Pernille, Louise og Eva anbefaler gode bøger

De bedste bøger vi har læst i år

Pernille, Louise og Eva anbefaler gode bøger

Nu er 2021 ved at lakke mod enden og bibliotekarerne Eva, Pernille og Louise har fået læst en masse bøger i årets løb. Det har været et år med mange udgivelser, så der har været nok at vælge mellem, og der er mange gode bøger, som stadig venter på at blive læst. 
Her er dog et udpluk af nogle af vores bedste læseoplevelser og vores bud på gode bøger til lænestolen eller natbordet.

3 af de bedste bøger, som Eva har læst i år:

Kaptajnen og Ann Barbara” af Ida Jessen 
I 1754 kom kaptajn Ludwig von Kählen, som er en virkelig historisk person, til den jyske hede for at begynde det hårde arbejde med opdyrkningen af den jyske hede. Kaptajnen blev udnævnt til kongelig landmåler, men der er langt fra Kongens København til heden og kaptajnen bliver ofte glemt og lever på sultens rand. Vi følger hans ensomme og meget stridsomme liv i en årrække. Blandt andet hans stridigheder med den modbydelige herremand på Hald og naturens barskhed. Livet med de få vigtige skikkelser i kaptajnens liv, nemlig taterpigen Anmai Mus og den skønne kvinde Ann Barbara er dog omdrejningspunktet. Men også den onde herremand fra Hald får stor indflydelse på kaptajnens liv. 

Det er en stærk fortælling om udholdenhed og slid, men også om kærlighed. Ida Jessen, der skriver helt fantastisk, har researchet grundig til denne vidunderlige fortælling. Hvis man tager en tur til egnen, kan man gå en tur fra søen og op mod Hald Hovedgård, og se hvor den onde herremand boede. 

Detox” af Steffen Jacobsen
Fløjtenisten Anne har mistet sin far og sin søster. Anne er ved at falde helt fra hinanden, men skjuler det. Familiens sommerhus bliver et tilflugtssted, hvor hun kan gemme sig for virkeligheden. Hun begynder at rode farens ting igennem og opdager ting om faren, hun ikke vidste. Samtidig begynder virkeligheden at skride for hende. Hun er bange for, hun har arvet farens sindslidelse, og hun begynder at selvmedicinere sig med farens psykofarmaka og sprut. Et tilfældigt møde i den lokale brugs sætter hende på sporet af en familiehemmelighed.

Gribende fortælling om at miste, samt miste grebet om sig selv. Det stille hverdagsliv kombineret med de krak i facaden, som Annes mikropsykose giver hende, er et bærende element i bogen. Det er til tider knugende og intenst, men også med et stille håb for Annes fremtid.
Steffen Jacobsen er mest kendt for sine forrygende krimier, men kan også skrive om andre emner. Vi kommer langt omkring på de relativt få sider. Det er en historie om at risikere alt, tage ansvar, og giver hug til de privilegeredes forventninger om et livslangt socialt og eksistentielt tag-selv-bord. Jeg er stor fan af Steffen Jacobsen.

Damaskus” af Iben Albinus
Sigrid opgiver i 2011 sit arbejde for Amnesty, efter at have opført sig uprofessionelt på tv. Hun bliver opsøgt af en tidligere studiekammerat, der hverver hende til, at arbejde for en stor skandinavisk telegigant. De ønsker, ved hjælp af telefoni og internet, at udbrede demokrati og oplysning i Syrien. Sigrid får dog også et uofficielt arbejde som meddeler for den danske efterretningstjeneste. Drevet af lige dele skyldfølelse og eventyrlængsel forlader Sigrid sin sammenbragte familie på Amager og befinder sig inden længe som en lus mellem adskillige negle, presset af både den svenske arbejdsgiver, den syriske regering, og de brutale lokale sikkerhedsstyrker under præsident Assads brutale ledelse. 

Iben Albinus' debut er fremragende. Et overbevisende og ulideligt spændende billede af noget af alt det, der kan tænkes at være foregået bag kulisserne i de begivenheder, der førte til den syriske borgerkrig. Man skal være forberedt på barske beskrivelser af fængslinger, vold og tortur. Til gengæld venter der en spændingslæseoplevelse, der sagtens kan stå mål med det bedste på den internationale scene for politiske spændingsromaner. I slutningen af bogen aner man der måske kommer en efterfølger? Ja tak, siger jeg!

3 af de bedste bøger, som Pernille har læst i år:

For enhver pris” af Paul Cleave
For 12 år siden fandt og reddede vicesherif Noah Harper den unge pige Alyssa, der var blevet bortført og lænket i en kælder. Noah havde tortureret en tilståelse ud af gerningsmanden, og det kunne måske have været tilgivet, hvis ikke gerningsmanden var søn af sheriffen. Noah bliver derfor fordrevet fra byen og får efterfølgende arbejde som bartender, hvor han forsøger at lægge fortiden bag sig. Men en dag bliver han kontaktet af Alyssas far. Alyssa er forsvundet igen, og Noah må få hende tilbage for enhver pris. 

Det lå ikke ligefrem i kortene at ”For enhver pris” skulle blive en af mine favoritbøger i år. Jeg havde nemlig kort før læst en anden af forfatterens bøger, og det er nok den værste bog, jeg har læst i år. ”For enhver pris” er en helt igennem fantastisk thriller, der er fyldt med action og spænding. Plottet er intenst, og lige som du tror, at du har regnet det hele ud, tager plottet et twist, du ikke lige havde set komme. Det er en barsk og tankevækkende bog om en mand, der vil ofre alt for at gøre det rigtige.

