Anbefaling: Litteratur om klima og natur

02.07.21
​I dette indlæg kan du læse om tre bøger, som på forskellig vis kommenterer på klima samt forholdet mellem menneske og natur og de spørgsmål og diskussioner, som fylder på dette område.

Af Anna Kirstine Havdal Pedersen

Klimaproblematikken fylder generelt meget i samfundet og i medierne i dag, og som litteraturhistorien illustrerer, afspejler litteraturen kulturens og samfundets strømninger i den tid, litteraturen bliver skrevet. Mange nyere danske værker har udover klimaet også fokus på forholdet mellem menneske og natur, samt menneskets forbundethed (eller mangel på samme) til naturen. 

I dette indlæg vil jeg anbefale tre bøger, der på hver deres måde kommenterer på klimaproblematikken og de dertilhørende spørgsmål og diskussioner, som fylder på dette område. 

”Havbrevene” af Siri Ranva Hjelm Jacobsen 
”Havbrevene” (2018) af Siri Ranva Hjelm Jacobsen er en fortælling om de to søstre, Atlanterhavet og Middelhavet, som skriver breve til hinanden. Det er en særlig fortælling, da vi ser verden fra de to haves perspektiv og derfor med et andet blik end det menneskelige. Da det er fra havenes perspektiv, er det også deres planer, ønsker og drømme, som bliver gengivet i fortællingen. I ”Havbrevene” er det havene der har magten. Menneskene omtales som ’kryb’, som havene i sin tid har skabt – og vi mennesker fungerer derved kun som vandige beholdere, der kan sende beskeder frem og tilbage mellem de to søstre. 
Atlanterhavet og Middelhavet er søstre og de længes efter at mødes igen, hvilket kun kan gøres ved at gøre jorden til en spejlkugle endnu engang. Det er derfor indirekte en roman som handler om de konsekvenser klimakrisen fører med sig – men i denne roman er havstigningerne en god og positiv ting, da det får de to søstre tættere på deres mål. Jacobsen leger derfor med vores – læserens – forventninger til romanens form.
Hovedpointen i fortællingen må siges at være, at vi mennesker er en krop af vand – et element som vi deler med alt andet liv på kloden. Alt liv er opstået i det samme hav og opfyldt af det samme vand, der strømmer igennem os. Så måske er vi ikke så adskilt fra naturen, som vi går og tror? Havbrevene er en finurlig lille roman, der tager voldsomme emner til debat – såsom flygtninge- og klimakrisen, men den handler lige så meget om de to søstre og deres længsler og drømme for livet. 

”Nancy” af Dennis Gade Kofod
Romanen “Nancy” af Dennis Gade Kofod udkom i 2015. I “Nancy” møder vi den unge kvinde Nancy, der bor på Bornholm. Hun gør rent i et botilbud for udsatte og har en voldelig kæreste ved navn “Træner Thomas” eller TT. Nancy forsøger at bryde ud af sin sociale arv, og prøver at blive noget andet end sin mor, der sidder ved kassen i et byggemarked. Hun er derfor begyndt på HF sammen med Albert. Albert tager enkeltfag og vil gerne være læge. Han anbefaler bøger til hende, som hun læser ved siden af pensum, lige fra Helle Helle til Herman Bang. 
Pludselig lægger der sig en magisk tåge rundt om Bornholm - frembragt af nogle væsner som kaldes “De underjordiske”. Tågen lægger sig tungt om øen og plukker øboerne én for én. ”Den mælkehvide død”, som der står i romanen. ”De underjordiske” vil have deres ø tilbage, som er blevet overtaget af svineproduktion, marker, overforbrug. Naturen begynder at tage øen tilbage – træerne vokser op gennem asfalten og de vokser så hurtigt, at man kan se dem vokse. Naturen bugner af kraft. Hvordan fortællingen ender, vil jeg dog ikke afsløre.
“Nancy” er en socialrealistisk roman og en undergangsfortælling i én samlet fortælling. Den er velskrevet og minimalistisk og har også humoristiske kommentarer, selvom romanen samtidigt kommenterer på det overforbrugende og forurenende samfund.

”Katalog over katastrofer” af Stine Askov
”Katalog over katastrofer” (2020) er Stine Askovs seneste og fjerde roman. Den handler om den 14-årige Helle, der bor sammen med sin far Bengt i Nordsjælland. Bengt har lavet et katalog over katastrofer, der hænger på køleskabet, så ham og Helle er forberedt, når katastrofen rammer. Den katastrofe Bengt frygter mest er atomkrig, som står øverst på listen. Nummer 2 på listen er atomkraftværket Barsebäcks nedsmeltning, da det ligger lige på den anden side af vandet. 
Bengt træner Helle, som var hun en soldat. Han overfalder hende, når hun mindst venter det, de bokser til hendes knoer bløder, og han vækker hende midt om natten for at lave øvelser. Bengt gør alt dette i sit forsøg på at forberede Helle på bedst mulig vis – og kan ikke selv se, at der er noget galt. Men Helle er en utilpasset pige, der ikke helt ved, hvordan man begår sig socialt, da hun er opdraget til hele tiden at være på vagt.
Helle og Bengt er nærmest selvforsynende – de holder høns, fanger fisk og dyrker jorden. De småting de har brug for at købe, køber de for Bengts penge, som han tjener ved at være vicevært. De køber nemlig næsten aldrig noget, da Bengt er meget bevidst om forbrugets bagside. En viden som han ikke er bleg for at give ud af, tværtimod! Så på trods af at romanen foregår i 1980’erne, sætter Askov fokus på mange af de samme problematikker og debatter, som vi taler om i dag ift. overforbrug og vores forhold til og behandling af både naturen og planeten.  
”Katalog over katastrofer” er en gribende, god og barsk fortælling om en far, der på grund af sin altopslugende angst for katastrofer, svigter sin datter i sin opdragelse af hende. I sit fokus på at ruste Helle både fysisk og psykisk til de lurende farer i mørket, glemmer han at have blik for de mere påtrængende ting Helle går igennem i sin overgang fra barn til voksen.