne blev aldrig det samme som før efter jeg havde læst den bog. Jeg troede, jeg kunne klare at se filmen efter jeg havde læst bogen, men den gjorde det bestemt ikke bedre. Måske var jeg bare for ung, da jeg læste den. Jeg tror også at der var en masse i den, som jeg ikke forstod – men jeg tør simpelthen ikke læse den igen.
Bogen handler kort fortalt om, at den amerikanske provinsby Derry rystes af en række grufulde forbrydelser mod børn, begået af "Det Onde" i form af klovnen Pennywise. Syv børn tager kampen op mod ondskaben - og må 30 år senere vende tilbage til byen, da historien gentager sig.

Bøger, der dig til at føle afsky
”Hvor der er fugle” af Maren Uthaug
Nej, hvor er der mange usympatiske mennesker med i denne her bog. Faktisk tror jeg ikke, at jeg kunne lide en eneste person i bogen. Alligevel er det en fantastisk medrivende bog, som holdt mig fast helt til sidste side på trods af, at jeg både følte afsky, væmmelse og irritation over hovedpersonerne og deres handlinger. Selv om det er et par år siden jeg har læst den, så husker jeg stadig handlingen ganske tydeligt, og jeg tror det skyldes, at den vakte så mange forskellige følelser i mig.
Johan vil arbejde som fyrpasser, men det kræver at han er gift. Han gifter sig derfor af nød med Marie og ikke med sin store kærlighed, Hannah, da hun venter barn med en anden. Johan og Marie bosætter sig på et fyrtårn Det bliver et ulykkeligt liv for alle. Vi følger familiens liv på det øde sted og de efterfølgende børns opvækst.

Bøger, der rører dig
”Mit år med Freya” af Saira Shah
En meget fin bog om, når livet slår en ud af kurs og alting ikke bliver som man havde forestillet sig. Bogen rørte mig meget, da den beskriver et tema, som ikke så ofte er omtalt i skønlitteraturen – sorgen over at få et handicappet barn. Bogen er en hjertevarm historie med dybde og kan læses af alle, som elsker at læse om, hvordan almindelige mennesker klarer sig gennem kriser og udfordringer i livet. Er man vild med fransk landsbycharme og fransk madlavning, så vil bogen også lige være sagen, da man læser en del om det i bogen.
Bogen handler om Anna og Tobias, som drømmer om at flytte til Provence med deres nyfødte datter, men drømmen brister, da datteren Freya viser sig at være slemt hjerneskadet og økonomien kun rækker til en ruin af en landejendom i Languedoc. Vi følger Tobias og Anna gennem de forskellige stadier af fornægtelse, sorg og afmagt, men også hvordan de hver især desperat forsøger at holde fast i en hverdag. Selvom de begge flere gange er ved at opgive håbet, opdager de langsomt, at deres forhold er blevet styrket, og at de har fået en ny familie i det lille franske landsbysamfund.

Bøger, der gør dig glad
”Meter i sekundet” af Stine Pilgaard
Stine Pilgaard skriver simpelthen så charmerende, at man klukker og bliver i godt humør af hendes bøger. 
I ”Meter i sekundet” skildrer hun med vanlig humoristisk stil den menneskelige akavethed med præcision. Hovedpersonen skal for eksempel lære god social adfærd af Anders Agger, og det er ganske stilfærdigt og ustyrligt morsomt. Stine Pilgaard er virkelig god til at observere den skøre adfærd, vi alle sporadisk havner i.
Bogen handler om en ung kvinde, som flytter til Vestjylland, hvor hendes kæreste er lærer på en højskole. Hun får arbejde på den lokale avis som brevkasseskribent og forsøger at få nye venner. Hun vil det bedste, men hendes bulderbasseagtige facon gør det lidt svært at falde rigtig til og skabe nye relationer.

 

Evas anbefalinger

Bøger, der blæser dig bagover
”De uadskillelige” af Simone De Beauvoir
Smuk og sanselig roman om kærlighed og venskab, frihed og kontrol, baseret på forfatterens eget venskab med barndomsveninden Zaza. Bogen er først nu udkommet på dansk, selvom den er skrevet i 1956.
Sylvie møder den smukke og vidende Andrée og bliver med det samme dybt fascineret. De to bliver hjerteveninder, men Andrée er ikke nem at være veninde med. Hun forelsker sig stormende og har både et lunefuldt temperament og en dominerende mor. Sylvie prøver at få Andrée til at stå imod både moderen og samfundets normer, men tiden er ubarmhjertig og måske er det allerede for sent?
En bog jeg nærmest bliver blæst bagover af, ren nydelse, så smuk og gribende fortalt. Et venskab der også fik afgørende indflydelse på Simone de Beauvoirs liv og forfatterskab. 
 
Bøger, der rører dig
Færdig med Eddy Bellegueule” af Edouard Louis

Eddy Bellegueule er allerede som lille anderledes end de andre drenge i den lille fattige nordfranske flække, hvor han vokser op. Han er mere feminin end de andre, hvilket ikke tolereres i et samfund og i en familie, hvor det eneste mål med livet er, at blive en rigtig mand. Eddy forsøger desperat at passe ind ved at efterligne de andre drenges adfærd. 
Bogen rørte mig dybt, den er letlæst og unge kan også læse med. Forfatteren var kun 21 år da han skrev den og den blev meget berømt i Frankrig. Det er en rigtig mønsterbryderroman, hvor Eddy kommer videre. Det er en bog man aldrig glemmer. 

Bøger, der overrasker
”Hustruen” af Meg Wolitzer

Rigtig god amerikansk roman om familieliv og kønsrollemønstre fra 1950'erne og op til nutiden. Joan er gift med en kendt forfatter og er, noget sent i livet, ved at være træt af den tilbagetrukne rolle som opofrende hustru. 
Her er slående observationer, hvor alle der lever i et ægteskab, vil finde skægge passager og skarpe genkendelige karakteristikker.
Denne skønne bog overraskede mig med sin slutning, den havde jeg ikke forventet. Bogen er i øvrigt også filmatiseret med Glenn Close i hovedrollen. 

Bøger, du får lyst til at give et kram
”Øm” af Michael Robak

David er mangeårig nyhedschef på en stor landsdækkende avis. Det hele kører tilsyneladende for ham, selvom han dog stadig drømmer om ekskonen Sara, som bare forlod ham. Men en dag kører det så alligevel ikke mere, han falder om på bladet og sendes hjem med stress. Alt for meget arbejde og rod i følelseslivet rammer David som en hammer. Han får orlov og lejer et lille sommerhus ved Roskilde Fjord. Herude i vinterens halvmørke forsøger David at genfinde sig selv. 
Det er en nem lille roman, og jeg følte med David, det er ikke altid nemt at være moderne mand. Jeg havde lyst til at give ham et omsorgsfuldt kram. Selvom bogen er en smule overfladisk, så er der rappe replikker og rørende beskrivelser – også i de møder som David har med de lokale i sommerhusområdet.