Louise, Eva og Pernille formidler gode bøger
Louise, Eva og Pernille formidler gode bøger

Klassiske kvinder

Pernille, Louise og Eva anbefaler gode bøger

Der er masser af kvinder i de bøger, der har så stor betydning, at vi kalder dem klassikere, men mange af dem er skrevet af mænd. Hvis man gerne vil have et kvindeligt blik på eksistentielle problemstillinger og få en fornemmelse af, hvad det har villet sige at være kvinde gennem tiderne, så anbefaler vi her nogle fremragende kvindelige forfattere, hvis værker stadig har noget at sige det moderne menneske. 

”Det tidlige forår” og ”Gift” af Tove Ditlevsen
45 år efter sin død hitter Tove Ditlevsen internationalt. Hendes oversatte erindringer, udgivet som ”The Copenhagen Trilogy”, blev i det forgange år kåret til at være blandt de ti bedste bøger af The New York Times. 
Bøgerne følger Tove Ditlevsen fra de tidlige barndomserindringer på Vesterbro under fattige kår til hendes 3 første ægteskaber og stofmisbrug som voksen.
Ditlevsen griber fat i almengyldige temaer i kvinders og pigers liv, så som kvindeliv i forhold til karriere, moderskab, seksualitet og det andet køn.

”Babettes gæstebud” af Karen Blixen
Når man taler om klassiske kvinder kan man ikke komme udenom Karen Blixen. Karen Blixen er en af de mest kendte danske forfattere i udlandet. Herhjemme er hun nok bedst kendt for sit værk ”Den afrikanske farm”, der handler om de næsten 20 år, hun boede i Kenya, hvor hun havde en kaffefarm. Bogen dannede udgangspunkt for filmen ”Out of Africa”, som i 1985 blev filmatiseret med Meryl Streep og Robert Redford i hovedrollerne. Også ”Babettes gæstebud” blev for alvor kendt, da den blev filmatiseret i 1987 og vandt en Oscar for bedste udenlandske film, som den første danske film nogensinde.
Karen Blixens berømte historie om den sublime madkunstner Babette er en af hendes allerbedste. Den skildrer vittigt og bevægende, hvordan Babette, flygtning fra Frankrig, lever i 14 år som husholderske hos to aldrende provstedøtre i en lille norsk fjordby. En dag skaber hun, ved hjælp af en lotterigevinst, et vidunderligt måltid for de gamle fromme præstedøtre og deres nøjsomme trosfæller. Babette har efter et årti med norsk øllebrød omsider fået lejlighed til at udfolde sit sande talent.

”Lillemor” af Karin Michaëlis
”Lillemor” handler om den 16-årige Marthe, der bliver tvangsgift med sin mors fætter, der er tre gange så gammel som hun. Marthes mor, der har indgået ægteskabsaftalen, forbyder Marthe at komme hjem i to år, så det eneste Marthe må i sin isolation langt ude på landet er at skrive breve hjem til moren og hendes små søstre. Romanen består af disse breve. Karin Michaëlis var en sand mester i brev- og dagbogsgenren, og med denne bog er hun helt oppe i den internationale liga.
Bogen er gribende, hjerteskærende og skæbnesvanger. Det er en lille, men utrolig vægtig bog, hvor Karin Michaëlis i den grad tager barnets parti og er utrolig moderne både i sin tankegang med kritik af tvangsægteskaber og pigers rettigheder og i sin litterære vinkel, hvor det via brevene er den unge piges synsvinkel, læseren kommer helt ind i – det var højst usædvanligt den gang, at få pigernes eget vidnesbyrd.

”Stolthed og fordom” af Jane Austen
Mr. og Mrs. Bennet har fem døtre i den giftefærdige alder – Jane, Elizabeth, Mary, Kitty og Lydia. En dag kommer den rige ungkarl Mr. Bingley til egnen sammen med sin endnu rigere ven Mr. Darcy og snart går jagten ind på at skaffe ægtemænd til pigerne. 
”Stolthed og fordom” er en af mine yndlingsromaner. Den er underholdende, humoristisk og romantisk. Den giver et satirisk blik på forfatterens samtid, og fortæller samtidig en af litteraturens store kærlighedsfortællinger. Har du endnu ikke prøvet kræfter med Jane Austen vil jeg anbefale dig at starte med denne.

