Eva, Louise og Pernille anbefaler gode bøger

Domestic noir - Hjemlig uhygge

Eva, Louise og Pernille anbefaler gode bøger

Domestic noir er en gren på det store krimitræ, som kredser om de nære relationer. Uhyggen er rykket helt ind bag hjemmets fire vægge – lige der, hvor man burde føle sig allermest tryg og sikker.
Genren udforsker ridser i lakken i det helt almindelige hverdagsliv og dykker ned i dysfunktionelle parforhold, mørke familiehemmeligheder, manipulation og løgne. 
Paranoia og uhygge sniger sig langsomt ind på siderne og bedst som du tror du har regnet det hele ud, bliver du overrasket. Et vigtigt kendetegn ved domestic noir-thrillere er nemlig, at man som læser ikke kan stole på nogen eller noget. Utroværdige hovedpersoner, brugen af flere forskellige fortælleperspektiver og de kun sparsomt frigivne detaljer er med til at give det psykologiske gys, mange læsere higer efter.
Så hvis du søger en bog, som er svær at give slip på før sidste side, så skulle du prøve en domestic noir-bog – hvis du tør.

”Kvinden i toget” af Paula Hawkins
Denne her bog kan prale af, at være den hurtigst sælgende debutroman nogensinde og var, sammen med ”Kvinden der forsvandt” af Gillian Flynn, virkelig med til at sætte skub i domestic noir-genren.
Hver morgen sidder Rachel på toget ind mod London og fantaserer om parret i et helt specielt hus langs banen og deres perfekte liv. En morgen ser hun noget, der chokerer hende, og da kvinden kort efter efterlyses, føler Rachel, at hun må gøre noget, men hvem kan hun stole på og kan vi som læser i det hele taget stole på hende?
Det er en virkelig spændende thriller, som med sine skiftende synsvinkler og overraskende spor leger kispus med læseren, så det er en sand fryd og man kan ikke andet end at sluge denne her bog i én mundfuld.

”Den nat hun forsvandt” af Lisa Jewell
Hvordan kan en ung kvinde og hendes kæreste forsvinde sporløst fra en fest? Et år efter er de stadig forsvundet, men nogen giver tilsyneladende en nytilflyttet krimiforfatter spor at gå efter.
Tallulah er 19 år, læser til socialrådgiver og er mor til lille Noah. De bor i en lille by i England hjemme hos hendes mor Kim, og det samme gør Noahs far, Zach. Tallulah er helt færdig med Zach, men han vil ikke forsvinde ud af hendes liv eller flytte. Tallulah begynder at se Scarlett, en utilpasset rigmandsdatter, og efter en fest hos hende forsvinder Tallulah og Zach sporløst. Kim leder og leder, men først da Sophie, som er krimiforfatter og kæreste med rektoren på den lokale kostskole, som Scarlett har gået på, flytter til området, begynder der at ske noget.
Lisa Jewell bevæger sig i krydsfeltet mellem psykologisk spænding og krimi, og hun gør det godt. Plottet er åbent, og spring i tid og synsvinkel viser, at der er mange personer, som kan have været involveret. Bogen er velskrevet og spændende underholdning, som i sidste ender overrasker sin læser.
Alle Lisa Jewells bøger kan i øvrigt varmt anbefales.

”Mørkt bedrag” af Coleen Hoover
Her er der tale om en underholdende og dramatisk blanding af domestic noir, kærlighed og lidenskab, der tager sin læser med storm. En roman, som man pløjer sig igennem på en dag eller to.
Lowen er 31, forfatter og på spanden. Hun får et attraktivt tilbud om at skrive en serie færdig for en kvindelig succesforfatter, der er invalid efter en ulykke. Lowen skal bor i forfatterens hus, der er ramt af sorg efter flere familietragedier, og hun forelsker sig lidenskabeligt i hendes mand. Men hvad er det egentlig, der foregår i det hus? Måske skal Lowen bare komme væk derfra, mens hun kan?
Kompositionen er drilagtig, og selv de kvikkeste læsere kan næppe regne plottet ud undervejs. Det er veldrejet, kulørt og hæsblæsende underholdning.

”Den gode søster” af Alafair Burke
Meget spændende domestic noir-historie med både ægteskabsdrama, metoo, søsterrelationer og utroskab. Men også en fortælling om det juridiske i forhold til børn i en sammenbragt familie og så selvfølgelig også et mordmysterie - og holder man af retssalsdramaer bliver vi heller ikke snydt for det. 
Den feministiske succesredaktør Chloes mand findes myrdet, hendes tilsyneladende perfekte liv afsløres som det rene blændværk og skandalen ruller. Hvem myrdede hendes mand? Var det hendes stedsøn, som hun har opfostret som sin egen? 
Det velpolerede billede krakelerer hurtigt i takt med at vi får vigtige oplysninger om hendes familiemæssige relationer og fortid.
Alafair Burke er foruden forfatter også jurist og det fornemmer man. Hun er desuden også datter af den meget berømte krimiforfatter James Lee Burke.

