Flugt - Final Cut for Real.
Flugt - Final Cut for Real.

Den danske film "Flugt" skriver Oscar-historie

11.02.22
Jonas Poher Rasmussens film "Flugt" har vakt opsigt i Hollywood, efter at den som den første dokumentarfilm nogensinde er blevet nomineret i 3 Oscar-kategorier. Hvis det gør dig nysgerrig, så har du mulighed for at låne filmen på biblioteket eller streame den på DR.

Det kan således blive til hele tre fjer i hatten til Jonas Poher Rasmussen den 27. marts ved den prestigefyldte uddeling af Oscarstatuetter, efter at hans film "Flugt" har opnået at blive nomineret i den for en dokumentarfilm unikke kombination:

  1. Bedste Internationale Film
  2. Bedste Dokumentarfilm
  3. Bedste Animationsfilm

Siden filmen vandt sin første pris, Grand Jury Prize ved Sundance Film Festival i 2021, har den modtaget ikke mindre end 123 nomineringer og 62 internationale priser, bl.a. som årets bedste europæiske dokumentarfilm og årets bedste animationsfilm ved European Film Awards 2021.

Oscar-statuette for Bedste Animationsfilm er kun én gang tidligere blevet vundet af en ikke-engelsksproget film. Men i særdeleshed som Bedste Internationale Film, hvilket i så fald vil sætte Jonas Poher Rasmussens navn op på niveau med de tidligere danske vindere: Thomas Vinterberg, Susanne Bier, Bille August og Gabriel Axel.

Så der er lagt op til en spændende Ocar-uddeling, også for de københavnske selskaber bag filmen, animationsselskabet Sun Creature Studio og ikke mindst producenten, medieselskabet Final Cut for Real. For Final Cut for Real har endnu en film med i opløbet til Bedste Dokumentar, Camilla Nielssons 'President'.
 

Flugt

I "Flugt" skildrer Jonas Poher Rasmussen gymnasievennen Amin og hans rejse fra Afghanistan mod sikkerhed i Danmark. Amins historie begynder med faderens død i Kabul, da han endnu er et lille barn, og fortsætter over Moskva, hvorfra det efter flere forgæves forsøg lykkes medlemmer af hans familie at genbosætte sig i Vesteuropa.
Amins barndom er derfor defineret af perioder med venten, håb og flugt, og hans ungdomsliv af traumer og utryghed. Først efter mange overvejelser over, hvordan han kunne formidle Amins historie, fik Jonas Poher Rasmussen under en dokumentar-animationsworkshop i 2013 så ideen til løsningen: Gennem animationen kunne han sikre Amin anonymitet og dermed tryghed.

Jonas Poher Rasmussen

Han debuterede i 2006 med tv-dokumentaren om sin bedstefar Halfdan Rasmussen, "Something about Halfdan", efterfulgt af en række radiodokumentarer fra hele verden.
Med sin spillefilmsdebut "Searching for Bill", en semi-dokumentarisk roadmovie fra USA, vandt han i 2012 NORDIC:DOX Awarden på CPH:DOX og den internationale konkurrencepris på DocAviv International Documentary Film Festival.
I november 2015 havde han premiere på sin seneste dokumentarfilm "Det han gjorde" - om Jens Michael Schau, der dræbte forfatteren Christian Kampmann - og filmen vandt den prestigefyldte Fipresci (Int. Federation of Film Critics) ved Thessaloniki Film Fest i 2016.

Du kan se filmene ovenfor på Filmstriben og du kan streame "Flugt" på DR eller låne dvd'en på biblioteket.

Oprindeligt skrevet af jc, Vejle Bibliotekerne.

Materialer