Louise og Pernille anmelder gode bøger
Louise og Pernille anmelder gode bøger

Fantastiske fagbøger

Louise og Pernille anbefaler gode bøger

Det er stimulerende for hjernen at dykke ned i lærerig faglitteratur og blive klogere på alverdens emner. Mange faglitterære forfattere benytter mere og mere de litterære greb, som deres skønlitterære kollegaer bruger og blander oplysning og oplevelse til en slags fortællende faglitteratur. Dermed får de formidlet spændende og svært stof på en måde, som når ud til et bredt publikum. 
Her har vi udvalgt forskellige fagbøger, som vi synes har udvidet vores horisont eller givet os inspiration til at kaste os over forskellige projekter.
Hvis du er vild med at læse fagbøger eller bare gerne vil i gang med at læse fagbøger, så er Randers biblioteks nye læsekreds ”Klog på bog” måske noget for dig. Vi mødes én gang om måneden, og du tilmelder dig blot til de gange du gerne vil være med. Det er gratis at deltage.
Du kan læse mere om ”Klog på bog” og tilmelde dig på randersbib.dk

”Factfulness” af Hans Rosling
Professor i international sundhed Hans Rosling sætter fakta før følelser. Han advarer om, at vi mangler korrekt viden om verden og dermed fokuserer på negative tendenser. For i virkeligheden er andelen, der lever i ekstrem fattigdom halveret, og der er gjort positive fremskridt på områder som spædbørnsdødelighed, vaccinationer, sygdomsbekæmpelse, skolegang og hungersnød.
Vi opfordres til at koncentrere os om de reelle farer: global pandemi, økonomisk sammenbrud, verdenskrig, klimaændringer og ekstrem fattigdom. 
Det er en optimistisk, tankevækkende og velskrevet bog, som åbner vores øjne for verden, som er i en bedre forfatning, end vi tror.  
”Factfulness” diskuteres i læsekredsen ”Klog på bog” d. 9. februar. 

”Rusland på tværs” af Jens Jørgen Nielsen
Rusland er fjenden, som vi skal bekæmpe, fordi landet truer vores demokratiske livsform. Men hvad siger historien os? Historiker og ruslandskender Jens Jørgen Nielsen ønsker at gøre op med den negative opfattelse af Rusland generelt og tager udgangspunkt i historien og sine egne oplevelser i Rusland. 
Bogen kritiserer det forsimplede billede af både Rusland og Vesten. Historien viser, at Vestens syn på Rusland langt fra er nyt. Det er virkelig spændende med nye vinkler på øst/vest problematikken fra Jens Jørgen Nielsen, som har været Politikens korrespondent i Moskva.
”Rusland på tværs” diskuteres i læsekredsen ”Klog på bog” d. 9. marts.

”Damer, der var for meget” af Sara Alfort
Bogen fortæller historien om 13 skandinaviske kvinder i perioden fra 1884 til 1919. De gjorde op med samfundets rigide konventioner og banede vejen for vores samfund i dag.
Damerne kendte hinanden på kryds og tværs, og de inspirerede, provokerede, skændtes og støttede hinanden. De levede som det passede dem med deres seksualitet, litteratur og karriere. De lod sig ikke bremse af hverken mænd eller tidens kvindebevægelse, som var konservativ og moraliserende. En inspirerende bog, som understreger at forandring kræver nogle stærke personligheder. 
”Damer, der var for meget” diskuteres i læsekredsen ”Klog på bog” d. 13. april.

”Ansigtsyoga – en begynderguide” af Susanne Dyhr
Yoga er ikke kun godt for kroppen. De mange muskler i ansigtet har også gavn af yoga.
I denne bog bliver du præsenteret for ansigtsøvelser, der reducerer rynker og slap hud, forebygger spændinger og giver øget velvære. Bogen er et naturligt alternativ til kemiske eller kirurgiske indgreb.
Bogen er grafisk lækker og pædagogisk udformet med overskuelige træningsprogrammer og gode tips til naturlig opstramning og pleje af moden hud.