Det gule tapet” af Charlotte Perkins Gilman
”Det gule tapet” er en gotisk novelle fra 1892, som i 2020 blev genoversat og udgivet på dansk. Hovedpersonen er en kvinde, som bliver sat i isolation i et værelse med et gult tapet. Her skal hun hvile sig og komme til kræfter igen. Det er hendes mand, der er læge, der har sat hende i isolation. Han har samtidig forbudt hende at skrive, da det ikke vil være gavnligt for hendes helbredelse. Kvinden fører dog en hemmelig dagbog, og det er igennem denne, at vi får hendes historie.

Selvom ”Det gule tapet” har mere end hundrede år på bagen, er den stadig uhyre aktuelt i vores nutid. Den tager temaer op som mænds kontrol over kvinder samt psykisk sygdom. Den er virkelig velskrevet, og den er også let at læse, da den ikke er skrevet i et gammeldags sprog. Men det kræver noget mere at forstå den, for der er rigtig mange lag i den. Den er også pænt uhyggelig flere steder, så den er bestemt ikke for sarte sjæle.

Sumpbaronens rejse” og ”Bondekongens rejse” af Christina E. Ebbesen
”Sumpbaronens rejse” og ”Bondekongens rejse” er de to første bøger i en ny dansk fantasyserie for unge og voksne. I bøgerne følger vi elveren Robin, der er på flugt fra sin besatte ekskæreste, og derfor har valgt at skjule sig i det elverfjendske land Karbon. Gavin er en fattig baron, der deltager i den royale ridderturnering for at vende familiens lykke, dog er hans væbner blevet såret, så gode råd er dyre. De to møder hinanden, og ender med at slår sig sammen i håb om, at de sammen kan løse hinandens problemer.

Gavin og Robin er et virkelig godt makkerpar, der udfordrer hinandens fordomme, og får bygget et solidt venskab op, selvom de kommer fra to meget forskellige kulturer. Forfatteren er en eminent historiefortæller, der forstår at skrue en yderst medrivende handling sammen. Jeg sad i hvert fald limet til siderne for at få det hele med. Det er episk fantasyfortælling, når det er bedst, og jeg vil anbefale den til alle fantasyelskere. 

3 af de bedste bøger, som Louise har læst i år:

Hostesaft for sjælen” af Majse Njor og Mette Lisby
Hvordan er livet, når man ikke kan løbe fra at man er blevet voksen? Blev det som man drømte om, eller opstod der nye drømme undervejs? Maise Njor og Mette Lisby begyndte at skrive breve til hinanden 22 år efter de arbejdede sammen på et tv-program. Det er blevet til en ærlig og varm bog for alle, der gerne vil blive klogere på kvindelivet. 
Det er en åbenhjertig brevveksling mellem to kvinder med noget på hjertet. Det er både sjovt, tankevækkende og hjerteskærende at læse sig tættere på de to. 

Jeg har grinet mig igennem flere bøger af Majse Njor, men denne her er anderledes, fordi hun er kommet længere i livet, og det klæder hendes humor, at der er kommet sørgmodighed og levet liv ind i det sjove. Det er også en interessant samtalebog, fordi Njor og Lisby er meget forskellige og deres liv har udfoldet sig forskelligt. Det gør at det simpelthen bliver nogle spændende mailkorrespondancer mellem to kvinder, som virkelig kan skrive så humoristisk, at man griner, samtidig med at det også handler om alt det svære i livet. 

Den usynlige pige” af Lisa Jewell
Den 17-årige Saffyre går til psykolog på grund af et overgreb og en svær opvækst. Da psykologen efter tre år afslutter samtalerne, føler Saffyre sig svigtet og begynder at forfølge ham i det skjulte. Hun finder ud af forskellige ting om den idealiserede psykolog og hans tilsyneladende så perfekte familie. 
En aften forsvinder Saffyre sporløst fra gaden, hvor psykologen bor. Psykologens genbo er en kejtet mand, der aldrig har haft en kæreste, og som netop er blevet suspenderet fra sit lærerjob på grund af upassende opførsel overfor de kvindelige studerende. Genboen er den sidste, der har set Saffyre i live og bliver hurtigt mistænkt.

Lisa Jewell er virkelig godt til at skrive i krydsfeltet mellem domestic noir, krimi og psykologisk spænding. Ved at benytte sig af forskellige og skiftende synsvinkler, giver hun liv til en række forskellige personer, som hver især kan have været involveret i Saffyres forsvinden. Især hendes beskrivelse af genboen, som har det svært med kvinder, synes jeg var rigtig god, og hun giver dermed stemme til en gruppe mænd, som man sjældent ser synsvinklen fra i skønlitteraturen.

For barnets bedste” af Line Holm og Stine Bolther
Jeg var længe om at gå i gang med den her. Jeg syntes helt ærligt ikke den lød så spændende, når jeg læste på bagsiden af bogen. Men den havde fået fine anmeldelser, og da jeg hørte fra flere, at den altså var god, gik jeg i kast med den, og det fortrød jeg bestemt ikke.
Røde Kors' generalsekretær findes brutalt myrdet ved indgangen til hovedkontoret på Østerbro. Drabsefterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin skal løse den svære mordgåde, som trækker tråde til politikere på Christiansborg. Samtidig er historikeren Maria Just ved at forberede en ny udstilling på Politimuseet om gamle uopklarede mordsager, da hun opdager et helt specielt tegn på mordofrene. Det samme tegn som på generalsekretæren, som politiet har bedt offentligheden om hjælp til at identificere. Men hvordan kan et nutidigt mord have forbindelse til en gammel mordsag fra 1968. 

Det er virkelig en vellykket krimidebut Holm og Bolther har leveret. Hovedpersonerne er interessante og plottets historiske aspekt med tvangsfjernelser af grønlandske børn belyser en del af Danmarkshistorien, som jeg faktisk ikke havde særlig stor kendskab til og som virkelig gør indtryk.