I praktik på biblioteket

14.10.22
Året rundt åbner Randers Bibliotek dørene for praktikanter, som via et praktikforløb får afprøvet deres arbejdsevne og stifter bekendtskab med dele af den brede vifte af tilbud og opgaver, som biblioteket kan tilbyde borgere i et CSR-forløb.

CSR (Corporate Social Responsibility)
...handler om virksomheders og organisationers samfundsansvar. Randers Kommunes CSR-certificering anerkender Randers Bibliotek som en organisation, der gør en særlig indsats for at sikre et mere rummeligt og mangfoldigt arbejdsmarked, hvor alle får mulighed for at bidrage efter evne. Det sker fx ved, at vi stiller særlige beskæftigelsesmuligheder til rådighed for sårbare eller ledige med skånehensyn.


Louise ville gerne i praktik på biblioteket
Louise på 30 år, der siden februar gennem tre sammenhængende forløb har været i praktik på Randers Bibliotek foreslog selv biblioteket til sin sagsbehandler i jobcentret, da praktikmulighederne blev vendt: ”Jeg har altid oplevet biblioteket som et åndehul. Jeg kan godt lide at læse bøger, gå rundt og kigge eller bare være her. Der er en speciel ro på biblioteket”.

Praktikken nærmer sig nu sin afslutning, og Louise opsummerer forløbet: ”Jeg har brug for struktur, forudsigelighed og tryghed. Og selvom der godt nok viste sig at være en del mennesker bag de døre på biblioteket, så har jeg virkelig oplevet en stor tryghed, imødekommenhed og rummelighed. Og det har gjort at jeg har kunnet være i det, og forsøge at udfordre mig selv i det. Jeg har også fået et indblik i hvor mange forskellige områder, opgaver og personligheder der er, så det er et sted med mange muligheder alt efter interesse.”

Skulle lige vænne sig til det
Biblioteket bag facaden var lidt overvældende til at starte med, men Louise kom efterhånden ind under huden på sin nye praktikplads: ”Jeg blev overrasket over hvor meget og hvor mange mennesker, der var bag det bibliotek jeg kendte. Da jeg blev vist rundt første dag, var jeg lige ved at løbe ud ad døren igen, men jeg er virkelig glad for at jeg gav det en chance.”

Selvom det meste har været godt, har Louise også oplevet udfordringer og nye ting hun skulle vænne sig til. Hun deler med stor åbenhed: ”For mig er pauserne faktisk noget af det sværeste, fordi de ofte indeholder samvær med andre og smalltalk. Men det er også en af de ting, jeg gerne vil øve. Jeg har hver dag haft følelsen af at tiden er gået hurtigt, og det er jo et godt tegn.”

Samarbejde med mentoren
Louise har hele vejen igennem sin praktikperiode været tilknyttet en mentor, Dorthe, som har været hendes primære kontaktperson på biblioteket. ”Dorthe har helt fra start vist mig, at hun gerne vil mig, og at hun vil gøre det så trygt og godt for mig som overhovedet muligt. Dorthe er meget opmærksom på mig og mine behov. Jeg tænker, at vi begge har lært noget af hinanden, og denne gode relation jeg har til Dorthe gør også, at der er grobund for udvikling, og jeg har virkelig udviklet mig imens jeg har været her. Jeg har fået mere tro på mit værd og min kunnen. Det har virkelig været en succesoplevelse for mig.”

Glad og brugt
I sin tid på Randers Bibliotek har Louise fordoblet sin ugentlige arbejdstid. Sammen med Dorthe har hun løbende identificeret og justeret på sine opgaver for at finde frem til de gøremål, som Louise oplever som udbytterige for sit forløb. ”Jeg kan bedst lide opgaver, der giver mening for mig, og som jeg kan se gør en forskel. Og den følelse har jeg faktisk haft med alt det jeg har lavet, og kollegerne har også været gode til at udtrykke deres taknemmelighed for de ting jeg laver for dem. Det var meget tilfredsstillende. Jeg følte, at jeg gjorde en forskel.”

Louise konkluderer smilende på mavefornemmelsen, når hun kommer hjem fra arbejde: ”Når jeg kommer hjem fra biblioteket, er jeg glad og brugt.”

Tags