Biblioteket anbefaler biografier

Eva, Louise og Pernille anbefaler gode bøger

Med biografier kan du komme helt tæt på rigtige, levede liv. Du kan opdage nye nuancer ved en person, du troede, du vidste alt om eller komme helt tæt på et menneske, du slet ikke kendte til i forvejen.
Biografien er også en indgang til viden om historiske begivenheder gennem et personligt perspektiv. Så ofte bliver man klogere på både personen og samtiden.
Her har vi samlet nogle af de livshistorier, som har gjort indtryk på os.
Biblioteket har mange biografier – gamle som nye – og du kan altid få hjælp til at finde en biografi lige til dig.

”En skidt knægt” af Henning Jensen
Bogen starter med tabet af skuespilleren Henning Jensens mor. En mor, der har gjort Jensens opvækst meget svær. Døden sætter gang i en fortælling om hans opvækst på et lille husmandssted på Stevns. Om en dominerende og ambitiøs mor, om en fraværende og underkuet far og om en ung mand, hvis springbræt til at finde sin egen vej i verden står helt skævt. Henning var morens personlige trofæ, han skulle indfri hendes egne ambitioner. Desværre medførte det social kontrol og konstante anklager, hvor han slet ikke blev set, som den han var.
Henning Jensen er god til at fortælle om, hvorfor moderen var som hun var og ikke mindst om det rørende forhold han og hans kone Solbjørg Højfeldt fik til faderen efter moderens død. 
Velskrevet, ærlig og rørende biografi om hvordan vores opvækst er definerende for vores liv, men også om hvordan ting kan ændres med tiden. 

”Eva Smith: jeg håber jeg har gjort en forskel”
Eva Smith er født i 1942. Hun blev jurist og den første kvindelige juraprofessor i Danmark. Hun er desuden en ivrig debattør og kommentator, vi ser hende ofte på TV og i andre medier. Hun er en vagthund i kampen for retssikkerhed. Hun mener, at Danmark er på vej ned ad en glidebane ikke bare i retspolitikken, men også politisk, og i bogen hører vi om flere sager, der har vagt hendes harme eller stødt hendes retfærdighedssans.
Eva Smith fortæller indlevende om sit liv med børn og ægteskaber og om sit omskiftelige arbejdsliv. En herlig bramfri, stædig, ærlig og dedikeret kvinde, som har viet sit liv til forsvar for de svageste og deres retssikkerhed. 

”Et åbent øjeblik: Da mine mødre gjorde noget nyt” af Pernille Ipsen
Forfatteren voksede som barn op i et kollektiv med syv mødre, der havde rødstrømpebevægelsen tilfælles. Hver af de syv mødre beskrives med opvækst og motivation for at gå ind i rødstrømpebevægelsen. Vi hører blandt andet om de forskellige aktioner de var med til at arrangere, for eksempel besættelsen af Kvindehuset i 1971. I 1973 køber de syv kvinder et faldefærdigt hus og opretter et kollektiv, som opløses i 1976.
Det er en personlig skildring af livet i kvindegrupperne under starten af rødstrømpebevægelsen. Det er interessant, hvordan forestillinger om et frit liv kvinder imellem, ikke kan klare sig i det virkelige liv. Der er mange spændende og komplekse problemstillinger at forholde sig til. Det er helt utroligt rørende at høre om, især troen på at Pernille virkelig havde 7 mødre.
Man er i vanvittigt godt selskab fra første til sidste side af "Et åbent øjeblik", og historierne om frigørelse, fællesskab, kamp og lykke danner til sammen et respektaftvingende billede af en generation af kvinder, der ville gøre tingene anderledes og havde troede på, at det kunne lade sig gøre. Rørende og vidunderlig læseoplevelse.

”Spionen og forræderen” af Ben Macintyre 
Den russiske KGB-agent Oleg Gordijevskij bliver udstationeret ved den sovjetiske ambassade i København under den kolde krig. Han er vokset op i en familie, der var en del af den sovjetiske efterretningstjenestes historie, så derfor på alle måder en loyal forsvarer for det sovjetiske samfund og klar til at kæmpe mod den vestlige side i Den Kolde Krig. 
Mødet med det danske åbne og frie samfund, og de mange kulturelle muligheder rokker dog ved den loyale KGB-agent. Det kulminerer med, at han bliver dobbeltagent for britiske MI6. Gennem mere end et årti videregiver han meget vigtige russiske efterretninger til MI6, efterretninger der i høj grad bidrager til at afværge eskalering af den kolde krig. En helt fantastisk beretning om den russiske dobbeltagent Oleg Gordijevskij, der blev den højst rangerende KGB-agent, som hoppede af til vesten. Bogen kan læses som en spændingsbog, man sidder meget af tiden med hjertet oppe i halsen, det er utroligt nervepirrende. Men det er også en meget veldokumenteret historie om Oleg Gordijevskijm som er blændende skrevet og på sin vis aktuel i forhold til Rusland i dag. 

