Lena anbefaler gode bøger

Franske fristelser

Lena anbefaler gode bøger

Frankrig er altid været kendt for sin litterære og filosofiske åre. I disse år ser vi en udvikling på den franske litterære scene, særligt hvad angår romangenren. Det inkluderer unge og gamle forfattere som skriver autofiktive romaner, der kredser om homoseksualitet, overgreb og barnets smertelige erfaringer. Fransk litteratur sætter nye spor på det litterære landkort med eksperimenterende former. 

Lena fra Randers Bibliotek er vild med Frankrig: ”Jeg elsker det flotte musikalske sprog. Jeg har været au-pair i Paris. Jeg har studeret fransk på universitet og haft et praktikophold i hovedstaden Paris. Jeg elsker den velsmagende franske mad og kindkysset er jeg også fan af med mine franske venner. Jeg læser gerne franske bøger på originalsproget for at holde sproget vedlige”. 

Lena har her samlet en buket af fransk litteratur, som både består af intellektuelle, lette, nye og ældre bøger. Fælles for dem er, at de handler om Frankrig, men også har et bredt verdenssyn. Randers Bibliotek har både franske bøger på originalsproget og i oversat version. Kom endelig forbi og hør mere om fransk litteratur, hvis du også er frankofil eller bare vil blive klogere på den franske litteratur. 

”Skammen” af Annie Ernaux
Annie Ernaux er superaktuel med modtagelsen af Nobelprisen i litteratur i 2022. Hun kombinerer sin egen historie med beskrivelse af det franske klassesamfund. Hun kaldes for ”dronningen af autofiktion”.

”Skammen” omhandler en voldsom hændelse, da hun var 12 år: "Min far ville slå min mor ihjel en søndag i juni først på eftermiddagen". Hændelsen blev fortiet i hjemmet, mens Annie altid frygtede, at den skulle gentage sig. Over 40 år senere sætter Ernaux ord på for at forstå. At overvære denne scene, hvor hun tabte sin uskyld, får skammen til at forfølge hende og forbinde pigen med forfatteren.

Bogen er en kritik af klassesamfundet, og sætter fokus på mænds vold mod kvinder. Et emne der ikke er blevet mindre aktuelt siden den franske udgivelse i 1997.

”Forvandlingens metode” af Édouard Louis
”Forvandlingens metode” fortæller om hans vej mod hovedstaden fra opvæksten i provinsen som homoseksuel i Frankrigs underklasse. Drivkraften for forvandlingen er hån, fattigdom og ydmygelser.  

Han studerer i Paris og kiler sig ind i de højere socialklasser og efterligner livsformer og vaner. 
Louis’ romaner minder om Thomas Korsgaards trilogi om Tue, der flygter fra sin pauvre opvækst i provinsen og prøver at mænge sig i Københavns bedre kredse. Et kritisk blik på ulighed i samfundet. 
Édouard Louis debuterede som 21-årig med ”Færdig med Eddy Belleguelle”, hvor han drømmer om at være en pige, rig og berømt og begynde forfra. ”Forvandlingens metode” er fjerde bog i hans autofiktive serie.  

”Børnene er konger” af Delphine de Vigan
En pageturner om en 6-årig influencers forsvinden i Paris. En virkelighedsnær skildring af vores digitaliserede tidsalder, hvor børn arbejder som influencere. Det er et ubehageligt møde med den medierede virkelighed. 

Moren, Mélanie Diore deler videoer 24/7 fra børnenes hverdag med 5 millioner fans på Youtube.
Det ene barn forsvinder og efterforskningslederen sættes på sagen. Hun ser to børn, som modvilligt er influencere; et børneliv uden ret til privatliv. Sidste del af romanen foregår i 2031 og giver et blik på, hvordan personernes liv har formet sig siden.

Bogen er både spændende og giver samtidig et indspark til diskussionen om børns rettigheder online.

”Tilintetgøre” af Michel Houllebecq
En politisk roman om embedsmanden Paul Raison i en eksistentiel krise, hvor han kæmper for sit ægteskab sideløbende med et præsidentvalg. 

I 2026 er der præsidentvalg og en fransk tv-stjerne ønsker at overtage embedet. Bag kulisserne knokler embedsmænd, spindoktorer og ministre for at gøre deres arbejde. En af dem er Paul Raison, en midaldrende lettere livstræt og lidenskabsløs økonom, hvis ægteskab hænger i en tynd tråd. Da Pauls far rammes af sygdom, tvinges han hjem til sin fødeby og her langt ude i provinsen oplever Paul igen samhørighed, medmenneskelighed og måske endda en genfunden kærlighed

Filosofi, samfundskritik, politiske rævekager, religion og identitet er alle emner indeholdt i denne murstensroman. Stærkest står dog relationen imellem Paul og hans kone og det fællesskab, de finder i den nærmeste familie, da alting styrter i grus.

Efter sigende skulle det være den sidste roman fra Frankrigs ”vrede mand” Michel Houllebecq og der er for første gang et lille håb i bogen. Selv Houllebecq bliver mildere med årene. 

”Anomalien” af Hervé Le Tellier
Hervé Le Tellier blander genrer og har skabt et moderne mesterværk. En særlig rejse ind i den menneskelige natur i mødet med det ubeskrivelige.

”Anomalien” er spændende, tankevækkende, rørende og godt skrevet.
Vi følger en række karakterer, der har til fælles, at de var på samme fly på samme tidspunkt, da "begivenheden" fandt sted, som vil ændre deres liv og vores verden for altid.