”Guide til hjemmetræning: øvelser uden vægte” af Hollis Lance Liebman
Det er blevet populært at styrketræne derhjemme og mange søger inspiration via videoer på internettet. Hvis du gerne vil se nogle øvelser i bogform, så er denne her udgivelse rigtig fin.
Bogens 69 forskellige øvelser og stræk kan udføres i hjemmet - uden vægte eller andet udstyr end en træningsmåtte, en stol og et par gode træningssko. Med store farvefotos og trin-for-trin beskrivelser guides du til korrekt udførelse af hver enkelt øvelse. Med diagrammer illustreres det endvidere, hvilke muskelgrupper, der arbejdes mest med under øvelsen. Som læser kan du således selv tilrettelægge din træning eller vælge at anvende ét af de seks træningsprogrammer, der findes bagerst i bogen
Bogen er visuelt indbydende og du føler dig godt guidet igennem de forskellige øvelser.

”Rum til livet: boost dig selv og dit hjem gennem oprydning” af Sanne Severinsen
Når et nyt år starter er der mange, som får trang til at rydde op og rydde ud i hjemmet, så man ligesom kan starte på en frisk. Mange af os synes også hurtigt det bliver uoverskueligt og et meget større arbejde end vi lige havde forestillet os. Her kan det være, at man skal starte med at låne ”Rum til livet”-bogen og få nogle redskaber til, hvordan man skal gribe det an.
Bogen henvender sig til alle, som ønsker lette principper til oprydning i hjemmet. Den er skrevet i et nærværende og direkte sprog. Der er også øvelser i bogen, som gerne skulle fremme lysten til at komme i gang.

”Gopler ældes baglæns” af Nicklas Brendborg
Nogle dyrearter gør det, det samme gør træerne, hvis vi ikke fælder dem. Altså bliver over 100 år. Grønlandshajen vi møder i bogen har rundet 370 år, og det ældste træ i verden er langt over 4000 år. Det er nok ikke lige menneskets intention at blive så gammel, men derfor er alligevel rart at få nogle gode råd til, hvad man selv kan gøre noget indenfor antiaging. 
Bogen er delt op i tre dele, hvor den første del handler om naturens vidundere, herunder grønlandshajer, gopler og nøgenrotter. Anden del har fokus på nogle af de opdagelser forskere har gjort indenfor antiaging. I den sidste del giver forfatteren gode råd til nogle ting, som man selv kan gøre. 
Det er en tankevækkende bog, der formidler naturvidenskabelig viden på en forståelig og spændende måde. Den er fuld af interessante fakta, er virkelig underholdende og meget læseværdig. Stor anbefaling herfra.

”Fokus: sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne” af Trine Kolding
Mange mennesker har udfordringer med at holde fokus og at kunne koncentrere sig i længere tid ad gangen. Der er utrolig mange ting, der kæmper om vores opmærksomhed, så derfor kan det være svært at holde fokus. Det kan lede til forstyrrelser, tankemylder og overspringshandlinger, som kan være et stort problem, der påvirker både arbejds- og privatlivet. 
Forfatteren kommer i løbet af bogen blandt andet ind på de forskellige typer af opmærksomhed og hukommelse, som vi besidder.
Bogen er propfuld af vigtig og relevant viden om et meget aktuel emne. Forfatteren giver mange konkrete tips og tricks til hvordan vi kan skabe de mest optimale arbejdsbetingelser for hjernen samt ikke mindst styrke vores evne til at holde fokus. Det er en grundig og lettilgængelig bog, som mange kan have glæde af.

”Insekternes bog” af Morten D. D. Hansen
Insekter er den mest talrige dyreart på jorden. De udgør mellem 80-90%, og vi ved faktisk ikke særlig meget om mange af dem. De bliver tit overset, fordi de er så små eller bliver simpelthen bare opfattet som irriterende og en plage. Dette ønsker bogen at ændre på. Insekter er nemlig ganske fascinerede, når det kommer til stykket og har utrolige mange metoder til at overleve og komme frem i verden.
Det er tydeligt at mærke at forfatteren brænder for insekternes verden. Han har en stor passion for de små krible-krable dyr, og fortæller oplagt og personligt om sine mange møder med de danske insekter. Bogen indeholder også en masse fascinerende fakta, som man kan dykke ned i og blive klogere på de små væsner. Det er en velskrevet og relevant bog, der viser hvordan alt i naturen hænger sammen. Den er også smukt illustreret, og en læseoplevelse, som du endelig ikke må snyde dig selv for.