Henrik anbefaler gode bøger

Friske bøger om sport

Henrik anbefaler gode sportsbøger

Når det kommer til sport og historier, byder litteraturen på et væld af læseværdige og fascinerende bøger, der behandler sporten som fænomen, beretter om sportens store personligheder, og prøver at indkredse og formidle, hvad sport i det hele taget er for noget. Hvad er det, der gør, at mennesker vælger at sidde på et regnvådt og vindomsust stadion weekend efter weekend? Hvad er det der gør, at cykelløb kan blive til en central del af et lands historie og kultur? Hvad er det, der gør, at vi sidder på kanten af sofaen og råber ad og med dommeren, når Williams-søstrene tæsker den ene tennisbold over nettet efter den anden?
Her er et udvalg af gode sportsbøger, der både gør os klogere på, hvad sport er og kan – og vækker forventningens glæde forud for de store sportsoplevelser, der venter os. Det er en bred genre, så der er noget til enhver smag. Der findes mange bøger fra hele verden, der handler om sport. I dette udpluk handler det om nogle af de gode bøger, der er skrevet af danske forfattere.

”Iltgæld” af Erik A. Frandsen og Brian Nygaard
"Iltgæld" er en bog, der handler om cykelsport og alt det, der gør cykelsport til meget mere end blot en gruppe af (ofte gale) mænd, der cykler om kap. Bogen er en rundtur i cykelsportens kultur, steder, mennesker, fortællinger, anekdoter og mytologier formuleret gennem en række essays af en insider fra den professionelle cykelsport, Brian Nygaard, og den er smukt illustreret af Erik A. Frandsen, som oprindeligt kommer fra Randers. Man kunne have valgt en stribe fotografier til at illustrere bogen, men Frandsens impressionistiske stil hjælper til at løfte beskrivelserne af sporten op på et niveau, hvor døren åbnes ind til cykelsportens ’sjæl’. 
Bogen er for de læsere, der interesserer sig for historie og kultur – og det er ikke en forudsætning, at man er cykelekspert.

”Tynd luft” af Joakim Jakobsen
I sin meget anerkendte og anmelderroste bog fortæller Joakim Jakobsen om det danske 80’er-landshold, som betog og charmerede ikke blot danskerne men hele verdens fodboldfans under det efterhånden legendariske VM i Mexico i 1986. Tynd luft tegner et detaljeret og nuanceret billede af det danske samfund og ikke mindst, hvordan en af fodboldens lilleputnation forandrede sig til ”Nordens brasilianere”. Under sidste sommers fodboldeventyr blev der ofte refereret til både de danske roligans i 80’erne, og landsholdet med de store personligheder, Eljkær, Arnesen, Laudrup, Olsen mfl. "Tynd luft" kommer om bag hele det store tabernakel, der satte Danmark på fodboldens landkort og skabte en af nyere dansk sportshistories største fortællinger.
"Tynd luft" er for fodboldfans, men den er også for de, der interesserer sig for historie, samfund og politik.

”Der er antal på alt” af Lars Høgh og Jakob Kvist
Sidste år mistede vi et store menneske, nemlig den tidligere OB-målmand Lars Høgh, der i kraft af blandt andet sit positive, varme og generøse væsen og ikke mindst hele 817 førsteholdskampe for ”de stribede” i Odense efterlod et stort hul både blandt dem, der interesserer sig for fodbold og rigtigt mange andre mennesker.
Der er antal på alt fortæller om ”Høgens” begivenhedsrige liv, men allermest rører skildringen af Lars Høghs udmarvende og altopslugende kræftforløb. I bogen fortæller Lars Høgh med både gråd og glæde om, hvordan han trods sin sygdom, bevarer sin positive og optimistiske grundtone til livet. Bogen er en stor læseoplevelse, der vil sætte mange ting i relief for ethvert menneske. 
Bogen kan læses af alle.

”Hooligan” af Jonas Nyrup og Tom Carstensen
I 80’erne fik engelsk fodbold et noget blakket ry på grund af de gruopvækkende scener, der udspillede sig på og udenfor landets stadions, når de forskellige hooligangrupperinger, de såkaldte ’firms’, tørnede sammen før, under og efter fodboldkampene. Kan sådan noget også foregå i Danmark? Hvis man læser Nyrup og Carstensens bog, er man måske tilbøjelig til at svare ja, om end der er tale om en mindre voldsom og omsiggribende hooliganisme i den danske andedam. Der er dog ingen tvivl om, at de engelske hooligans også har inspireret de danske. Når man i bogen bevæger sig rundt i dansk fodbolds underverden, kan man ikke undgå at blive forundret over, hvad der for hooliganbroderskaberne gør fodbold mere til et spørgsmål om ære end til forventningens glæde over at nyde sin stadionplatte i pausen mellem halvlegene. Hooligan er en blodig reportage fra en verden, som selv inkarnerede fodboldfans meget sjældent kender til.
Bogen henvender sig nok primært til fodboldfans, men den kan også læses, hvis man er interesseret i journalistik, reportager og samfundsforhold.