”Skandalens anatomi” af Sarah Vaughan
Sophie og James mødte hinanden på Oxford universitet og har et tilsyneladende lykkeligt ægteskab. Indtil den dag James fortæller, at han har haft en affære med en ministersekretær, som oveni købet anklager ham for voldtægt. Sophie er i tvivl, for hun ved, hvordan han var i studietiden, hvor alt og alle måtte vie for ham. Samtidig prøver anklageren Kate Woodcroft at få James dømt med alle midler; hun kender nemlig også James. 
Foruden et rigtig godt plot og den ene cliffhanger efter den anden får vi også historien om hvordan drenge fra et særligt miljø i Englands overklasse formes til mænd på eksklusive kostskoler som Eton, uddannes i Oxford og Cambridge og endelig sendes direkte ind i Parlamentet ved hjælp af vennetjenester og gode forbindelser. Beskyttet af broderskabseder holde de sammen og dækker over hinanden. 
Spændende historie om magt og begær, hvor fortielser og sandhed har store konsekvenser.

”En familietragedie” af Mattias Edvardsson
Bogen begynder med, at børnelægen Steven Rytter og hans hustru Regina findes døde i deres villa i Lund. Derefter udfoldes begivenhederne, der fører frem til dobbeltdrabet og især relationerne mellem tre personer: Bill, Karla og Jennica. Bill er alene med sin otteårige datter Sally. Hans økonomi er ikke god, og han lejer derfor et værelse ud til den jurastuderende Karla. Karla får studiejob som rengøringsassistent hos Rytter-familien, men hun finder hurtigt ud af, at der er noget helt galt i huset. Jennica er en kvinde på tredive, utilfreds med sig selv og sit liv. På Tinder møder og forelsker hun sig i Steven, men hvad er det, han skjuler?
God underholdning til dem, der sætter pris på psykologi og spænding. Forfatteren har også skrevet andre bøger i samme genre.

”Den tavse patient” af Alex Michaelides
Den anerkendte maler Alicia, bliver dømt for mordet på sin mand, den velrenommerede fotograf, Gabriel. For en aften kommer Gabriel hjem og bliver skudt fem gange i hovedet af sin kone, der nærmest gribes på fersk gerning. Men hun var tavs, da de arresterede hende, hun hverken tilstod eller nægtede. Alicia talte aldrig igen!
Siden mordet kom Alicia på et psykiatrisk hospital. Her prøver psykoterapeuten Theo at forstå og hjælpe Alicia, og at få hendes fortid frem i lyset. Alt imens kæmper Theo med sine egne dæmoner og en utro kone. Hvad skete der egentligt den aften i ægteparrets ellers idylliske hjem? Sandheden er ét stort virvar, og hvem taler sandt? 
Spændende thriller, hvor siderne vender sig selv. Det er én af de slags bøger, hvor plottet har et tvist, og det er genialt tænkt. 

”Den lange, lysende flod” af Liz Moore
Mickey er patruljerende politibetjent i Kensington, et belastet kvarter i en forstad til Philadelphia. Hun er også alenemor til den fireårige Thomas, og så har hun stort set ikke kontakt til sin familie. Det er flere år siden hun har snakket med sin narkoprostituerede lillesøster Kacey, men Mickey holder alligevel øje med lillesøsteren på gaden i Kensington. En dag er Kacey forsvundet, samtidig med at andre narkoprostituerede findes myrdede i bydelen. 
Herefter indleder Mickey en intens eftersøgning af sin søster, samtidig med opklaringen af morderne på de prostituerede.  I bogen følger vi skiftevis de to søstres forhistorie og eftersøgningen. En fin historie om de to søstre tilsat en rolig spændingshistorie.

”Lad mig dø” af Claire Mackintosh 
En rigtig domestic noir-thriller om kvinden Anna, hvis velhavende forældre uventet begår selvmord med syv måneders mellemrum. Men et år efter, på årsdagen for moderens selvmord, får Anne et mystisk og anonymt brev som antyder, at hendes forældre alligevel ikke begik selvmord.
Anna har aldrig kunnet ryste følelsen af, at hendes forældre ikke begik selvmord af sig, og da hun modtager det anonyme brev, bekræfter det hendes mistanke. Hun går til politiet for at få opklaret hvem der dræbte hendes forældre. Men så begynder der at ske mærkelige ting. Hun kan pludselig dufte sin afdøde mors parfume i huset, og hun føler sig konstant iagttaget. Og uhyggelige ting begynder at sker. 
Pludselig en dag ringer det på døren, og intet bliver det samme igen! Igen en bog med et godt plot, som er helt uovertruffet udført.