Gribende familierelationer i romaner

15.05.24
Familierelationer er noget, vi alle bærer rundt på og er derfor et emne, mange forfattere tager fat på i deres bøger. Temaet kan belyses fra et hav af vinkler og niveauer, eftersom familierelationer nærmest er en uudtømmelig kilde for gode fortællinger.

1. En uskyldig familie.
Forældreoprør kommer i mange størrelser, og denne roman giver hele tre forskellige af slagsen. Relationer til andre mennesker kan være svære, og det viser forfatteren på fineste vis. Det er et intenst familiedrama med stærke kvinder og svage mænd, der giver plads til eftertanke hos læseren.
 

2. Fornuft og følelse.
Romanen mangler hverken drama, intriger eller sladder, og forfatteren har ikke holdt sig tilbage med et skarpt og satirisk blik på datidens samfund og dertilhørende kønsroller. Har du endnu ikke stiftet bekendtskabs med Jane Austens forfatterskab, er dette her et fint sted at starte.
 

3. En lykkelig slutning.
Romanen veksler mellem fortid og nutid, og vi får slægtens historie om, hvorfor de tager sig af de døde, deres indbyrdes relationer til hinanden samt et indblik i, hvordan livet var i København i gamle dage
Det er bestemt ikke en roman for alle. Den er meget morbid, grotesk og voldsom til tider. Det er en roman, der kryber ind under huden, og som ikke giver slip igen.

4. Er mor død.
En hudløs beskrivelse af et yderst smertefuld opgør i en familie og de konsekvenser og eksistentielle tanker, det medfører. Det er en stærk læseoplevelse, der bliver krydret af smukke naturbeskrivelser i et poetisk sprog.
Forfatteren formår på fineste vis at blande alvor og humor ind i fortællingen og romanen anbefales til alle der elsker romaner om svære familiedynamikker.

5. Resten af sommeren.
Det er en stærk og følsom roman om en familie i opløsning. En bog der virkelig har noget på hjerte og med barnet i centrum.

6. Alt det jeg aldrig fortalte dig.
Et gribende familiedrama fyldt med hemmeligheder, længsler og løgne. Især tematikken om forældres forventninger til deres børn går lige i hjertet på læseren.

7. Familie for begyndere.
En charmerende og varm roman om at blive accepteret i en familie, der har mistet. På trods af de lidt triste emner omkring ensomhed og at leve med tabet af en forælder, er der tale om feelgood læsning. Bogen beskriver, hvordan det føles at være ensom, både set fra teenagepigen Izzys side og den voksne Floras.

8. Der vokser et træ i Brooklyn.
Er man til amerikanske, hjerteskærende historier, er denne her en klassiker, man bør unde sig selv at læse