Passagerne er blandt andet; lejemorderen, der er under dække som familiefaren Blake, den nigerianske popstjerne Slimboy, advokaten Joanna og den ukendte forfatter Victor Miesel, der bliver verdenskendt efter flyrejsen med sin roman ”Anomalien”, samme navn som Le Telliers virkelige roman. 
De konfronteres med deres usikkerheder og de konflikter, der er bag deres opstillede hverdagsfacader.

Normalt er science fiction ikke min kop te, men denne bog er humoristisk, spændende, filosofisk og samfundskritisk og giver stof til eftertanke. 
Hervé Le Tellier vandt Goncourt-prisen – en af Frankrigs mest prestigefyldte priser - for romanen. 

”Krig, krig, krig” af Leila Slimani
Første bind af denne slægtshistorie fortæller om kærlighed, skyld og skam. 

I 1944 bliver Mathilde, en ung fransk kvinde, forelsket i Amine Belhaj, en marokkaner, der har kæmpet i den franske hær. Efter befrielsen rejser hun med Amine til Marokko til Meknes, hvor de fleste marokkanerne afskyr de franske kolonister.

Mathilde føler sig kvalt i det barske klima, og hun er ensom, selvom de har to børn. 
Problematikken ved at komme fra to kulturer bliver tydelig i romanen og illustreres ved, at Amine poder en citrongren på et appelsintræ for at skabe et »appeltrontræ« og blande det bedste fra to arter. Frugterne er uspiselige, så Amine og Mathilde må indse, at de på samme tid er ”ofre og bødler, medsammensvorne og modstandere, to blandingsmennesker, der ikke kunne sige, hvor deres loyalitet lå”

Spændende historisk slægtsbog om kulturforskelle, klassekamp og kolonialisme.

”De uadskillelige” af Simone de Beauvoir
Romanen handler om to barndomsveninder og to forskellige miljøer i 1920’ernes Paris og er baseret på Simones egne erindringer.

Sylvie og Andrée danner dybe venskaber som 9-årige. De kappes om at være bedst i klassen, men bliver også uadskillelige bedsteveninder. Andrée spiller violin, er modig og uforfærdet. Hun er en af syv søskende. Sylvie er enebarn fra en moderne og frisindet familie, der lægger vægt på uddannelse og selvstændighed. Hos Andrée er familien traditionel og katolsk. 
Med kærlighed og solidaritet beskrives de to pigers venskab i den periode, hvor de bliver til voksne. 

Der er mange paralleller til forfatterens selvbiografi ”En velopdragen ung piges erindringer”, hvor man også kan læse den sande historie om Simone og Zaza.
Det er fantastisk at finde en ny titel af det feministiske ikon, Simone de Beauvoir. Den blev skrevet i 1954, men er først udgivet nu – både på fransk og i oversættelse. 

”Den lille prins” af Antoine de Saint-Exupéry
"Le Petit Prince" er Antoine de Saint-Exupérys (1900-1944) højtelskede børnebogsklassiker. Det er en smuk fortælling om forfatteren selv, der nødlander i Sahara og møder en lille prins fra en fjern planet. 

Jeg har aldrig helt forstået meningen med bogen. Men da jeg hørte lydbogsudgaven på en time, læst op af Nicolaj Kopernikus, forstod jeg den bedre og den gav stof til eftertanke. ”Den lille prins” handler nemlig om barnet og dets uskyldighed og sætter fokus på vores fortravlede liv. 

Saint-Exupérys bøger kredser om emner som ensomhed, fremmedgjorthed, livets manglende mening, engagement, venskab og ansvar. Hans vigtigste bog er uden tvivl ”Den lille prins”, som er en af de mest solgte og oversatte bøger i verden.

 

Mine egne tidlige personlige franske favoritter er ikke så højlitterære og nutidige, men dem får I også lige med her. En krimi og en kærlighedsbog er jo heller ikke noget at kimse ad, hvis man skulle på ferie i Frankrig.

”Alex” af Pierre Lemaitre
Barsk og vildt spændende underholdning af en fransk krimiforfatter.
Vicekommissær Camille Verhoeven efterforsker bortførelsen af Alex på åben gade i Paris. Hun er kørt til en forladt fabriksbygning og spærret inde i et lille træbur, som er hejst i vejret. Hun får kun vand og hundemad at leve af, og det tiltrækker store, fede rotter. 
Politiet finder frem til den varebil, som blev brugt til bortførelsen og så er der en gamechanger.

Der er tre bind i serien om Verhoeven. Det er ikke en krimi for alle, da den er rimelig bestialsk, men er yderst underholdende og godt skåret. Desuden kommer man på tur rundt i Paris, og det er heller ikke skidt for en frankofil.

”Pigen med den blå cykel 1935-2014” af Régine Deforges
I den lettere ende af fransk litteratur findes serien om ”Pigen med den blå cykel”.
Den begynder i Frankrig kort før krigsudbruddet i 1939 og et par år ind i krigen. Den beskriver befolkningens flugt fra Paris og etablering af modstandskampen. Léa er datter af en vingodsejer og er ulykkelig forelsket i en mand, som hun ikke kan få. En spændende kærlighedsroman midt i historiens vingesus.

Det er Regine Deforges' største bogssucces. Serien med de 10 bøger fører os gennem historien frem til 1967. Den slog alle salgsrekorder i Frankrig og oversat til 15 sprog. 

 

Materialer