”Fra et sted til et andet: Tour de France 2014” af Jørgen Leth
Der er næppe en person, der har bidraget mere til formidlingen af cykelsporten i Danmark end Jørgen Leth. I mere end et halvt århundrede har Jørgen Leth for forskellige medier fortalt, kommenteret, associeret, rapporteret fra verdens største cykelløb, og Leth er nok et af de mennesker, der har bidraget mest til, at cykelsportens fankultur er blevet så stor i Danmark.
I sin korte bog maler Leth med den velkendte pensel, som vi også har oplevet, når Leth mange somre på TV2 har introduceret danskerne til alt det, der gør Tour de France til en kæmpe kulturbegivenhed, både i Frankrig og over hele verden.
Denne sommer starter Tour de France i Danmark, og har man brug for at blive mindet om, hvad der gør løbet så stort som det er, kan man med fordel starte med Leths reportage fra løbet i 2014. Det er Jørgen Leth classic.
Bogen er nok mest for cykel- og kulturinteresserede. Men har man en bredere interesse i litteratur, kunst og historie, kan man også fint læse bogen. 

”Om fodbold” af Asker Hedegaard Boye, ”Om tennis” af Anders Haahr Rasmussen, ”Om cykling” af Tonny Vorm
Gads Forlag udgav sidste år en fin lille ’trilogi’, der tager læseren med på en færd ind i tre af de sportsgrene, der med rette kan siges at være nogle af verdens største både målt på antallet af udøvere og på popularitet - og ikke mindst økonomi og kommercielle interesser: fodbold, cykelsport og tennis.
De tre forfattere hører alle tre til nogle af de mest vidende om de tre sportsgrene, og i deres bøger leder de gennem en række korte og letlæste essays læseren igennem de tre sportsgrenes historie: hvorfor vi er der, hvor vi er i dag, samtidig med at de giver en diagnostik på sportens tilstand lige nu og et perspektivrigt kig i krystalkuglen på, hvad vi kan vente os af de tre sportsgrene i fremtiden.
De tre bøger kan med fordel læses i sammenhæng, men det er ikke et krav. Du skal nok have en interesse for sport, men det er ikke nødvendigt at være ekspert for at kunne følge med.

”Al den vrede” af Anders Haahr Rasmussen
Der er mange store personligheder i sportens verden. Meget af det der sker i verden omkring os spejles i det, der sker i sporten. Derfor kan det at opleve sport nogle gange hjælpe os til at forstå eller nuancere nogle af de komplekse fænomener, der sætter rammen om menneskers liv overalt på kloden.
Anders Haahr Rasmussens gribende og velfortalte bog om verdens nok største kvindelige sportsnavn, Serena Williams, er en af de bøger, der med stor succes formår at koble sport, historie og samfund på en måde, så Rasmussens beretning om Serena Williams virtuost bliver sat ind i en større sammenhæng. På den måde hjælpes vi til at forstå, hvordan fx racisme og slavernes historie i USA har været med til at skabe den person, som Serena Williams er både på og udenfor tennisbanen, og hvorfor hendes succeser, hendes opførsel på godt og ondt, hendes ambitioner og personlighed fortjener at blive set på med flere nuancer end det, vi oplever umiddelbart, når vi ser hendes imponerende, temperamentsfulde tennisspil i fjernsynet – og hendes vredesudbrud på dommerne.
Al den vrede kan læses af alle. Gennem et af sportens største fænomener får den fortalt en vigtig historie, der handler om meget mere end sport.

”Væddeløber” af Matti Breschel
Der er ingen tvivl om, at Matti Breschel elsker at køre på cykel. Men når man læser Væddeløber kan man ikke undgå at blive i tvivl om, hvorfor i alverden han dog gør det, eller rettere: hvad det dog er, der får Breschel til at blive ved med at kæmpe og slide i det for at nå til tops i en vanvittig og nådesløs sportsgren. Tempoet er højt og bogen er underholdende, fængende og letlæst, og man kan ikke undgå at lade sig gribe af Breschels skildring af, hvordan han bliver til cykelrytteren Breschel og forener den rolle med mennesket Matti, hvad det er for et løb, han kører, og hvordan han får alt det til at fungere i en verden, der er hård, ubarmhjertig og fuld af kampe og forhindringer.
Vi glemmer tit, at de store stjerner var unge en gang, og at de forud for deres imponerende karrierer som verdensstjerner måtte lide afsavn, gennemleve et ubarmhjertigt udskillelsesløb i konkurrence med andre talenter indtil de omsider får mulighed for at udfolde sig på tinderne i den internationale elitesportsverden – som så viser sig, at være endnu mere vanvittig end nogen kunne have forestillet sig.
Det er det eventyr, som vi får fortalt i Væddeløber.
Bogen vil nok primært interessere cykelfans.