”Tove Jansson: arbejde og kærlighed” af Tuula Karjalainen
Tove Jansson (1914-2001) var en finlandssvensk kunstner og forfatter til både børne- og voksenbøger, og er i dag verdensberømt for at have skabt Mumitroldene. Tove voksede op i en kunstnerfamilie, hvor faren var billedhugger, moren var tegner, og hun selv begyndte at tegne i en tidlig alder og holdt aldrig op igen.  
Tuula Karjalainen har haft adgang til Tove Janssons mange breve og dagbøger, og dykker ved hjælp af disse ned i Janssons liv med både op- og nedture. Familielivet, kærlighedslivet og kunstnerlivet bliver godt belyst og giver et rigtig interessant indblik i Janssons spændende og kreative liv, der ikke altid havde samtidens accept.

”Denne dag, et liv” af Jens Andersen 
”Denne dag, et liv” er ikke kun et fascinerende portræt af Astrid Lindgren som forfatter - det er et portræt af mennesket Astrid i de gode tider, men bestemt også i de svære. Vi møder Lindgren i stort set alle aspekter af hendes liv. Hendes karriere indenfor forlagsbranchen, den politiske karriere, hendes liv som datter, mor og hustru, hvor hun helt klart vejede morrollen højest og så selvfølgelig hendes forfatterliv, som en af de mest kendte og elskede børnebogsforfattere. 
Bogen er utrolig velskrevet og meget levende fortalt. Den inddrager både breve, billeder og uddrag fra hendes bøger, hvor noget af materialet ikke før har været offentliggjort. Den er kronologisk fortalt med flere dybdegående nedslag i store begivenheder og omvæltninger i Lindgrens liv.

”Undervejs” af Margrethe II
Dronning Margrethe fortæller om sit liv fra de allerførste barndomserindringer til og med hendes kroning i 1972. Bogen er blevet til via flere samtaler med Tom Buk-Swienty, men selvom det er Buk-Swienty, der har skrevet og redigeret, skinner dronningens ord meget tydelig igennem. Hun fortæller ærligt og nærværende om sine forældre, bedsteforældre, skoletiden, udlandsrejser, forelskelsen i prinsgemalen, hendes børns fødsler og meget, meget mere.
”Undervejs” er ligeså meget et tidsbillede, som det er et portræt af dronningen. Den giver et spændende indblik i danmarkshistorien under og efter 2. verdenskrig samt en del af kongehusets historie, og kan både læses af dem, der er interesseret i historie eller af dem, der er interesseret i kongehuset. Bogen er ligeledes krydret med uddrag fra dronningens egne rejsedagbøger, tegninger og fotos.

”En gylden korkprop” af Iben Hjejle
Da Iben Hjejle fylder 50 år, beslutter hun sig for at kigge tilbage på sit liv i stedet for at kigge fremad. Hjejle fortæller bredt om sin barndom i 1970’ernes hippiemiljø, om sin imponerende karriere, forholdet til sin mor, samlivet med Casper Christensen og perioden med stress.
Det er en velskrevet biografi, hvor Iben Hjejle ser sig selv som en gylden korkprop, der altid dukker op igen. Læseren får nye sider af den kendte skuespiller, og man mærker en afklaret Iben Hjejle, som tør være sig selv. Kedeligt er det ikke, og som Iben citerer en ven for: “Med dig, Iben, ligger pruttepuden og Dostojevskij altid lige ved siden af hinanden."

”En vej ud af tågen” af Kristian Leth
Kristian Leths far er den berømte Jørgen Leth, og han var meget fraværende i Kristians barndom.
Kristian Leth famler, i denne lille fine bog, efter de fortrængte og forvrængede minder om en barndom og et familieliv omgivet af tåge. Han forsøger at kortlægge det, han har glemt og finde frem til sin egen fortælling om sit liv og sin familie. Det hele er skrevet på poetisk vis. Han skriver om at have en berømt far, som er svær at indfange, og om kærligheden til familien og til historiefortællingen.
Følelserne og refleksionerne får frit løb og danner et vedkommende essay om menneskelige relationer og ethvert menneskes ret til at eje sine egne fortællinger.