Små synger sammen på Jens Otto Krags plads sommeren 2022

Et år i fællesskabets tegn på Randers Bibliotek

12.12.22
Året, der gik på Randers Bibliotek, har budt på et væld af arrangementer med fokus på fællesskaber; blandt andet nye seniorfællesskaber, læsemaraton for unge og en klassisk lytteklub for børn. 2022 blev også året, hvor regnbuefarverne blev rullet ud over biblioteket, og hvor hemmeligheden om Randers blev afsløret.

Cirka 400.000 besøgende, over en halv million udlån og næsten 600 spændende arrangementer. Det er nogle af de tal, der definerer 2022 på Randers Bibliotek.

”Som så mange andre kulturinstitutioner har vi oplevet eftervirkningerne af coronatiden, hvor gæsterne måske har været utrygge ved at bevæge sig ud i samme omfang som før. Men i 2022 er vores besøgende lige så stille begyndt at vende tilbage, og vi har haft fokus på, at der skulle være masser af fællesskaber at finde på Randers Bibliotek”, siger Lene Graugaard-Jensen, chef for Litteratur og Læring på Randers Bibliotek.

Hvis udviklingen forsætter, så rammer besøgs- og udlånstallene givetvis samme niveau som før coronatiden i løbet 2023. Året, der kommer, byder desuden på en spændende ombygning af Kulturhuset, hvor indgangspartiet gennemgår en større renovering, og der etableres en ”grøn gård” under åben himmel i midten af bygningen. 

Fællesskaber for alle

Biblioteket hitter blandt alle aldersgrupper i Randers, og i 2022 har tilslutningen til forskellige fællesskaber været særlig høj. Børn og unge har for eksempel samlet sig om en lytteklub med fokus på klassisk musik, en sommerskriveskole og ”readathon” – et læsemaraton, hvor unge mellem 13 og 20 år læser i et helt døgn under glasloftet på hovedbiblioteket.

Der er kommet nye læsefællesskaber for voksne, seniorfællesskaber som for eksempel Tænkepauser & Traveture og Torsdagsbogen, og Mandeklubben er mere populær end nogensinde. I sensommeren og efteråret var der fokus på køn og identitet, hvor blandt andet den festlige ”Regnbuelørdag” tiltrak et væld af forskellige gæster.

”Det var en stor succes med queer-livshistorier, dragbingo med den farverige Mizz Privileze og dekorering af cupcakes med Sæþór fra Den Store Bagedyst. Vi oplevede også, at både arrangementet og temaet i sig selv tiltrak en ny målgruppe, som ellers sjældent benytter biblioteket, og det var helt fantastisk”, siger Lena Koldsø, tovholder for arrangementet.

I forbindelse med temaet afholdt biblioteket desuden mini-litteraturfestivalen ”Randers under regnbuen”, hvor 600 elever fra skolerne i Randers arbejdede med mangfoldighed og diversitet og deltog i spændende foredrag med forskellige forfattere.

Vil du høre en hemmelighed?

Har du gået en tur på Østre Kirkegård med Steen Steensen Blicher ved din side? Har du mødt magikeren Isra, og har du set det kæmpe store træ på Jens Otto Krags Plads? Hvis du ikke har, så kender du endnu ikke hemmeligheden om Randers, der blev afsløret i sommeren 2022.

”Det har været utrolig spændende at indvie borgerne i det usynlige teater, der er skabt med Hemmeligheden om Randers. Det er en stor produktion, som er stykket sammen af meget dygtige kunstnere, og det er fantastisk, at vi har fået mulighed for at tilbyde oplevelsen gratis til alle interesserede”, siger Inger Nygaard Kaad, idémager bag Hemmeligheden om Randers.

På vandringen gennem Randers bliver man vejledt af Isra, der spilles af Bodil Jørgensen, og man møder tre kendte forfattere, der oprindeligt kommer fra Randers. Man kan opleve Hemmeligheden om Randers via sin smartphone, og man starter ved at scanne en QR-kode foran Skt. Mortens Kirke midtbyen.

Både Hemmeligheden om Randers og ”Regnbuelørdagen” er blevet til med opbakning fra flere fonde.
 

Forskelligt fakta fra 2022 på Randers Bibliotek

  • Natrium Chlorid af Jussi Adler-Olsen er den mest udlånte bog på Randers Bibliotek i 2022.
  • Der blev læst cirka 33.000 sider til årets Readathon.
  • Den mest sete film på bibliotekets tjeneste Filmstriben i 2022 er Min Søsters Børn i Ægypten.
  • Bogbussen har kørt cirka 25.000 kilometer i året, der er gået.
  • De tre lokale biblioteker i hhv. Kristrup, Dronningborg og Langå har til sammen haft over 100.000 besøg i 2022.
  • Mere end 7.000 elever og studerende fra de randrusianske uddannelsesinstitutioner har benyttet sig af bibliotekets undervisningstilbud i løbet af 2022.
  • Over 2.000 mennesker har oplevet ”Hemmeligheden om Randers”.
  • Der er foretaget cirka 50.000 reservationer og næsten dobbelt så mange fornyelser af materialer via bibliotekets app.
  • Årets mest læste artikel på randersbib.dk er skrevet på ukrainsk og engelsk og handler om børnebøger.