”Jane Eyre” af Charlotte Brönte
Jane Eyre er en forældreløs pige, der vokser op hos sin tante. Tanten er ondskabsfuld og uretfærdig, og sender Jane på en ”skole”, hvor piger ikke bliver behandlet særlig godt. Jane bukker ikke under for presset og ender med at bliver guvernante på Thornfield, som er ejet af Mr. Rochester. En mand, der gemmer på flere hemmeligheder.
Vi starter med at følge Jane igennem barndom, tidlige ungdom, samt hendes prøvelser med voksenlivet og den første forelskelse. Men så skifter handlingen lige så stille retning, og romanen går fra at være en dannelsesroman til at blive en gotisk roman, ja nærmest en spøgelseshistorie. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det fungerer virkelig godt, og ”Jane Eyre” er en velskrevet og smuk roman, du ikke må snyde dig selv for.

”Til fyret” af Virginia Woolf
Familien Ramsay holder ferie i deres sommerbolig på en ø vest for Skotland med nogle kunstnervenner. Tæt ved er et fyr placeret. I første afsnit af bogen følger vi Mrs. Ramsey i løbet af en enkelt dag, der ender i et middagsselskab om aftenen. I andet afsnit er der gået flere år, hvor sommerboligen forfalder, Mrs. Ramsey dør og børnene bliver voksne. I tredje og sidste afsnit vender familien tilbage og sejler langt om længe ud til fyret. 
Romanen er skrevet i ”stream of consciousness”, det er en genre, hvor det er personernes indre monologer og tanker, der fortæller historien. Den foregår omkring 1. verdenskrig, og trækker på relevante temaer. Den fortæller også om, hvor svær kommunikation mellem mennesker kan være. Det er en tidløs klassiker, der kræver noget af sin læser, men som giver rigtig meget igen.

”Glasklokken” af Sylvia Plath
Roman om den 19-årige Esther Greenwood, der hele sit liv har været ambitiøs og kompetent, men alligevel ender med en psykisk nedtur med elektrochok og indlæggelse. Vi befinder os i 1950’ernes USA, hvor Esther er blevet udvalgt, som én blandt få unge kvinder til et sommerpraktikophold på et modemagasin i New York. Men hurtigt føler hun tomheden trænge sig på. At skrive er det, hun mener er hendes livs mål. Da hun får et afslag på et skrivekursus begynder nedturen. Modvilligt må hun flytte hjem til forældrene med sine bristede drømme og ambitioner. 
Bogen betegnes som en nøgleroman og lægger sig tæt op ad Plaths virkelige liv. Hun kæmpede med at blive anerkendt som digter og forfatter, men i 1950’ernes USA var der ikke mange valg for kvinder. I England mødte hun sin mand Ted Hughes, som hun fik 2 børn med. De blev dog skilt, og som kun 30-årig begik Sylvia Plath selvmord. Trods sit korte liv betegnes Sylvia Plath, som en af det tyvende århundredes største kvindelige forfattere.

”Fru Marta Oulie” af Sigrid Undset
”Jeg har været min mand utro”, sådan begynder denne bog af Sigrid Undset. Hun vidste, at det gælder om at indfange sin læser! 
Marta er en selvstændig, veluddannet ung kvinde, der arbejder som skolelærer. Hun møder den flotte Otto, de forelsker sig, bliver gift og får 3 børn. Men hverdagslivet indtræder, og Marta oplever, at hun og Otto er meget forskellige. Hun indleder en affære med Ottos bedste ven Henrik, hvilket resulterer i, at Otto ikke er far til Martas fjerde barn. Senere da Otto bliver alvorligt syg af tuberkulose, fortryder hun sit bedrag.
Bogen er Undsets debutroman, den udkom første gang i 1907. Det er en rigtig fin psykologisk fortælling og med et godt forord af Ida Jessen. Sigrid Undset fik Nobelprisen i litteratur i 1928.

”Dunungen og Tøsen fra Stormyrhuset” af Selma Lagerlöf 
Selma Lagerlöf skrev disse to fortællinger i henholdsvis 1894 og 1908 og ligesom Sigrid Undset fik hun også Nobelprisen i litteratur. ”Dunungen" er kælenavnet for bagerdatteren Anne-Marie, der er forlovet med borgmesterens søn. Dennes onkel er meget rig, og parrets første besøg hos ham får en helt uventet udgang. I ”Tøsen fra Stormyrhuset" er det historien om den faldne kvinde, der må gå så grueligt meget igennem, før hun finder en mand, der vil tage hende til ægte, trods hendes usle status som det lille samfunds paria, der har en horeunge på slæb.
Man siger at hjertet har sine grunde, som fornuften ikke kender. Åh ja, personerne i historierne gennemlever virkelig trængsler med kærlighed, tro og samvittighed. De er så fængende fortalt, at man får lyst til at høre mere. Lagerlöfs historier kan forstås af alle, og alligevel med en sjælerystende dybde som man for eksempel også finder hos Dostojevskij. De to historier er meget velegnede til oplæsning, da de er forholdsvis korte og velfortalte.